Tour de France 2016 – Favorieten etappe 7 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 7

De komende drie dagen is het erop of eronder voor de klassementsrenners. Het drieluik in de Pyreneeën begint wel nog voorzichtig. Richting het meer van Payolle is alleen de Col d’Aspin een noemenswaardig obstakel. Blijft opnieuw een kopgroep vooruit of gaat een klimmer met een sterke eindspurt met de ritzege aan de haal in de zevende etappe?

Parcours
Aan het einde van deze openingsweek dient de eerste serieuze col zich aan in de Pyreneeën. In het slot van de zevende rit moet de Col d’Aspin bedwongen worden. 162 kilometer na de start in l’Isle-Jourdain, vlakbij Toulouse, arriveren de renners voor het eerst in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk aan de oever van het Lac de Payolle.

Na veertig vlakke kilometers gaat het zestig kilometer voortdurend op en af. Maar het eerste noemenswaardige obstakel begint pas op minder dan zestig kilometer van de meet. De Côte de Capvern, een klim van vierde categorie met een lengte van 7,7 kilometer, is de voorbode van de zwaarste helling in de Tour tot dusver.

Twintig kilometer na de top, vlak voor de renners aan de Col d’Aspin beginnen, kunnen Sagan en co nog langs de kassa passeren voor het puntenklassement. De rassprinters zullen voor een keer misschien wel voluit gaan, aangezien ze geen punten zullen sprokkelen aan de finish.

Als de klassementsmannen zich de afgelopen dagen nog wat konden wegsteken, vallen de maskers op de Col d’Aspin voor de eerste keer af. Met een gemiddelde hellingsgraad van 6,5% over 12 km is de klim net niet zwaar genoeg om bestempeld te worden als een col buiten categorie, maar dat de favorieten elkaar hier pijn kunnen doen staat buiten kijf. In het midden van de klim gaat de steilste kilometer aan 9,5% omhoog.

De top van de Aspin is zeven kilometer verwijderd van de finish. Een goede daler zal ongetwijfeld raad weten met de verraderlijke afdaling. De laatste kilometer richting het kunstmatige meer van Payolle loopt nog lichtjes op (4,2%). Vorig jaar passeerde het peloton hier op weg naar de Tourmalet. Toen won Rafal Majka vanuit de vroege ontsnapping de elfde etappe. Om de druk van de gele trui nog wat af te houden, zou het best wel eens kunnen dat opnieuw een vluchter met de zege aan de haal gaat.

Favorieten
De zevende etappe is een uitgelezen kans voor Alejandro Valverde om een ritzege mee te pikken. Als de kopgroep dit keer niet voorop blijft, is El Imbatido de te kloppen renner. Van de klassementsrenners heeft de Spanjaard de beste sprint. In de afdaling van de Col d’Aspin zal Valverde zijn kopman Quintana nog veilig naar beneden moeten begeleiden, maar als blijkt dat de ritoverwinning nog op het spel staat, zal Valverde zelf zijn kans mogen gaan.

Joaquim Rodriguez hield prima stand in het middengebergte en lust ook een klim als de Aspin rauw. Net als rivaal Valverde beschikt hij over een prima eindschot, zeker wanneer de aankomst oploopt. Datzelfde kan gezegd worden van Daniel Martin. Vooral in de Pyreneeën wilde de Ier naar eigen zeggen zich in de kijker rijden. Krijgt hij dit keer wel de kans om voor de zege te strijden of laat Etixx-Quick Step de kopgroep opnieuw begaan?

Julian Alaphilippe droomt na heel wat tweede plaatsen, waaronder ook eentje in deze Tour, van een eerste grote overwinning. Het zal afhangen van de koerstactiek van de klimmers of hij de Aspin overleeft. Al zou die ene col geen groot probleem mogen zijn. In de afdaling kan hij zijn dalerscapaciteiten ten volle benutten of aan het eind zijn sprinttalent nog eens tonen. Romain Bardet zal het eerder solo moeten doen als hij wil winnen. Als schaduwfavoriet kan hij misschien bergop al een klein verschil uitbouwen en dat proberen vast te houden tot de meet. Adam Yates is dan weer eerder een puncher, maar volstaat die punch om aan het eind Valverde en andere Alaphilippes te kloppen?

Wilco Kelderman trekt in goede conditie naar de Pyreneeën. Net als Bauke Mollema heeft hij aan het eind een stevige versnelling in de benen, maar om echt de ritoverwinning op hun naam te zetten, kunnen de klimmers van respectievelijk LottoNL-Jumbo en Trek-Segafredo maar beter wat voorgift nemen op de nog snellere types. Warren Barguil en Fabio Aru zitten in hetzelfde schuitje. Barguil bewees in 2013 met twee etappezeges in de Vuelta al dat hij een koers kan afwerken. Aru herinnerde ons er enkele weken geleden in de Dauphiné nog aan dat ook hij een winnaarsmentaliteit heeft.

Mochten Team Sky en Movistar nu al een guerrillaoorlog voeren op de col van eerste categorie dan zal er voor het eerst in deze Tour een echte schifting worden doorgevoerd. De koers moet bijzonder hard verlopen, maar in dat geval zijn zelfs Chris Froome en Nairo Quintana niet kansloos. Maar zij zullen eerder het buskruit in hun dijen opsparen voor de twee moordende bergritten die volgen. Ook Thibaut Pinot zal dat willen doen. Bovendien is de Fransman van FDJ geen superdaler en zal hij geen overbodige risico’s willen nemen na de Aspin.

Voor Vincenzo Nibali lijkt die afdaling dan weer gemaakt. In het middengebergte viel het bergop lelijk tegen, maar wie weet spaarde hij zich eergisteren al om in de zevende rit uit te pakken. Voor geletruidrager Greg Van Avermaet is de rit op papier een stuk te zwaar. De Maillot Jaune zal hem echter meer dan ooit motiveren om aan te klampen bij de klimmers. Mocht hij de Col d’Aspin overleven, dan is de BMC-renner, gezien zijn bijzonder straffe eindsprint, de favoriet voor deze rit. Vermoedelijk zal de col toch een tikkeltje te zwaar zijn. Met meer dan vijf minuten bonus in de algemene rangschikking zou het wel geen probleem mogen zijn om het geel nog een dagje om zijn schouders te houden.

De favorieten volgens Cycling Story:
***** Alejandro Valverde
**** Joaquim Rodriguez, Daniel Martin
*** Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Adam Yates
** Wilco Kelderman, Bauke Mollema, Fabio Aru, Warren Barguil
* Chris Froome, Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Vincenzo Nibali, Greg Van Avermaet