Michael Matthews heeft de mooiste overwinning uit zijn loopbaan geboekt. De rappe Australiër van Orica-BikeExchange was de snelste renner in de ijzersterke kopgroep. Hij rondde daarmee na 197 kilometer het voorbereidende werk van zijn twee ploegmaats op koelbloedige wijze af. Voor ‘Bling’ betekent het zijn eerste zege in de Tour, nadat hij al ritten op zijn naam schreef in de Giro en Vuelta.

Het peloton kon maandag genieten van een welverdiende rustdag. Er was in de tiende rit echter geen tijd om lekker rustig op gang te komen. Na 1,4 kilometer arriveerden de coureurs immers al aan de voet van de Port d’Envalira (22,6 km à 5,5%), een col van de eerste categorie. Het was oorlog van beneden tot aan de top. Achteraan het peloton was het voor de mindere klimmers overleven. Voor onze landgenoot Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac) was het zelfs te zwaar. Hij stapte af en werd daarmee de eerste Nederlandse uitvaller.

Ondertussen was er nog altijd geen groep definitief weggereden. Pas na de lange afdaling, waar de situatie ook vaak veranderde, werd de slag gemaakt. Bij kilometer 73 kwamen twee groepen samen en kregen we een kopgroep van 15 renners. Daar zaten veel klinkende namen tussen. De leiders: Peter Sagan (Tinkoff), Vincenzo Nibali (Astana), Rui Costa (Lampre-Merida), Mikel Landa (Team Sky), Samuel Dumoulin (AG2R-La Mondiale), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen, Stephen Cummings (beide Dimension Data), Damiano Caruso, Greg Van Avermaet (beide BMC Racing Team) en Sylvain Chavanel (Direct Energie). Orica-BikeExchange was met het trio Michael Matthews, Daryl Impey en Luke Durbridge de hofleverancier.

De tiende rit kon vooraf alle kanten op. Aanvallers, ‘punchers’ en sprinters met inhoud maakten in Revel kans op de overwinning. Het peloton gaf de kopgroep zes minuten, waardoor het toch al vroeg de kant van de vluchters op leek te gaan. IAM Cycling en Direct Energie probeerde met nog vijftig kilometer te gaan het gat te dichten, maar het was vechten tegen de bierkaai. Zij gooiden dan ook de handdoek in de ring tijdens de finale.

Peter Sagan wilde in de kop van de koers ondertussen voor een schifting zorgen. De wereldkampioen profiteerde op 25 kilometer van de aankomst perfect van de wind. De Slowaak trok flink door en zette zijn metgezellen op de kant. Zes renners konden volgen, daarachter brak het. Van Avermaet, Boasson Hagen, Dumoulin en het trio van Orica-BikeExchange had zich niet laten verrassen. Durbridge zette zich resoluut op kop om de rest niet terug te laten keren. Hij slaagde in zijn missie en op de Côte de Saint-Ferréol (3e cat.) zat zijn werk er op.

De 1,8 kilometer lange helling, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent, vormde nog een pittig obstakel na een dag afzien. Impey plaatste een demarrage, maar werd teruggepakt door Sagan. Eenmaal boven waagde Boasson Hagen in de afdaling nog een poging. Sagan controleerde echter alles in de resterende zeven kilometers. Hij vertrouwde op zijn eindschot. Matthews was hem in de laatste rechte lijn echter overtuigend de baas. Matthews rondde daarmee het ploegenspel van zijn team formidabel af. Sagan werd nog wel tweede, voor Boasson Hagen.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 10: