Peter Sagan heeft een fraaie dubbelslag geslagen in de tweede rit. De Slowaakse wereldkampioen toonde zich de snelste op de hellende aankomst, die hem perfect op het lijf was geschreven. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) kwam als tweede over de meet, voor Alejandro Valverde (Movistar). Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) was op plaats zes de beste Nederlander in de daguitslag. Sagan werd dankzij zijn overwinning ook de nieuwe eigenaar van de gele trui.

Het had niet veel gescheeld, of het peloton had zich geweldig laten verrassen door de vroege vluchters. Bergkoning Paul Voss won opnieuw mee en had het gezelschap van ploegmaat Cesare Benedetti, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept). Zij kregen meer dan zes minuten voorsprong, maar dat maakte het peloton nog niet ongerust. Pas in volle finale werd de situatie benard. Benedetti moest lossen, maar de marge van het overige trio bedroeg nog ruim een minuut bij het ingaan van de laatste tien kilometer.

Stuyven was duidelijk de sterkste vooraan en ging op acht kilometer van het einde solo verder. Op de pittige slothelling viel hij op het steilste stuk echter stil, waardoor het jagende peloton snel naderde. De debuterende Belg werd 500 meter van de finish vervolgens overspoeld door de sprinters. Stuyven mocht als troostprijs wel het podium op voor de bergtrui, die hij overnam van medevluchter Voss.

De etappe kende ook de nodige verliezers. Alberto Contador (Tinkoff) ondervond de gevolgen van zijn pijnlijke valpartij van gisteren en één van de grote favorieten voor de eindzege moest 48 kostbare tellen toegeven op zijn belangrijkste concurrenten. Richie Porte (BMC Racing Team) verloor door een lekke band zelfs 1’45”. Thibaut Pinot (FDJ) en Vincenzo Nibali (Astana) gaven elf tellen toe op de eerste groep, met daarna drie Nederlanders. Naast Kelderman waren ook Bauke Mollema (9e) en Tom Dumoulin (25e) op de afspraak.

Tour de France 2016 – Uitslag etappe 2: