Tour de France 2016 – Etappeschema en voorbeschouwingen Tour de France 2016 – Etappeschema en voorbeschouwingen

Komende zaterdag begint de 103e Ronde van Frankrijk. Dit jaar bestaat de Tour de France uit 21 etappes waarbij de renners in totaal 3519 kilometer voor de kiezen krijgen. Het parcours bevat 9 vlakke etappes, 1 heuvelachtige etappe, 9 bergetappes, waarvan er 4 een finish bergop hebben (Andorre Arcalis, Mont Ventoux, Finhaut-Emosson en Saint-Gervais Mont Blanc), 2 individuele tijdritten en 2 rustdagen. Daarnaast bezoekt de Tour de France dit jaar Spanje, Andorra en Zwitserland. Hieronder een overzicht van en voorbeschouwingen op het etappeschema Tour de France 2016.

Etappeschema Tour de France 2016
Etappe 1 | Etappe 2 | Etappe 3 | Etappe 4 | Etappe 5 | Etappe 6 | Etappe 7 | Etappe 8 | Etappe 9 | Rustdag | Etappe 10 | Etappe 11 | Etappe 12 | Etappe 13 | Etappe 14 | Etappe 15 | Etappe 16 | Rustdag | Etappe 17 | Etappe 18 | Etappe 19 | Etappe 20 | Etappe 21

Naast de voorbeschouwingen op alle etappes op deze pagina publiceert Cycling Story tijdens de Tour dagelijks een volledige voorbeschouwing met favorieten voor de etappe van die dag.

Parcours Tour de France 2016
parcours Tour de France 2016


Etappe 1 (zaterdag 2 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 1
Twaalf maanden geleden zorgde Utrecht voor een fenomenale start van de Tour de France. Dit jaar vormt de Mont Saint-Michel het oogstrelende decor voor Le Grand Départ. Van het bijzondere eiland én Werelderfgoed gaat het peloton naar Utah Beach, een historische plaats vanwege de belangrijke rol op D-day. De renners zullen minder oog hebben voor het prachtige landschap in Normandië. Alles draait om het veroveren van de eerste gele trui. Welke sprinter maakt zijn droom waar? In 2013 en 2014 opende de Tour ook met een rit in lijn. Marcel Kittel werd tweemaal de glorieuze winnaar en de Duitser gaat voor de hattrick. Na een slecht seizoen heeft hij zijn oude vorm teruggevonden bij Etixx-Quick Step. André Greipel (Lotto Soudal), Mark Cavendish (Team Dimension Data), Bryan Coquard (Direct Energie) en Alexander Kristoff (Katusha) zijn de belangrijkste concurrenten.


Etappe 2 (zondag 3 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 2
Een heuvelachtige rit in de eerste dagen van La Grande Boucle is stilaan gebruikelijk aan het worden. Tourorganisator ASO wil daarmee direct veel spektakel bieden. Dat gaat zeker lukken met de aankomst van deze twee etappe. De finish ligt in Cherbourg-en-Cotentin, na een helling van drie kilometer à 6,7 procent (max 14%).. Ideaal voor de gespecialiseerde ‘punchers’ in het peloton. Het rijtje kanshebbers is lang: Alejandro Valverde (Team Movistar), Julien Alaphilippe, Daniel Martin (beide Etixx-Quick Step), Joaquim Rodriguez (Katusha), Greg Van Avermaet (BMC Racing Team), Peter Sagan (Tinkoff), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Alexis Vuillermoz (AG2R-La Mondiale), Simon Gerrans en Michael Matthews (beide Orica-GreenEDGE). Onze landgenoten Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) en Wout Poels (Team Sky) horen ook zeker in dit indrukwekkende rijtje thuis. Of kent één van de topfavorieten voor de eindzege een droomstart?


Etappe 3 (maandag 4 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 3
In Angers komt het met 99,9% procent weer tot een massasprint. In 2004 was Tom Boonen hier de laatste winnaar. Jan Raas zegevierde er in 1979 en Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) zou hem graag opvolgen. De Nederlands kampioen hoopt zich op het allerhoogste niveau te meten met de wereldtoppers. Wij zijn zeer benieuwd naar de 23-jarige Tourdebutant! Opgelet: de laatste kilometer loopt vals plat omhoog, dus dat is licht in het voordeel van Michael Matthews (Orica-GreenEdge), Peter Sagan (Tinkoff) en John Degenkolb (Team Giant-Alpecin).


Etappe 4 (dinsdag 5 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 4
237.5 kilometer. De etappe van Saumur naar Limoges is daarmee direct de langste rit in deze 103e editie. Het peloton heeft voldoende tijd om een nieuwe massaspurt voor te bereiden. Net als de vorige dag loopt de aankomst lichtjes omhoog. Dat vergroot ook de kans op een verrassende winnaar. Ramunas Navardauskas (Cannondale), Bryan Coquard (Direct Energie) en Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) zijn drie interessante outsiders.


