Tour de France 2016 – Favorieten etappe 1 Tour de France 2016 – Favorieten etappe 1

Nog één keer slapen en het is weer tijd voor drie weken Ronde van Frankrijk. Na een proloog in Utrecht is het dit jaar meteen D-day voor de sprinters. Langs de Normandische kust is er kans op waaiers, maar waarschijnlijk stevenen we toch af op een massasprint. 62 jaar na datum beconcurreren de Duitse spurtbommen elkaar op Utah Beach. Of bezorgt een Brit zijn land wat verpozing na een moeilijke week?

Parcours

Voor het eerst sinds 2013 start de Tour nog eens op Franse bodem. De Mont-Saint-Michel vormt het fabelachtige decor van de Grand Départ. Na 188 kilometer langs de Normandische kust mogen de sprinters strijden om de felbegeerde gele trui aan Utah Beach.

De openingsfase van deze Tour zal ongetwijfeld bijzonder intens verlopen. Wie een dag met de bolletjestrui wil pronken, moet immers meteen in de aanval. Na 20 en 39 kilometer duiken de eerste hellingen van vierde categorie op. De Côte d’Avranches en de Côte des falaises de Champeaux zijn vrij vergelijkbare klimmetjes. Beide zijn net iets langer dan een kilometer en lopen respectievelijk 5,7% en 4,8% omhoog.

Na de tweede etappe zal de bolletjestrui allicht wel al van eigenaar veranderen door de aankomst bergop. Pas tachtig kilometer na de tweede helling volgt de tussensprint. Dan zal meteen duidelijk worden wie de komende weken een poging wil wagen om Peter Sagan van het groen te houden. Tijdens die tachtig kilometer blijft het langs de kust wel oppassen voor scheurtjes in het peloton door de wind.

Op zeventig kilometer van de finish draaien de renners even weg van de kust om de oversteek te maken naar de oostelijke kustlijn van het departement Manche. De laatste vijf kilometers zijn biljartvlak. De sprinttreintjes zullen zich hier prima kunnen uitleven. Welke sprinter ‘landt’ als eerste in Normandië?

Utah Beach was op 6 juni 1944, D-Day, een van de stranden waarop de Amerikanen een verrassingsaanval plaatsten op de Duitse bezetter. Deze ‘landing in Normandië’ leverde een grote bijdrage aan het einde van WOII.

Favorieten

Ondanks zijn nederlaag in het Duits kampioenschap is Marcel Kittel de topfavoriet voor de eerste gele trui in de Tour. Het hele jaar zit de herboren achtvoudige Tourritwinnaar al met deze dag in het hoofd. Met Richeze en Sabatini als laatste locomotieven zou hij perfect afgezet moeten worden. Als dat effectief gebeurt, lijkt Kittel onklopbaar. Na een jaar afwezigheid in Le Grand Boucle gaat de Duitser voor een negende ritzege.

Hij moet dan wel zijn landgenoot André Greipel aftroeven. Als de Tour in zicht komt, kan de Gorilla vaak nog net dat tikkeltje meer. Zo klopte hij in zijn nationaal kampioenschap zelfs Kittel, al zat die niet optimaal geplaatst. Met een team dat volledig in zijn dienst rijdt, kan hij wederom op een geweldige sprinttrein rekenen. Vorig jaar schoot de spurter van Lotto-Soudal vier keer raak, toen zonder Kittel uiteraard. Kan hij zijn concurrent bij Etixx een uppercut uitdelen met het oog op het kopmanschap in het WK in Qatar?

Mark Cavendish is een vraagteken. Veel signalen over zijn vorm straalde hij de afgelopen weken niet uit. De veelwinnaar van weleer heeft dit seizoen wel nog maar vier overwinningen op zijn palmares bijgeschreven. Wat misschien nog minder geruststellend is, is dat hij op het Brits kampioenschap in volle sprint nog geremonteerd werd door Adam Blythe. Dat Cav’s conditie begin juli nog niet 100% is, is niet onlogisch want de beste sprinter van de afgelopen tien jaar zit toch vooral met het omnium in Rio in zijn hoofd. Het zou ons lichtjes verbazen, maar misschien profiteert de Brit wel van de tweestrijd tussen Kittel en Greipel. Zijn trein is met Eisel, Boasson Hagen en Renshaw zeker niet slecht, maar toch niet (meer) zo indrukwekkend als die van de Belgische teams.

Bryan Coquard is ontketend dit seizoen. Hij won al dertien keer en is daarmee de zegekoning van 2016. Eerlijk is eerlijk: de absolute sprinttop was nauwelijks aanwezig, maar toch. Op de Champs-Elysées lag de finishlijn in 2015 net te dichtbij om zijn wiel nog voor dat van Greipel te werpen. Dit jaar lijkt de tengere Fransman echter nog sterker. Bovendien kan hij korte hellingen vrij goed verteren, getuige zijn vierde plek in de Amstel Gold Race. Als het morgen nog niet lukt om dicht te eindigen, zullen er later ongetwijfeld minder stressvolle kansen volgen op een wat meer geaccidenteerd parcours.

In de regenboogtrui de openingsetappe winnen? Peter Sagan zou er geen neen op zeggen, maar op pure snelheid lijkt een ereplaats het hoogst haalbare voor de wereldkampioen. Maar als er iemand is die zich prima weet te handhaven in het nerveuze geduw en getrek in de slotkilometers van de openingsrit dat is het Sagan wel. Toch zal hij nog meer gefocust zijn op de tweede etappe die aankomt op een nijdig hellinkje. Na vijf tweede plaatsen in 2015 hoopt de Slovaak in deze editie wel snel raak te schieten.

Dylan Groenewegen maakt op z’n 23ste kennis met de Ronde van Frankrijk. Het rood-wit-blauw om z’n schouders zal ongetwijfeld voor extra motivatie zorgen, maar het is nog maar de vraag of zijn darmproblemen helemaal van de baan zijn. Hij klopte ’s werelds beste sprinters dit jaar al een keer. Een erg dichte ereplaats zou dus geen verrassing zijn. Winnen is het summum, maar daarvoor mist hij allicht nog wat ervaring met Toursprints. Michael Matthews zou wel eens een belangrijke belager kunnen worden van Peter Sagan voor het groen, gezien zijn overlevingscapaciteiten op de heuvels. Met maar 21 koersdagen op de teller staat de Australiër in ieder geval bijzonder fris aan de start.

Sam Bennett is vooral een man van ereplaatsen. De 25-jarige Ier zal er zonder pech in de Tour ongetwijfeld ook enkele verzamelen. Vorig jaar viel zijn Tourdebuut wat tegen. Kan de renner van Bora-Argon 18 nu beter doen dan een tiende plek, zijn beste uitslag een jaar geleden? Qua topsnelheid mag je hem misschien wel bij de tien besten van de wereld rekenen. Edward Theuns is een verrassing in de selectie van Trek-Segafredo. Verrassend, maar zeker niet onterecht. De snelle Belg kan zonder zware druk ontdekken hoe ver hij het kan schoppen in een massasprint in de Ronde van Frankrijk. Hij won dit jaar een ritje in de Ronde van België, maar toonaangevender is zijn vierde plaats in de Scheldeprijs, na Kittel, Cavendish en Greipel. Wees er maar zeker van dat hij voor een gelijkaardige uitslag zou tekenen.

Het grootste enigma onder de sprinters is John Degenkolb. Tijdens zijn revalidatie in het voorjaar spookte er maar één doel door zijn hoofd: competitief zijn in de Tour de France. Meer dan een achtste plaats in het Critérium du Dauphiné zat er nog niet in. Durft hij zich in de Tour zonder angst volledig in de strijd te werpen? Daniel McLay is de sprinthoop van Fortuneo-Vital Concept. Hij versloeg dit seizoen Bouhanni al een keer om de zege in de GP de la Somme. Dan kan je in een goede dag veel toppers verslaan. Voor Lampre zal Davide Cimolai voor resultaten moeten zorgen. Als hij voor het groen wil gaan, zal ook Greg Van Avermaet zich in de spurt moeten mengen. Na een zware koers kan hij Peter Sagan aan. Lukt hem dat ook na een vlakke etappe? Ramunas Navardauskas steekt vaak onverwacht zijn neus aan het venster. Dat je hem zelfs voor een top drie niet mag uitvlakken, bewees hij in het verleden al.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Marcel Kittel

**** André Greipel, Mark Cavendish

*** Bryan Coquard, Alexander Kristoff, Peter Sagan

** Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Sam Bennett, Edward Theuns

* John Degenkolb, Daniel McLay, Davide Cimolai, Greg Van Avermaet, Ramunas Navardauskas