TOM DUMOULIN HEEFT DE NEGENDE ETAPPE OP ZIJN NAAM GESCHREVEN!!! De Nederlandse wielerheld van Team Giant-Alpecin reed de hele dag in het offensief en zegevierde na een ijzersterke solo van dertien kilometer. Onze landgenoot kwam in de afsluitende alsmede zwaarste Pyreneeënrit in barre weersomstandigheden als eerste over de meet op Andorra Arcalis. Hij volgt Lars Boom op, die in 2014 voor de laatste vaderlandse ritzege zorgde. Wat een prachtige overwinning!

De wielerfans die vanaf 11.55 uur waren ingeschakeld, werden getrakteerd op een spectaculaire openingsfase. Er werd vanaf kilometer nul slag om slinger gedemarreerd. Al na vijf kilometer doemde de Port de la Bonaigua op en daar was het serieus oorlog. Zo kon er een kopgroep van ruim dertig renners ontstaan op de col van de eerste categorie. Het werd nog interessanter toen niemand minder dan Alejandro Valverde (Movistar) en Alberto Contador (Tinkoff) de oversteek maakten.

Contador kon zijn inspanning echter niet voorzetten, waardoor hij moest lossen toen de kopgroep uiteenspatte. De Spanjaard werd opgeraapt door het peloton, waarna hij daar snel achterin geraakte. Contador maakte in het vervolg geen fitte indruk en kneep op 100 kilometer van het einde in de remmen. Hij was volgens zijn ploeg te ziek om de Tour voort te zetten. Vooraan ging de koers gewoon verder. De aanwezigheid van Valverde in de kopgroep was voor Team Sky de reden om het verschil te beperken tot een minuut. Valverde, de nummer vijf uit het klassement, zag geen heil in het voortzetten van zijn onderneming. Hij besloot zich dan ook terug te laten zakken.

Sky besloot het tempo te laten zakken en de twintig overgebleven leiders een marge van zes minuten te geven. In het verloop van de rit liep het verschil op naar de tien minuten. Het was daarmee wel duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Dat ontketende een felle strijd in de Tête de la Course, waar al een schifting had plaatsgevonden op de eerste vier cols. Dumoulin had nog acht concurrenten voor de ritzege: Thibaut Pinot (FDJ), Rafal Majka (Tinkoff), Winner Anacona, Jesús Herrada (beide Movistar), Mathias Frank (IAM Cycling), Diego Rosa (Astana), George Bennett (LottoNL-Jumbo) en Daniel Navarro (Cofidis). De tegenstand was dus zwaar.

Na de afdaling van de Col de Beixalis (1e cat.) barstte het gevecht in alle hevigheid los. Alle negen zochten om de beurt de aanval richting de voet van Andorra Arcalis. Dumoulin was net als op de beklimmingen zeer gefocust en sloop met alle gevaarlijke ondernemingen mee. Er ontging hem niets. Op 12,8 kilometer waagde hij een nieuwe poging om een gat te slaan. Onze landgenoot reed op kousenvoeten weg en ging in de tijdritmodus. Met een mooie marge van 50 seconden vatte hij de slotklim aan.

Terwijl de regen in het dwergstaatje met bakken uit de hemel kwam, bundelden Costa en Majka de krachten halverwege de col. Ze snoepten iets af van Dumoulin’s voorsprong, maar de marge bleef altijd geruststellend. Niets kon Dumoulin op weg naar de winst nog stoppen. Zelfs de nodige hagel niet. Onder boog van de laatste kilometer was het verschil ten opzichte van het jagende duo nog altijd 40 tellen. De formidabele overwinning kon hem niet meer ontgaan. Dumoulin had dan ook ruimschoots te tijd om zich na een heroïsche finale recht te zetten en het uit te schreeuwen van geluk. Dankzij zijn prachtige winst werd hij de vijfde Nederlander om in elke grote ronde een etappe te veroveren.

De groep der favorieten voerde op minuten achterstand een duel op het tweede front. Zij bestookten elkaar om onderlinge verschillen te doen ontstaan in het klassement. Sergio Henao (Team Sky) opende de debatten, waarna er ook uitvalspogingen kwamen van onder andere geletruidrager Chris Froome (Team Sky) en een sterke Bauke Mollema (Trek-Segafredo). Nu een nieuwe versnelling van Froome moest Mollema wel passen. Enkel Nairo Quintana (Movistar), Daniel Martin (Etixx-Quick Step), Richie Porte (BMC Racing Team) en de verrassende Adam Yates (Orica-GreenEdge) kon tot de eindstreep zijn wiel houden. Mollema kon de schade gelukkig beperken tot 19 seconden. Hij gaat daardoor op een uitstekende zevende plaats de eerste rustdag in. Chris Froome bleef de leider.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 9: