Tour de France 2016 – Favorieten etappe 11
AchtergrondenTour de France Laatst bijgewerkt 15 juli 2016 1:15 Redactie
Bijna een week na de laatste sprintkans zijn de massaspurters weer aan zet. De ene sprinter verteerde de Pyreneeën al wat makkelijker dan de andere. Zal zich dat ook vertalen in de uitslag van alweer de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk?
Parcours
Voor we naar de Mont Ventoux trekken, mogen de spurters nog eens het beste van zichzelf geven. Het startschot wordt gegeven in de vestingstad Carcassonne. 162 kilometer verder fungeert Montpellier weer als aankomstplaats.
In de eerste wedstrijdhelft liggen twee gecategoriseerde hellingen. De Côte de Minerve en de Côte de Villespassans zijn erg vergelijkbaar. Op honderd meter na zijn ze even lang, 2,3 kilometer, en haast even steil, respectievelijk 5,4% en 4,5%. Aangezien het slechts om klimmetjes van vierde categorie gaat, zal de invloed op het bergklassement erg miniem zijn.
Biljartvlak is het nergens, maar de oplopende wegen zullen de sprinters niet verontrusten. De tussensprint duikt op in Pézenas met nog 49 kilometer voor de boeg. Veel tijd om van het zicht op de Middellandse Zee te genieten zal er niet zijn, want door het gevecht van de treintjes voor een ideale uitgangspositie zullen de renners in een rondvaart Montpellier binnenstormen op drie kilometer van de finish.
De laatste kilometer begint lichtjes bergop, maar eindigt volledig vlak. Mark Cavendish en André Greipel wonnen in het verleden al een Tourrit in de achtste grootste stad van Frankrijk. Kan een van hen dat kunstje herhalen of wordt Marcel Kittel de lachende derde?
Favorieten
Mark Cavendish kende op z’n zachtst gezegd een moeizame passage door de Pyreneeën, maar hij won telkens het gevecht met de tijdslimiet. Na een rustdag en een etappe waarin hij zich niet heeft moeten inspannen, moet de Brit in staat zijn om zijn vierde etappe in de wacht te slepen. Zijn lead-outman Mark Renshaw is hij wel kwijt, maar Cavendish bewees vorige week meermaals dat hij het ook zonder de Australiër kan.
Marcel Kittel had schijnbaar wat minder moeite met de bergen dan Cavendish, maar of dat zal volstaan voor de overwinning valt nog af te wachten. Etixx-Quick Step heeft zich na de rustdag in ieder geval nog een extra dagje gespaard, wellicht in de hoop om in aanloop naar de sprint een nog frisser treintje te hebben. Na zijn eerste ritzege leek de Duitser aan een reeks te kunnen beginnen, maar in de vorige massasprint kreeg hij toch weer het deksel op de neus van Cavendish.
Cavendish en Kittel steken er wat bovenuit in de sprint. Normaal gezien zou ook André Greipel daarbij horen, maar na zijn verloren millimetersprint tegen Cav weigerden de indrukwekkende dijen van de Duitser telkens dienst in volle spurt. Op de rustdag vertelde de renner van Lotto-Soudal dat hij erg kwaad was op zichzelf. In het geval van een sprinter als Greipel durft dat wel eens de oorzaak zijn van succes. Daarom schrijven we de Gorilla zeker nog niet af.
Bryan Coquard kwam tegen Kittel 28 mm tekort om voor het eerst te zegevieren in de Ronde van Frankrijk. Na jaren zonder sprintzege hebben de Fransen met Coquard eindelijk een nieuwe kanshebber. Nu wordt het alleen nog tijd om te oogsten. Peter Sagan heeft het groen al vrij stevig beet. Toch zal hij met een wrang gevoel aan de start verschijnen na zijn tweede plaats in Revel. Kan hij in de massasprint beter doen dan zijn derde plaats die hij behaalde in spurtetappe naar Limoges?
Alexander Kristoff werd netjes vierde in rit zes, de tot dusver laatste kans voor de topspurters. Matthews bewees vandaag nog dat je niet kansloos bent als de benen nog niet optimaal waren in de openingsweek. Kan de Noor van Katusha doen wat zijn landgenoot Boasson Hagen niet kon (lees: winnen)?
Daniel McLay en Christophe Laporte zijn de verrassingen in de massasprints tijdens deze Tour. De Fransman van Cofidis vervangt Bouhanni waardig met drie finishes in de top acht in de openingsweek. McLay deed nog beter met een derde plaats in Montauban, niet eens zo gek ver achter ritwinnaar Cavendish. Mag de Brit van Fortuneo-Vital Concept van meer dromen?
Dylan Groenewegen werd al een keer vierde, zevende en tiende. Hoe heeft 23-jarige spurtbom de Pyreneeën verteerd? Michael Matthews was nergens te bespeuren voor de rustdag en nu verschijnt hij plots met een etappezege aan de start. Benieuwd of de Australiër die opsteker kan doortrekken in een massaprint.
Na een loodzware openingsweek voor Sam Bennett is Shane Archbold de spurthoop van Bora-Argon 18. Davide Cimolai komt als sprinter toch wat tekort om zich echt te meten met de wereldtop. Sondre Holst Enger daarentegen stak wel al enkele keren zijn neus aan het venster. Kan de jongste Tourdeelnemer dat opnieuw doen in Montpellier? Komt John Degenkolb überhaupt aan sprinten toe? En hoe sterk is Edward Theuns in de tweede week van zijn eerste grote rittenkoers? Op die vragen zullen we allicht morgen al een antwoord krijgen.
De favorieten volgens Cycling Story:
***** Mark Cavendish
**** Marcel Kittel, André Greipel
*** Bryan Coquard, Peter Sagan, Alexander Kristoff
** Daniel McLay, Dylan Groenewegen, Christophe Laporte, Michael Matthews
* Shane Archbold, Davide Cimolai, Edward Theuns, Sondre Holst Enger, John Degenkolb