Tour de France 2016 – Favorieten Gele Trui Tour de France 2016 – Favorieten Gele Trui

Het is alweer twaalf maanden geleden dat Utrecht voor een onvergetelijke Grand Départ zorgde. Dit jaar klinkt op zaterdag 2 juli het startschot bij de Mont Saint-Michel, een Werelderfgoed, en dat is uiteraard een oogstrelend decor voor het begin van La Grande Boucle. Na 21 hopelijk weergaloze etappes kennen we de glorieuze winnaar van de 103e Tour de France. Cycling Story blikt vooruit en stelt de favorieten voor de gele trui aan u voor.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

Chris Froome (foto: © Tim van Hengel / cyclingstory.nl)

1. Chris Froome (Team Sky)
De titelverdediger gaat op voor zijn derde Tourzege uit zijn loopbaan. Vorig jaar had hij de gele trui vanaf dag zeven in handen. Froome deelde in etappe tien een mokerslag uit door de concurrentie naar huis te rijden op de klim naar La Pierre Saint-Martin. Nairo Quintana was in de laatste week de sterkste man in koers, maar Froome hield aan het einde 1’12” over. Het toonde wel aan dat hij ook kwetsbaar is tijdens een zware slotweek. Dat moet de concurrentie vertrouwen geven om hem dit jaar te kunnen verslaan. De Brit staat wel met een goed gevoel aan de start, nadat hij het Criterium du Dauphiné won. Bovendien beschikt hij met Geraint Thomas, Mikel Nieve, Mikel Landa, Sergio Luis Henao en onze landgenoot Wout Poels over een imponerende lijst luxeknechten in het hooggebergte.

2. Nairo Quintana (Team Movistar)
De Colombiaanse superklimmer was in 2015 de enige renner die Chris Froome kon bedreigen. Hij bracht de leider zelfs serieus aan het wankelen in de laatste bergetappes, maar helaas duurde de Tour voor hem één dag tekort. Had de Tour nog een Alpenrit langer geduurd, dan was hij wellicht de eindwinnaar geweest. Deze editie kent slechts vijf in plaats van negen aankomsten bergop, dus dat is wel serieus in zijn nadeel. Het wordt vooral zaak om nu minder tijd te verliezen in het eerste gedeelte van de ronde en dan nog meer aan te vallen op de cols. Dat is als geboren klimmers zijn terrein en daar hoeft hij zeker niet onder te doen voor Froome. Bovendien versloeg hij dit seizoen al zowel in de Ronde van Catalonië en Ronde van Romandië. Krijgen we deze zomer de eerste Tourwinnaar uit Colombia?

3. Alberto Contador (Tinkoff)
Contador maakt de Big Three compleet. El Pistolero heeft in 2016 weer alles op de Tour gezet. De Spanjaard won vorig seizoen de Giro, maar ook voor hem bleek het onmogelijk om vervolgens ook de Ronde van Frankrijk mee te doen om de winst. De tweevoudig winnaar (2007 en 2009) kwam er niet aan te pas en zodoende moest hij genoegen nemen met een tegenvallende vijfde plaats. In juli wil hij revanche nemen en nog eens een gooi doen naar het hoogste haalbare. Contador is ook al 33 jaar, dus veel kansen krijgt hij ook niet meer. Nu is hij nog in topvorm, zoals hij bewees in Parijs-Nice (2e), Ronde van Catalonië (2e) en de Ronde van het Baskenland (1e). Kan hij nog één keer waarmaken?

4. Thibaut Pinot (FDJ)
Romain Bardet was in de Tour van 2015 de beste Fransman op een negende plaats. Een teleurstelling voor het thuisland, na de podiumplaatsen van Jean-Christophe Peraud en Pinot zelf in de uitgave daarvoor. Pinot eindigde slechts als 16e in het eindklassement, maar boekte op de voorlaatste dag wel een prachtige zege door te zegevieren op l’Alpe d’Huez. Pinot wil nu weer voor een goed klassement gaan en heeft aan zijn zwakke punten gewerkt. Zo heeft hij zich ongelooflijk verbeterd in het tijdrijden en werd hij vorige week zelfs de nationaal kampioen van Frankrijk in deze discipline. Hij toonde zich bovendien al een heel seizoen constant. De kopman van FDJ werd onder andere vierde in de Ronde van het Baskenland en tweede in de Ronde van Romandië. Daarnaast was hij de sterkste in het Critérium International. Met plaats 16 verliep de generale repetitie in het Criterium du Dauphiné minder succesvol. Voor de komende drie weken hebben wij echter hoge verwachtingen van hem.

5. Fabio Aru (Astana)
Dit is zonder twijfel één van de meest interessante debutanten. Deze Italiaan staat immers als winnaar van de Vuelta 2015 aan de start. Hoewel hij nog altijd pas 25 is, stond hij ook al twee keer op het Giro-podium. Aru barst van het talent, dat moge wel duidelijk zijn. Nu mag Aru zich ook in de Tour bewijzen. Astana heeft ook Vincenzo Nibali geselecteerd. Het is afwachten of dat negatieve gevolgen heeft, want het is algemeen bekend dat de landgenoten een slechte relatie hebben. Aru noteerde in 2016 weinig aansprekende resultaten, maar soleerde wel op indrukwekkende wijze naar een ritzege in de recente Criterium du Dauphiné. Mogelijk piekt hij dus perfect in de Tour. Als hij zijn absolute topniveau haalt is hij absoluut iemand om rekening mee te houden.

6 t/m 10. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Vincenzo Nibali (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Tejay van Garderen (BMC Racing Team), Richie Porte (BMC Racing Team)
Bardet was vorig jaar de beste thuisrijder op plaats negen en schreef ook een zware rit op zijn naam. De 25-jarige Bardet lijkt nog een stap in zijn ontwikkeling te hebben gezet. Bovendien werd hij onlangs nog knap tweede in de Dauphiné, een indicatie van een goede vorm. De combinatie Giro-Tour is loodzwaar. Daarom zijn klasbakken Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde niet meer dan outsiders. Het is afwachten in welke vorm en ambities de nummers één en drie uit de Giro hier verschijnen. Van druk is echter geen sprake. Profiteren zij van hun rol in de schaduw van hun kopmannen? BMC mikt met twee kopmannen op een goed klassement. Tejay van Garderen stond vorig jaar derde toen hij vanwege ziekte af moest stappen en de Amerikaan waagt nu een nieuwe poging. Richie Porte mag dan weer voor eigen kansen gaan, nadat hij is vertrokken bij Team Sky. Hij moet zich nu wel echt gaan bewijzen als ronderenner. Samen vormen zij een gevaarlijke duo, al ligt bij hun een slechte dag altijd op de loer.

Outsiders. Pierre Rolland (Cannondale), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Warren Barguil (Team Giant-Alpecin), Rafal Majka (Tinkoff), Mikel Landa (Team Sky)
Rolland, Mollema, Barguil zijn alle drie het speerpunt binnen hun ploeg. Zij lijken voorlopig te moeten mikken op een plaats in de top-10, maar een Tour kan raar lopen. Met de klimcapaciteiten kunnen zij misschien de aanval zoeken en ergens verrassende tijdwinst pakken. Wij raden dit trio zeker ook aan om, mocht de situatie zich voordoen, niet vol voor een tiende plaats te rijden en in dat geval de voorkeur te geven aan een dagzege. Majka en Landa sluiten het rijtje. Zij een back-up, in het geval er iets mocht mislopen met de kopman. Beide stonden al eens op het podium van een grote ronde, wat aantoont dat zij de rol aankunnen.

De favorieten voor de Tour de France 2016 volgens Cycling Story:
***** Froome
**** Quintana, Contador
*** Pinot, Aru, Bardet
** Nibali, Valverde, Van Garderen, Porte
* Rolland, Mollema, Barguil, Majka, Landa

Joker: Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin)

Cycling Story Koersspel
Schrijf je voor de start van de Tour de France in voor het Cycling Story Koersspel, stel voor de Grand Départ als een echte ploegleider jouw ideale team van 15 renners samen en scoor met deze toppers zo veel mogelijk punten! Registreren gaat makkelijk en snel via koersspel.cyclingstory.nl. Doe mee en maak kans op enkele mooie prijzen!