Tour de France 2016 – Favorieten etappe 5 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 5

Vandaag kunnen de klassementsmannen geen verstoppertje meer spelen. Het is namelijk tijd voor het eerste bergritje. Cols van eerste of buiten categorie zijn pas voor later, maar allicht zullen er toch al wat wendingen zijn in het klassement. De gele trui zou vandaag wel eens van eigenaar kunnen veranderen.

Parcours

Een vluchter die eens wil proeven van de gele trui zou vandaag zijn slag kunnen slaan in het middengebergte. Met 216 km tussen Limoges en het skigebied Le Lioran staat er opnieuw een bijzonder lange etappe op het programma.

Na 16 kilometer koers is de Côte de Saint-Léonard-de-Noblat (4de categorie) een opwarmertje voor wat later in de finale volgt. Ongeveer vanaf kilometerpaal 130 gaat het 65 kilometer lang bijna alleen maar bergop. Intussen kunnen de vluchters wel drie keer bergpunten sprokkelen.

De Côte de Puy Saint-Mary (3de categorie) ligt meer dan zeventig kilometer van de finish verwijderd. Dat is dus nog wat te ver om de finale al te openen, maar de helling speelt wel een belangrijke rol in aanloop naar de tussensprint, die amper tweeduizend meter na de bergsprint volgt. Sprinters die een stevige helling aankunnen, Sagan met stip op één uiteraard, kunnen hier hun slag slaan ten opzichte van de grote sprintbommen. Het is voor hen dan wel te hopen dat er niet veel renners in de vroege vlucht zitten om punten weg te kapen.

Op de Col de Neronne (3de categorie) kunnen de debatten echt geopend worden. Meteen na die klim duikt de eerste helling van tweede categorie in de Tour op, de Pas de Peyrol (5,4 km met een gemiddelde stijgingsgraad van 8,1%). Zo vroeg in deze grote ronde zal er wellicht nog geen klassementsman daar al een eerste aanval durven plaatsen.

De Col du Perthus, met de top op 15 km van de streep, lijkt haast een kopie van de vorige klim. Deze col is weliswaar een kilometertje korter. Afsluiten doen we tot slot met de Col de Font de Cère. Met 3,3 kilometer aan 5,8% mag deze klim van derde categorie geen probleem vormen voor de topklimmers.

Er zou echter wel al een keer met seconden gegoocheld kunnen worden, want vanaf de top van de Col de Font de Cère is het nog maar drie kilometer tot de aankomst in Le Lioran. Benieuwd of de favorieten mekaar al het leven zuur durven maken. De laatste kilometer kan misschien ook nog wat teweeg brengen, want die loopt gemiddeld 6% omhoog.

De kans is zeker niet onbestaande dat een vluchter na vandaag het algemeen klassement aanvoert. Spurtersploegen zullen weinig inspanningen leveren, maar ook de teams van klassementsrenners hebben baat bij het vermijden van de gele trui. Dan schuiven ze de verantwoordelijkheid om de komende dagen het commando in het peloton te voeren immers af op het team van de gele trui. Al is het natuurlijk ook mogelijk dat de klassementsrenners trek hebben in bonificatieseconden en toch om de ritzege strijden.

Favorieten

Een topfavoriet aanduiden op dit parcours is geen eenvoudige opgave. De vijf sterren gaan uiteindelijk naar de rots in de branding van het Movistar-team, Alejandro Valverde. Met een derde plek in de tweede etappe bezegelde hij alvast zijn goede vorm. Hoewel hij in dienst staat van Nairo Quintana zal hij hier en daar ook zelf succes nastreven. De opeenvolging van lastige hellingen kan hij perfect verteren. De finish leent zich bovendien tot een krachtig eindschot, wat de winnaar van de Waalse Pijl uiteraard in de kuiten heeft.

De Spanjaard moet dan wel sneller sprinten dan Julian Alaphilippe. In het Critérium du Dauphiné bewees hij dat hij een serieuze stap voorwaarts gezet heeft in het klimwerk. Uit het verleden kunnen we echter nog nauwelijks afleiden of de opstapeling van bergjes zijn punch aan het eind van de rit zal aantasten, tenzij je Luik-Bastenaken-Luik als referentie kan nemen, maar daar zijn de klimmetjes onvergelijkbaar met de hellingen in de vijfde etappe. In rit twee was de Fransman nog duidelijk sneller dan Valverde. Als dat morgen opnieuw het geval is, zal de witte truidrager niet ver van de ritzege verwijderd zijn.

