Tour de France 2016: interessante cijfers Tour de France 2016: interessante cijfers

Morgennamiddag kennen we de eerste geletruidrager van dit seizoen. Wij bundelden eerst nog enkele leuke cijfermatige wetenswaardigheden over de renners en het parcours van de Ronde van Frankrijk 2016. Je ontdekt onder andere dat de leeftijden van de jongste en oudste renner twee decennia verschillen en dat Nederland de derde grootste leverancier is van Tourrenners.

198 renners moeten in totaal 3.535 km afleggen. Het peloton maakt daarmee een serieus ommetje, want de afstand tussen de startplaats aan de Mont Saint-Michel en de Champs-Elysées in Parijs bedraagt slechts 327 km. De vierde etappe, een sprintersrit tussen Saumur en Limoges, is met 237,5 km de langste rit. Aan het eind van de ronde zullen de renners 4 landen doorkruist hebben. Naast Frankrijk gaat het Tourcircus ook naar Zwitserland, Spanje en ministaat Andorra. De komende drie weken kunnen aanvallers en klimmers bergpunten verdienen op 58 gecategoriseerde hellingen. 7 daarvan zijn buiten categorie, er zijn 14 cols van eerste categorie, 7 van tweede categorie, 12 van derde categorie en 18 van vierde categorie. 4 aankomsten liggen op de top van een col.

3 toppers (Froome, Contador, Nibali) wonnen samen 5 keer het eindklassement. Slechts 2 deelnemers pronkten in Parijs al een keer met de puntentrui. Cavendish pakte hem ‘maar’ 1 keer (in 2011), Sagan al 4 keer. Wie twijfelt eraan dat hij er dit jaar, op z’n 26ste (!), een vijfde aan toevoegt? Er doen 5 ex-winnaars mee van de witte jongerentrui: Quintana (2x), Rolland, Pinot, Contador, Van Garderen. Wat betreft het bergklassement doen enkel de winnaars van de laatste 4 edities mee: Froome, Majka, Quintana en Voeckler. Alle deelnemers tellen samen 133 ritoverwinningen. Met 26 is Mark Cavendish uiteraard de grote slokop. 43 renners wonnen minstens één etappe.

Frankrijk heeft de meeste deelnemers: 38. Spanje heeft er 20 minder, maar dat is nog steeds het tweede grootste aantal per land. Nederland telt er 15, eentje meer dan België. 35 landen worden vertegenwoordigd in de Tour. 10 staten vaardigen maar 1 coureur af. Onder de Tourdeelnemers zitten 9 nationale kampioenen op de weg. Toch zullen enkele grote wielerlanden het zonder hun kampioen moeten stellen in de Ronde van Frankrijk. Je zal de komende weken tevergeefs moeten speuren naar onder meer de Belgische, Italiaanse, Spaanse, Britse en Amerikaanse trui. In de tijdritten verschijnen 11 nationale kampioenen aan de start.

Sondre Holst Enger van IAM Cycling is de jongste deelnemer. Als hij in Parijs over de streep bolt, zal hij 22 jaar en 219 dagen zijn. Hij is maar 55 dagen jonger dan Luka Pibernik van Lampre-Merida en 179 dagen dan de zieke Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo. Tinkoff-knecht Matteo Tosatto is de nestor van het gezelschap. In Parijs zal hij 42 jaar en 71 dagen op de teller hebben staan, maar liefst 2 jaar en 119 dagen meer dan Greg Henderson, die op zijn beurt 203 dagen ouder is dan Haimar Zubeldia. De Spaanse klimmer van Trek heeft in zijn lange carrière 7 grote ronden minder betwist dan ouderdomsdeken Tosatto die er maar liefst 33 gereden heeft. Een derde daarvan, 11 dus, zijn Rondes van Frankrijk.

Sylvain Chavanel is op het gebied van Tourdeelnames de koploper. Sinds 2001 was hij er telkens bij. Dit wordt dus al zijn 16de Tour de France, 1 meer dan Zubeldia en 2 meer dan Voeckler. 33 renners rijden hun eerste Ronde van Frankrijk. 9 van hen beginnen zelfs pas aan hun allereerste grote ronde. Domenico Pozzovivo is met bijna 34 jaar de oudste debutant. Hij is 21 dagen ouder dan Iljo Keisse. 9 renners verjaren tijdens de Tour: Jurgen Roelandts (2 juli), Fabio Aru (3 juli), Alexander Kristoff (5 juli), Christopher Juul-Jensen (6 juli), Paolo Tiralongo (8 juli), Petr Vakoc (11 juli), Andreas Schillinger (13 juli), André Greipel (16 juli) en Daniel Navarro (18 juli). Tom-Jelte Slagter is vandaag jarig, de dag voor de Grand Départ dus. 4 renners moeten wachten tot 26 juli, twee dagen na de Tour om hun verjaardag te vieren: Kristijan Durasek, Brice Feillu, Julien Vermote en Jesus Herrada.

De meest voorkomende leeftijd onder de renners is 31 jaar. 23 renners zijn 31 tijdens de Tour. Daarna volgt de categorie van 27-jarigen. Daartoe behoren 19 deelnemers. Lampre-Merida heeft gemiddeld de jongste ploeg: 27,4 jaar. Het team is bijna een jaar jonger dan Team LottoNL-Jumbo en Fortuneo-Vital Concept die de tweede plaats delen. Lotto-Soudal heeft dan weer de oudste ploeg: 32,9 jaar. Het is daarmee een half jaartje ouder dan Trek-Segafredo dat traditioneel enkele ervaren ouderdomsdekens selecteert. Katusha vervolledigt de top drie van oudste teams. Alle 9 renners van Lotto-Soudal zijn voor 1990 geboren, terwijl Lampre-Merida er maar liefst 4 heeft die in de nineties geboren zijn.