Tour de France 2016 – Uitslag etappe 7 Tour de France 2016 – Uitslag etappe 7

Team Dimension Data mag voor de vierde keer in zeven etappes aan de champagne. Na drie sprintszeges voor Mark Cavendish, was nu de eerste Pyreneeënrit een prooi voor Stephen Cummings. De Brit was de sterkste renner van een 29 man tellende kopgroep. Hij slaagde er daarmee voor het tweede jaar op rij in om een dagsucces in de Tour te boeken.

Deze rit bood veel kansen voor de avonturiers en daarom was het oorlog vanuit de start. Een groot aantal renners wilde meezitten in de juiste ontsnapping om en gooi te kunnen doen naar de winst. Na veel schermutselingen kreeg een omvangrijke groep van 29 coureurs de zegen van het peloton. Zeer opvallend was de aanwezigheid van Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), de drager van de gele trui. De aanvalslustige Belg had het gezelschap van interessante renners als Vincenzo Nibali (Astana), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), Simon Geschke (Team Giant-Alpecin) en zoals gezegd Cummings. Sebastian Langeveld (Cannondale-Drapac) was de enige landgenoot in de ontsnapping.

De samenwerking was niet optimaal, waardoor het controlerende Team Sky de marge maximaal zes minuten kon laten bedragen. Vooraan waren diverse renners al vroegtijdig met de gedachten al op de Col d’Aspin (1e cat.), de scherprechter van de dag. Niet iedereen reed volle bak mee en het was daarom geen verrassing dat er demarrages kwamen na de Côte de Capvern, een klimmetje van de vierde categorie. Hierdoor viel de kopgroep uiteen. Matti Breschel (Cannondale-Drapac), Daniel Navarro (Cofidis) en Antoine Duchesne (Direct Energie) slopen met nog ruim dertig kilometer te gaan weg bij de rest. Cummings doorzag het gevaar en overbrugde in zijn eentje het gat.

Op 27 kilometer van de meet begon Cummings vervolgens aan een solo. De drie metgezellen waren even niet alert, waarna hij wegreed aan de andere kant van de weg. De hardrijder verdween ook direct uit zicht. Een groepje met Nibali zette aan de voet van de Aspin de jacht in. De Tourwinnaar van 2014 ging onstuimig tekeer, maar de aanval werd vakkundig afgeslagen door Cummings. De concurrentie kwam dan ook nooit meer dichter dan 23 seconden. Nadien werd het verschil snel groter en kwam de overwinning van de 35-jarige Cummings niet meer in gevaar. De specialist in zulke ontsnappingen rondde daarmee weer een fraaie solo succesvol af. Impey klopte vervolgens Navarro in een sprintje om de tweede plek. Van Avermaet werd knap vijfde en verstevigde daarmee verrassend zijn leiding in het algemeen klassement.

De topfavorieten hielden zich namelijk rustig op de Aspin. Flitsende demarrages bleven uit, waardoor er van spektakel geen sprake was. Desondanks ging het bergop toch te snel voor de Franse klassementsman Thibaut Pinot (FDJ), de nummer drie van 2014, en dat mocht toch een verrassing worden genoemd. De groep der favorieten kwam zelf ook voor een grote surprise te staan. De boog van de laatste kilometer was ingestort, waardoor iedereen voet aan de grond moest zetten. De jury rekende in deze groep echter geen tijdverschillen als gevolg van het opmerkelijke incident.

https://twitter.com/sporza_koers/status/751433936522346496/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 7: