Enkele toprenners beginnen pas aan hun eerste Ronde van Frankrijk. Anderen daarentegen moeten noodgedwongen toekijken hoe hun ploegmaats Frankrijk onveilig maken. We selecteerden tien goede renners die de komende drie weken het tv-scherm niet zullen kleuren.

Michal Kwiatkowski (26, Team Sky)

De nummer 11 uit de Tour van 2013 kreeg geen plek in de sterrenselectie van Team Sky. Sinds zijn succesvolle Ronde van Frankrijk is het qua klimmen alleen maar bergaf gegaan met Kwiatkowski. Toch is hij naar Sky verhuisd om zich om te scholen tot een klassementsrenner. Zijn enige overwinning dit seizoen is echter een klassieke zege, namelijk de E3 Harelbeke na een sprint-à-deux tegen een uitgehongerde Peter Sagan.

In het Critérium du Dauphiné zakte de wereldkampioen van 2014 dramatisch door het ijs. In de vijfde etappe gaf hij er dan ook de brui aan. Op Facebook bleek uit een videoboodschap echter dat Kwiatkowski een zware verkoudheid had opgelopen. In het Pools kampioenschap ging het nog steeds niet beter. De allrounder bolde op ruim elf minuten van kampioen Majka binnen, als allerlaatste. In de Tour zou hij dus weinig van dienst kunnen zijn voor Christopher Froome.

Zdenek Stybar (30, Etixx-Quick Step)

2016 lijkt niet echt het jaar van Zdenek Stybar. De klassiekers verliepen niet naar wens en in de Tour zal hij zijn ritoverwinning uit 2015 niet kunnen herhalen. In tegenstelling tot die andere Tsjech bij Etixx, Petr Vakoc, wist Stybar geen selectie te versieren. Met een tweede plek in de Strade Bianche en een ritzege in Tirreno-Adriatico begon het wielerjaar nochtans goed voor de Tsjech, maar nadien was een achtste plaats in de Ronde van Vlaanderen het hoogst haalbare. De eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat hij door ziekte zijn kansen in Parijs-Roubaix niet echt kon verdedigen.

In het Tsjechisch kampioenschap liet hij zich afgelopen zondag nog ringeloren door het Tinkoff-duo Roman Kreuziger en Juraj Sagan. Een niet-selectie in het team-Lefevere is een extra domper. Die niet-deelname is vooral te wijten aan de sterkte van Julian Alaphilippe die op hellende aankomsten nog wat meer power over heeft dan Stybar. Als wagon in de sprinttrein toonde de ex-crosser zich bijzonder sterk in de Ronde van Zwitserland, maar teammanager Lefevere vindt hem naar eigen zeggen ‘te duur om alleen maar te knechten’. De Vuelta wordt nu allicht zijn volgende grote afspraak.

Jean-Christophe Péraud (39, AG2R-La Mondiale)

Heeft het ouderdomsdeken van AG2R zijn laatste Tour betwist? Op z’n 39ste reed hij dit seizoen voor het eerst de Giro, maar in de tweede Nederlandse rit in lijn was het al afgelopen, nadat een ploegmaat hem ongelukkig onderuit kegelde. Het leek dan logisch dat de focus naar de Tour verschoven zou worden. Romain Bardet zou zich haast geen betere knecht kunnen wensen dan de nummer twee uit de Tour van 2014.

De voormalige topmountainbiker moet zijn plaatsje echter afstaan aan debutant Pozzovivo, die een mislukte Giro wil doorspoelen. Péraud raakte na zijn valpartij nog niet op het gewenste niveau en gaf na de Ronde van Zwitserland aan dat het beter is voor hem om voor het eerst sinds 2010, toen hij overstapte van de MTB naar het wegwielrennen, de Tour op tv te volgen.

Nacer Bouhanni (25, Cofidis)

De Franse vechtersbaas heeft zichzelf uit de Tour gemept. De avond voor het Frans kampioenschap op de weg maakte ex-bokser Bouhanni komaf met een lawaaierige hotelgast. Het kwam immers tot een handgemeen waarbij de gast een tand verloor, terwijl de sprinter van Cofidis zijn hand blesseerde.

De wonde op zijn hand werd met vier hechtingen onzorgvuldig gedicht. Omdat die wonde onvoldoende gereinigd bleek te zijn, moest Bouhanni zowaar onder het mes in Nancy. Het Frans kampioenschap wist hij met de nodige moeite te rijden, maar nu de blessure nog verergerd is, moet zijn team zonder absolute kopman de belangrijkste koers van het jaar aanvatten.

Bouhanni laat met zijn onverstandige daad zijn ploeg serieus in de steek, want de kamikazesprinter kreeg maar liefst zes ploegmaten in steun om hem in het sprintgewoel uit de slag te trekken. Zij mogen nu als vrijbuiters een ritje proberen mee te pikken. Cofidis heeft wel nog Daniel Navarro in de rangen om eventueel voor een top tien te gaan in het algemeen klassement. In 2013 lukte dat een keer toen hij in een bergrit ruim zes minuten voorgift kreeg en uiteindelijk negende werd in de eindklassering.

Andrew Talansky (27, Cannondale)

Het voorjaar van de 27-jarige Cannondale-renner was een mix van privéproblemen en ziekte. Toch zou hij weer voor een top tien in de Tour gaan. In 2013 werd hij al een keer tiende, vorig jaar elfde. Na anderhalve maand zonder competitie na Parijs-Nice hernam de Amerikaan moeizaam in de Ronde van Romandië.

In de Ronde van Californië eindigde hij vervolgens als vierde. Ook in de Ronde van Zwitserland ging het met een vijfde plaats in de algemene rangschikking het verbazend goed. Maar het deelnemersveld in Zwitserland was wel een stuk zwakker was dan dat in de Dauphiné. Een echte graadmeter was dat dus niet en daarom besliste de Amerikaan in samenspraak met ploegleider Jonathan Vaughters om de focus te verschuiven naar de Vuelta.

Alle druk komt bij Cannondale nu op de schouders van Pierre Rolland te liggen. Hij kende een vrij matig seizoen. Zijn tiende plek in de eindklassering van de Dauphiné is voorlopig de uitschieter. Heeft de Franse klimmer met nog wat extra trainingskilometers op de teller dan toch goed gepiekt naar de Tour?

Samuel Sanchez (38, BMC)

Dat hij op z’n 38ste nog niet versleten is, toonde Samuel Sanchez dit voorjaar nog. In de Ronde van het Baskenland won hij een etappe en in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik eindigde hij respectievelijk zesde en vierde. Maar de Ronde van Frankrijk laat hij dit jaar schieten. Zeker nadat hij met koorts en een longinfectie de Ronde van Zwitserland moest verlaten.

Een echte ramp was dat niet, want de stond Tour de France sowieso niet op de agenda. In de Vuelta daarentegen wil hij nog wel eens hoge ogen gooien zonder per se te moeten knechten voor Porte of Van Garderen. Voor een nieuwe Olympische titel gaat de gouden medaillewinnaar uit 2008 niet. Met een Valverde in de ploeg zou het toch al moeilijk worden om voor eigen rekening te rijden.

Elia Viviani (27, Team Sky)

Team Sky trekt net als de voorbije jaren zonder sprinter naar de Tour. Na het vertrek van Mark Cavendish had het topteam geen sprinter meer in de rangen die kon strijden voor een etappezege. De transfer van Elia Viviani moest daar verandering in brengen. De Giro was uiteraard weer het grote doel van de Italiaan, maar in de achtste etappe finishte hij buiten tijd.