Etappe 5 (woensdag 6 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 5
De klassementsmannen moeten nu echt aan de bak. Een slechte dag wordt in deze vijfde etappe gelijk afgestraft door de concurrentie. Met vier serieuze beklimmingen in de laatste 50 kilometer, kunnen we een enerverend duel tussen de grote namen verwachten. De top van de Col de Font de Cère (3e cat.) ligt op 2,5 kilometer van de meet. Daarna volgt er een korte afdaling, waarna het wegdek in de slotkilometer weer lichtjes omhoog loopt. Tour-directeur Christian Prudhomme verwacht dat hier een sterke daler wint. Wie durft alle risico’s te nemen voor de ritzege? Vincenzo Nibali (Astana) kan hier als beste daler van het peloton absoluut toeslaan.


Etappe 6 (donderdag 7 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 6
Etappe zes is weggelegd voor de sprinters met inhoud. De rappe mannen zullen immers de Côte de Saint-Antonin-Noble-Val (3,2 km à 5,1%) moeten overleven om een kans te maken op de overwinning. De ploegen van Degenkolb (Team Giant-Alpecin), Sagan (Tinkoff) en Matthews (Orica-GreenEDGE) zullen daar zeker gaan proberen om de pure snelheidsduivels Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) en Mark Cavendish (Team Dimension Data) overboord te gooien. Of gaan de vluchters voor een stunt zorgen?


Etappe 7 (vrijdag 8 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 7
We gaan naar de Pyreneeën! De eerste Tourweek wordt afgesloten met een bezoek aan de befaamde Col d’Aspin, die al sinds 1910 in het parcours zit. Hier gaan sommige renners met klassementsambities al een serieuze klap incasseren. Vorig jaar sloeg Chris Froome genadeloos toe op de La Pierre Saint-Martin, destijds de eerste zware col in de Ronde van Frankrijk. Hij legde daar de basis voor zijn tweede Tourzege. Heeft zijn ploeg Team Sky, de imponerende klimmersformatie, al een plan klaarliggen om met Froome ook op de Aspin gelijk voor grote verschillen te zorgen? Dat kan immers absoluut gebeuren op 12 kilometer lange col (à 6,5%). Na de Aspin wacht nog een technische afdaling, dus daar zit wel een addertje onder het gras. Wie wint de eerste slag in het hooggebergte? Onze 5 topfavorieten: Chris Froome (Team Sky), Alberto Contador (Tinkoff), Nairo Quintana (Movistar), Thibaut Pinot (FDJ) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale).


Etappe 8 (zaterdag 9 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 8
Uiteraard mogen de plaatsen Pau en Bagnères-de-Luchon niet ontbreken in het routeboek. Voor de respectievelijk 68e en 58e keer hebben zij de eer om deel uit te maken van La Grande Boucle. Bagnères-de-Luchon is echter pas voor de zevende keer een aankomstplaats. Schrijf de naam van Thomas Voeckler (Direct Energie) maar vast op, want de Franse publiekslieveling heeft een speciale band met deze plek. Zowel in 2010 als 2012 won hij hier de etappe, terwijl hij in 2014 tweede werd achter Michael Rogers. Voeckler gaat vast en zeker voor de hattrick, want vandaag liggen er kansen voor de avonturiers met klimmersbenen. Het programma: de Col du Tourmalet (HC), Hourquette d’Ancizan (2e cat.), Col de Val Louron-Azet (1e cat.) en Col de Peyresourde (1e cat.) is zwaar. De finish ligt echter niet bergop en dat biedt kansen voor de aanvallers. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) heeft een vrije rol, waardoor dit een perfecte rit voor de Nederlandse troef is. Andere kandidaten: Ruben Plaza (Orica-GreenEDGE), Simon Geschke (Team Giant-Alpecin) en Serge Pauwels (Team Dimension Data).


Etappe 9 (zondag 10 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 9
Op de negende dag maakt de ronde een kort uitstapje naar het dwergstaatje Andorra. De finish is bergop, na de beklimming van de lastige Arcalis (10,1 km à 7,2 %). Jan Ullrich (1997) en Brice Feillu (2009) zijn de vorige twee winnaars. Ullrich greep destijds zelfs de gele trui in Arcalis en stond die daarna niet meer af. Volgt iemand zijn voorbeeld in deze bergetappe met vijf cols?

Rustdag (maandag 11 juli 2016)


Etappe 10 (dinsdag 12 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 10
De Tourkaravaan brengt de eerste rustdag ook door in Andorra, Dinsdag 12 juli vervolgen de renners hun weg en potentiële rittenkapers hopen dat ze geen slechte benen hebben. Vanuit de start krijgen de matadoren direct de Port d’Envalira (22,6km à 5,5 procent) voor de kiezen. Het wordt dus een zwaar gevecht om mee te zitten in de juiste ontsnapping. De vluchters mogen het waarschijnlijk onderling uit gaan maken, waardoor het cruciaal is om mee te zitten. In de slotfase vormt de Côte de Saint-Ferréol (1,8km à 6,6%) nog een venijnig obstakel, waar vermoedelijk de beslissing valt. Of wordt de kopgroep op tijd gegrepen, zodat types als Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) en wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) kunnen strijden om de bloemen? De streep is getrokken in Revel, waar Erik Dekker in 2000 zijn tweede van drie overwinningen behaalde. Hopelijk kan Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), een aanvaller pur sang, in diens voetsporen treden.


Etappe 11 (woensdag 13 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 11
Een aankomst in Montpellier staat garant voor een massasprint. Dat is ook wel terug te zien aan de meest recente winnaars: Robert Hunter (2007), Mark Cavendish (2011) en André Greipel (2013). Laatstgenoemde was vorig jaar de ultieme koning van de sprint. ‘De Gorilla’ mocht liefst vier keer het zegegebaar maken. Hopelijk krijgen we weer schitterende duels te zijn tussen de drie beste sprinters ter wereld: Greipel, Kittel en Cavendish. Kan de ambitieuze Dylan Groenewegen zich ook mengen in de strijd?


Etappe 12 (donderdag 14 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 12
De Mont Ventoux!!!!!!!! En dat op Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag. Daar moet de wielerliefhebber eens goed voor gaan zitten! Na een gemakkelijke aanloop kan het geweld losbarsten op de mythische berg. Wie wordt de negende winnaar op de fameuze col in de Provence? Het Franse publiek droomt uiteraard van een thuiszege op deze bijzondere dag. Dankzij de uitstekende klimcapaciteiten van Thibaut Pinot (FDJ), Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Pierre Rolland (Europcar), Warren Barguil (Team Giant-Alpecin) is het zeker niet ondenkbaar dat dit lukt. Of verstoort Chris Froome net als in 2013 het feestje, toen hij op dezelfde datum en plaats als eerste boven kwam?


Etappe 13 (vrijdag 15 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 13
Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) heeft deze dag al heel lang met rode pen omcirkeld in zijn agenda. Het winnen van de 37,5 kilometer lange tijdrit is een groot doel dit seizoen. Het ultieme doel is het behalen van een gouden medaille in de Olympische tijdrit. Om dat bereiken laat hij de beste renner van ons land een klassement links liggen en focust hij zich volledig op de tijdritten. Deze rit tegen de klok is hem vanwege het heuvelachtige profiel perfect op het lijf geschreven. Hij moet 15 juli wel afrekenen met klasbakken als Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) en Tony Martin (Etixx-Quick). Van de klassementsmannen moeten Chris Froome en Alberto Contador in de gaten worden gehouden, terwijl ook Richie Porte (BMC Racing) niet onderschat mag worden. Wij vlakken ook Vasil Kiryienka (Team Sky), regerend wereldkampioen in deze discipline, zeker niet uit. Outsiders: Spaans kampioen tijdrijden Ion Izagirre (Movistar) en Jérome Coppel (IAM Cycling).


Etappe 14 (zaterdag 16 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 14
Parijs is nog redelijk ver, maar toch krijgen de rappe mannen weinig kansen meer gedurende deze 103e editie. De sprintersploegen zullen de koersen dan ook willen controleren om na 208,5 kilometer een massasprint te krijgen. Christian Prudhomme verwacht dat de wind een rol speelt in de finale, dus hopelijk verhoogt dat de spanning in deze veertiende rit.


Etappe 15 (zondag 17 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 15
De rit voert de renners door de Jura en dat betekent dat er serieus geklommen moeten worden. Er staan liefst zes cols op het menu binnen een afstand van 160 kilometer. Dat komt de onvoorspelbaarheid zeker ten goede. Vandaag zijn er vele scenario’s mogelijk. Bijzonder is ook dat onderweg de Grand Colombier van beide kanten moeten worden bedwongen. Na 100 kilometer komt men aan de voet van de Grand Colombier (12,8km à 6,8%), die in de hoogste bergcategorie is ingeschaald. Vervolgens gaat het in sneltreinvaart naar de Lacets du Grand Colombier (8,4% à 7,6%), die na 136 kilometer begint. Van deze kant is de klim iets makkelijker, want volgens de organisatie is het nu een klim van de eerste categorie. Het is niet zeker dat de strijd om de dagzege tussen de grote kanonnen gaat. Ritten door het middelgebergte bieden mogelijkheden voor mannen van de tweede rij of klimmers met een verloren klassement. Vijf kanshebbers: Daniel Navarro (Cofidis), Eduardo Sepulveda (Fortuneo-Vital Concept), Georg Preidler (Team Giant-Alpecin), Adam Yates (Orica-GreenEDGE) en Louis Meintjes (Lampre-Merida).


Etappe 16 (maandag 18 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 16
Na Andorra brengt de Tourkaravaan ook een bezoek aan Zwitserland. De grens wordt halverwege de etappe gepasseerd, waarna iedereen koers zet richting Bern. Na 209 kilometer is dan de winnaar bekend. Een sprint ligt het meest voor de hand, maar een korte helling in de slotkilometers kan dat scenario verstoren. Het kan wel eens een hele speciale dag worden voor Fabian Cancellara (Trek-Segafredo). De Zwitserse wielerheld rijdt zijn laatste Tour en werd op tien kilometer van Bern geboren. Voor eigen volk een Tour-etappe winnen in het laatste jaar van zijn lange loopbaan, zou voor hem de kers op de taart zijn na een indrukwekkende carrière. Go ‘Spartacus’! Zijn landgenoot Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) droomt hier uiteraard ook van succes en kan mogelijk verrassen met zijn sterke eindschot.

Rustdag (dinsdag 19 juli 2016)


Etappe 17 (woensdag 20 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 17
We blijven na de tweede rustdag, die werd doorgebracht in Bern, nog een dagje op Zwitsers grondgebied. Met twee lange cols in de laatste dertig kilometer is spektakel gegarandeerd. Eerst Col de la Forclaz (13km à 7,9%) en dan gaat het omhoog richting aankomst in Finhaut-Emosson, na een beklimming van 10,4 kilometer à 8,4 procent. De Zwitserse klimmers Mathias Frank (IAM Cycling), Steve Morabito en Sebastien Reichenbach (beide FDJ) zullen alles uit de kast om op eigen bodem voor een sensatie te zorgen.


Etappe 18 (donderdag 21 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 18
De Tour nadert zijn ontknoping. Het komende drieluik brengt de beslissing. Te beginnen met een klimtijdrit, een niet al te vaak voorkomend onderdeel in de Ronde van Frankrijk. Het traject van 17 kilometer leent zich volgens Tourbaas Christian Prudhomme voor zowel de beste klimmers onder de ‘rouleurs’ als de beste ‘rouleurs’ onder de klimmers. Dat wordt een interessante clash tussen verschillende types, waarbij de allerbeste klimmer niet noodzakelijk de snelste tijd klokt. De klimtijdrit bestaat immers uit twee gedeelten. De Côte de Domancy is kort en steil (2,5km à 9,5%), terwijl de Côte des Chazeaux de omgekeerde kenmerken heeft. Hup Tom Dumoulin!!!


Etappe 19 (vrijdag 22 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 19
Met nog twee dagen te gaan, staat de laatste aankomst bergop op het menu. De Mont Blanc is daarvoor een prachtig decor. De bergetappe is met 146 kilometer kort en daarmee zet de ASO een trend voort. De fans zitten vanaf kilometer 0 op het puntje van hun stoel, want deze etappes zijn moment saai. De Col de la Forclaz de Montmin (1e cat.) doemt al snel op, waarna de Col de la Forclaz de Queige (2e cat.) volgt. Het zwaartepunt ligt echter bij de Montée de Bisanne (HC), een col die debuteert in de Tour. De klim gaat zeker pijn doen met een lengte 12,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Tot slot eindigt de rit met de Saint-Gervais Mont Blanc (9,8km à 8%). Komt de gele trui hier in de problemen?


Etappe 20 (zaterdag 23 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 20
De dag van de waarheid is aangebroken!!! Gedurende 146 kilometer barst de strijd om het felbegeerde geel nog een allerlaatste keer helemaal los. Vier cols moeten voor een heroïsche ontknoping zorgen. In 2006 zette de Col de Joux Plane de Tour op zijn kop door de onwaarschijnlijke, maar door doping mogelijk gemaakte wederopstanding van Floyd Landis. Een onverwacht scenario zou een geweldig einde van de Tour vormen. Valt de ultieme beslissing op de Col de Joux Plane (11,6 km à 8,5%) of in de afzink naar Morzine?


Etappe 21 (zondag 24 juli 2016)
parcours Tour de France 2016 etappe 21
Het is weer de laatste etappe van de Tour dit jaar. Traditioneel een rustige dag waarop de gele trui en zijn team het er van nemen. De enige vraag die overblijft: wie wint de sprint op de Champs-Élysées?