Tourtip 11: Daniel McLay

AchtergrondenTour de France Laatst bijgewerkt 7 juli 2016 19:13 Redactie

In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele top zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 11 Daniel McLay

Daniel McLay was een van de laatste namen die bekend werd gemaakt door zijn ploeg Fortuneo Vital Concept, en daarmee ook een van de laatste namen van alle Tourdeelnemers. Bij het lezen van zijn Tourselectie krabde ik me eens achter de oren want wat moeten we hier nou mee? Eduardo Sepulveda is de Argentijnse kopman van de Bretonse formatie en staat te boek als een talent. Oude bekenden van de ploeg zijn Brice Feillu (voormalig Frans talent, Vacansoleil 2010) Jonathan Hivert (voormalig Frans talent, Skil-Shimano 2009) en Chris Anker Sørensen (strijdlustigste renner Tour 2012) maar van hen wordt weinig verwacht. Net als van Daniel McLay.

De 23-jarige McLay is sprinter van de ploeg en begon zoals zoveel Britse renners op de baan. Als zestienjarige werd hij wereldkampioen op de koppelkoers bij de junioren, samen met Simon Yates van Orica-BikeExchange. Dat hij hard kan fietsen staat dus vast, maar zijn Tourdeelname was dus lange tijd geen zekerheid. McLay dankt zijn Tourdeelname misschien wel aan het feit dat zijn ploegmaat en viervoudig Touretappewinnaar Pierrick Fédrigo gaat stoppen en zijn laatste Tour al gereden heeft.

Daniel McLay is tweedejaars prof en won tot dusver een handvol wedstrijden, met als hoogtepunt de GP de la Somme eerder dit jaar. Hoewel hij in die koers Nacer Bouhanni wist te verslaan, is het niet de verwachting dat hij de komende weken in een massasprint van voren zal finishen. Het lijstje grote namen in de sprint is zo uitgebreid dat McLay eerder als pelotonvulling gezien kan worden. Of komt hij om ervaring op te doen? Hij zal in ieder geval zijn momenten pakken en iedere top-10 notering zal als als ereplaats gevierd worden.

Fortuneo Vital Concept is de kleinste ploeg in deze ronde en dat kan in het voordeel werken. Ze hebben immers niks te verliezen en de verwachting is dat iedere dag wel een van de renners in een ontsnapping zal zitten. Voor een sprinter als McLay, die met minimaal tien sprinters in koers zit die allemaal één of meerdere klassen beter zijn, kan dat wel eens de beste tactiek zijn. En dan met name in de eerste week. Want McLay reed tot dusver slechts driemaal een ronde met acht etappes uit. Daar komen nu dus nog dertien etappes bij met onder andere de Pyreneeën en Alpen. Het is dan ook nog maar zeer de vraag of we hem na de eerste bergen terug aan de start zullen zien, maar ik hoop het. Net zoals ik in 2009 hoopte dat Kenny van Hummel het zou redden.

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider!