Tour de France 2016 – Favorieten etappe 3 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 3

Het ene jaar is duidelijk het andere niet. We zijn nog maar twee etappes ver en Peter Sagan heeft al een ritzege én de gele trui beet. Ook in de derde etappe zal hij vol aan de bak moeten in een nieuwe massasprint. Kan Cavendish zijn ietwat verrassende ritoverwinning herhalen, of kunnen de treintjes van de Duitse sprinters dit keer wel op de rails blijven en hun spurtkanon naar de zege loodsen?

Parcours

Drie dagen na elkaar krijgen de renners meer dan 215 kilometer voorgeschoteld. De eerste etappe van dat drieluik voert het peloton van Granville naar Angers (223 km). De eerste honderd kilometer zijn geaccidenteerd, ideaal dus om de rasspurters de adem af te snijden. Toch is er maar één gecategoriseerde helling, de Côte de Villedieu les-Poêles (4de categorie).

Op de tussenspurt blijft het wachten tot in het kleine Bouillé-Menard, op vijftig kilometer van de meet. De gemeente telt nog geen achthonderd inwoners, maar kreeg van ASO wel een tussensprint toegewezen. De inspanning die de spurters hier leveren kan op een parcours van ruim 220 km wel eens doorwegen in het krachtenarsenaal voor de eindsprint. Al is het vaak wel zo dat een spurter in het zicht van de meet de pijn even niet meer lijkt te voelen.

Op vier kilometer van de aankomst stormt het peloton Angers binnen in het departement Maine-et-Loire. Terwijl de laatste kilometer in licht dalende lijn verloopt, gaat de slotkilometer lichtjes bergop. De laatste keer dat de Tour in Angers arriveerde was in 2004. Toen won machtsspurter Tom Boonen zijn eerste van zes Tourritten.

Favorieten

Op Utah Beach werd hij geklopt door Mark Cavendish, maar toch blijft Marcel Kittel onze topfavoriet. Mits een geslaagde lead-out is hij wellicht nog steeds de snelste van het pak. In de openingsrit moest hij vol in de wind van ver aangaan, terwijl Cav uit de wind en vanuit het wiel van Kittel kon pedaleren. Het is echter wel de vraag of hij door te pieken in de Giro niet net dat tikkeltje minder in conditie is in de Tour. Vandaag ging hij bovendien onderuit en is het voor de Duitser te hopen dat hij er geen hinder van ondervindt van de schaafwondjes aan zijn knie.

Mark Cavendish sprintte in Normandië nog een keer zoals in zijn jonge jaren. De voorbije jaren hebben we hem in de Tour bijna nooit op dat niveau gezien in de Tour. Nu is het wel een kwestie van bevestiging van die prestatie. Hij leek de laatste seizoenen nog moeilijk te winnen zonder uitgekiende lead-out, maar op Utah Beach was er van een treintje geen sprake. Was de openingsrit een opflakkering of de wedergeboorte (voor zover Cav van het voorplan verdwenen was) van een kampioen? Hopelijk ontdekken we dat in etappe drie.

André Greipel kwam er niet aan te pas in de strijd om de ritzege. In het gewring naar de finish raakte hij wat geïsoleerd. De Duitse kampioen maakte nog een straffe remonte, maar verder dan de vierde plaats kwam hij niet. Hij en zijn Lotto-trein zullen ongetwijfeld geprikkeld zijn om met de pedalen te antwoorden. In de tussensprints is hij tot dusver telkens de snelste van het peloton geweest. Lukt hem dat nu ook aan de aankomst?

Bryan Coquard werd nog verrassend zevende in de openingsetappe nadat hij enkele kilometers voor de meet nog met pech had af te rekenen. Als hij met frissere benen aan de sprint kan beginnen, moet een top vijf zeker binnen handbereik zijn. De vinnige Fransman lijkt echter tegen de paardenkracht van een Greipel of een Kittel echter nog steeds wat tekort te komen. Als we echter opnieuw een ontregelde sprint krijgen, mag je de aalvlugge sprinter niet afschrijven.

Alexander Kristoff is voorlopig nog wat onzichtbaar in de Tour. In de eerste massasprint finishte hij als achtste. Als je de namen van de sprinters voor hem ziet, is dat niet zo’n onlogische uitslag. Toch zal hij stiekem hopen dat de puzzelstukjes op een dag in elkaar vallen zoals in 2014 toen de Noor twee sprints naar zijn hand zette, weliswaar bij afwezigheid van Mark Cavendish. Dit jaar lijkt Kristoff (nog) niet op de toprenner die hij vorig jaar was als winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Kan hij in Frankrijk dat idee omkeren?

Peter Sagan, heeft de wereldkampioen én gele truidrager nog enige uitleg nodig? In de openingsrit leek hij even op winst af te stevenen, maar Kittel en Cavendish kwamen er logischerwijs nog over. Vandaag zette hij alsnog de puntjes op de i. Voor de groene trui zakt de moed bij de tegenstand nu al in de schoenen. De viervoudige winnaar van de puntentrui zal het niet laten als hij ook maar enige kans ziet om opnieuw te zegevieren.

Michael Matthews kwam vandaag op de steile slothelling net wat tekort om Sagan en co te bedreigen. Kan hij zich, in tegenstelling tot eergisteren, nu wel mengen in de massaspurt? Voor Edward Theuns begon de Tour fantastisch met een vijfde plek. Om de absolute sprinttop het leven zuur te maken, is het nog te vroeg, maar een nieuwe ereplaats zou zonder meer uitstekend zijn. Dylan Groenewegen kwam niet aan sprinten toe in Normandië. Hij ontsnapte maar net aan een zware valpartij in de slotkilometer. Zijn ploegmaats hadden hem nochtans vrij goed gepositioneerd. Gelukkig krijgt hij morgen al een nieuwe kans. Daniel McLay sprintte verdienstelijk naar een negende plaats op Utah Beach. De 24-jarige Brit wil zich ongetwijfeld opnieuw in de top tien fietsen.

Verder is het uitkijken naar de jongste deelnemer, Sondre Holst Enger, elfde in rit één. John Degenkolb is nog niet helemaal de oude, maar timmert verder aan de weg omhoog. Davide Cimolai sprintte nog niet. Slaagt de rappe man van Lampre-Merida daar morgen wel in? Christophe Laporte was gisteren de verrassende zesde. Hopelijk kan de vervanger van Bouhanni bij Cofidis zijn spurtkwaliteiten weer tonen. Sam Bennett ging zwaar tegen de vlakte in de eerste rit. Omwille van zijn rappe benen krijgt hij nog een sterretje, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat hij überhaupt aan sprinten toekomt.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Marcel Kittel

**** André Greipel, Mark Cavendish

*** Bryan Coquard, Alexander Kristoff, Peter Sagan

** Michael Matthews, Edward Theuns, Dylan Groenewegen, Daniel McLay

* Sondre Holst Enger, John Degenkolb, Davide Cimolai, Christophe Laporte, Sam Bennett