Het viel dan te verwachten dat hij zich toch nog op de Tour zou richten, maar binnen de filosofie van Sky bleek er geen plaats te zijn voor een rappe man. Een eventuele spurtzege moet maar wijken voor een nieuwe gele trui. Nochtans, als er één sprinter is die, profiterend van andere treintjes, zich zonder lead-out kan plaatsen voor een spurt is het Viviani wel. In een goede dag kan hij bovendien ’s werelds beste sprinters partij geven. In juli moet de spurtbom dan maar in de Ronde van Polen zijn ploeg een plezier doen. Hij kan nog wel wat overwinningen gebruiken, want hij won nog maar twee keer dit jaar: een rit in de Ronde van Dubai en in de Driedaagse De Panne-Koksijde

Robert Gesink (30, Team LottoNL-Jumbo)

Robert Gesink en de Tour leken na zijn vierde plaats van 2010 geen goed huwelijk meer. Tot vorig jaar, want toen werd de klimmer uit Varsseveld onverhoopt zesde, net na Alberto Contador. Aanvankelijk was het plan voor de editie van 2016 om als vrijbuiter voor ritwinst te gaan. Na zijn niet-selectie voor de Olympische Spelen besliste Gesink om toch opnieuw voor een klassement te gaan.

Met een doorgedreven hoogtestage in Tenerife zou Gesink in topvorm aan de start verschijnen in Frankrijk, maar een zware val in de Ronde van Zwitserland besliste er anders over. Het gevolg was een zware hersenschudding waarvan de leider van LottoNL-Jumbo moelijker dan verwacht herstelde. Wilco Kelderman zal nu in het hooggebergte alleen het kopmanschap dragen. Gesink moet noodgedwongen zijn focus verleggen naar de Vuelta.

Philippe Gilbert (34, BMC)

De kersverse Belgische kampioen stuurt voor het derde jaar op rij zijn kat naar de Tour. De selectie van BMC lag immers ook al vast voor de nationale kampioenschappen. Gezien Gilberts dominantie in het BK is het Zwitserse team misschien wat voorbarig te werk gegaan door de ex-wereldkampioen niet mee te nemen. Al is zo’n nationaal kampioenschap wel een heel ander gegeven dan een grote ronde.

Gilbert kreeg op zijn geliefkoosde Ardense heuvels een parcours voorgeschoteld waarop hij verlekkerd is. Zo’n parcours kom je in de Tour niet of nauwelijks tegen. Wegsprinten op steile slothellingen was hét handelsmerk van Philippe Gilbert. Hij heeft dat nog in zich, maar intussen zijn er concurrenten als Valverde en Alaphilippe beter geworden op zulke aankomsten.

Gilbert zit een beetje met hetzelfde probleem als die andere Belgische topper, Tom Boonen. Ze kunnen haast enkel nog een rit winnen als dat vanuit de vroege vlucht gebeurd. Door hun indrukwekkende palmares willen maar weinig renners meewerken met zulke toppers en loopt een ontsnapping al gauw dood. Tot slot is het ook zo dat veel ploegen niet graag renners meenemen naar de Tour die al aangekondigd hebben dat ze het team zullen verlaten. Gilbert wil in ieder geval terugkeren naar een Belgisch team.

Simon Yates (23, Orica-BikeExchange)

Een fout van de ploegdokter kost dit jonge talent zijn derde deelname aan de Ronde van Frankrijk. Als astmapatiënt mag Yates terbutaline gebruiken om ademhalingsmoeilijkheden te onderdrukken. Het middel staat echter op de dopinglijst. Zonder het nodige attest mag een renner dat dus niet innemen.

De teamdokter bij Orica-GreenEdge, dat voortaan Orica-BikeExchange zal heten, vergat toestemming te vragen en dus werd Yates plots een dopingzondaar na een positieve plas in Parijs-Nice. De UCI had begrip voor de situatie, maar deelde toch een sanctie uit: vier maanden schorsing. Helaas voor Yates loopt die pas op elf juli af en kan hij de Tour dus vergeten. Zijn tweelingbroer Adam Yates zal nu op z’n eentje naar Frankrijk afzakken