Ook Daniel Martin droomt van een ritzege. Nu Marcel Kittel de druk van de ketel heeft weggenomen bij Etixx-Quick Step kan het collectief van Patrick Lefevere wat ontspannener koersen. In de slotkilometer hoopt de Ier zijn lange eindspurt nog eens tentoon te spreiden. Een seconde van vertwijfeling in de achtervolging kan dan volstaan om te zegevieren, al is de laatste kilometer misschien net niet steil (6%) genoeg. Twee dagen geleden werd hij vierde, maar deze rit is nog meer op zijn maat. Vertaalt zich dat ook in de uitslag?

Na de top van de laatste gecategoriseerde helling, de Col de Font de Cère, volgt nog een afdaling van anderhalve kilometer. Dat is spek voor de bek van superdaler Vincenzo Nibali. Het blijft wel nog een vraagteken hoe het met zijn vormpeil gesteld is na zijn bewogen, maar succesvolle Giro d’Italia. Simon Gerrans lijkt na een moeilijk jaar weer aan de beterhand. In de massasprint finishte hij vandaag als elfde, maar reed wel een van de snelste spurts van allemaal. Als hij het middengebergte overleeft, is de voormalige winnaar van Luik-Bastenaken-Luik een te duchten kandidaat voor winst. Peter Sagan was nog niet weg te denken uit de top vijf. Deze rit lijkt een dubbeltje op zijn kant te worden voor de geletruidrager. Overleeft hij de opeenvolging van hellingen of niet? Als hij zich na de Col de Font de Cère nog in de kop van de koers bevindt, zal de tegenstand van goeden huize moeten zijn om een tweede Slowaakse ritzege te voorkomen.

Joaquim Rodriguez kent geen al te best seizoen. Het lijkt erop dat hij in de Tour geen hoofdrol zal spelen in het algemeen klassement, maar een rit als deze moet nog steeds binnen zijn capaciteiten passen. Tony Gallopin gaat dit jaar niet voor een klassement. Ritwinst is immers het hoofddoel. In etappes als deze op dag vijf zou dat moeten gebeuren. Misschien kiest hij wel voor de vroege vlucht in de hoop om voorop te blijven. Adam Yates moet het in de Tour zonder zijn broer Simon stellen. Stiekem hoopt hij om mee te spelen voor de witte jongerentrui. De winnaar van de GP San Sebastian kan een prima sprintje afleveren, maar meer dan een dichte ereplaats mag men op papier niet verwachten. Rui Costa kan een ontsnapping uitstekend afwerken. Hij won in het verleden niet voor niets drie Touretappes die qua doorsnede sterk op rit vijf leken. Als de Portugese ex-wereldkampioen in de favorietengroep wacht op de eindsprint, zal de overwinning te hoog gegrepen zijn.

Warren Barguil en Fabio Aru zijn nog twee coureurs om in de gaten te houden. Zeker de eerste renner zou wel wat ruimte kunnen krijgen van de klassementsrenners en vervolgens – waarom ook niet –  de rit kunnen winnen, zoals hij vroeger al in de Vuelta deed. Nederlanders die zeker niet kansloos zijn, zijn Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Bauke Mollema. De laatste twee eindigden eergisteren al in de top tien. Dat ook Dumoulin over een sterk eindschot beschikten, weten we sinds de Ronde van Spanje van 2015.

Dat kandidaat-eindwinnaars als Froome en Quintana met de ritzege gaan lopen, is weinig waarschijnlijk. Het parcours zal immers nog onvoldoende selectief zijn om een enorme schifting door te voeren. In de sprint zullen er aan het eind ongetwijfeld punchers zijn met meer paardenkracht. De ritoverwinning zal de topfavorieten voor eindwinst overigens niet echt interesseren, want een etappewinst betekent in dit stadium van de Tour wellicht ook de gele trui. Met nog zestien dagen voor de boeg willen de teams de ploegenarbeid die de leiderstrui met zich meebrengt liefst vermijden.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Alejandro Valverde

**** Julian Alaphilippe, Daniel Martin

*** Vincenzo Nibali, Simon Gerrans, Peter Sagan

** Joaquim Rodriguez, Tony Gallopin, Adam Yates, Rui Costa

* Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Fabio Aru, Warren Barguil