Op 2 juli vullen heel wat renners een jongensdroom in. Dan nemen ze voor het eerst deel aan de Tour de France. Er is immers een spreekwoord dat luidt dat je geen echte coureur bent als je de Tour nog nooit gereden hebt. Uit de reeks debutanten filterden wij tien toppers die voor het eerst in hun carrière de Ronde van Frankrijk betwisten.

Fabio Aru (26, Astana)

Vorig jaar was hij al eerste in het eindklassement van de Vuelta en tweede in de Giro, nu gaat Fabio Aru bij zijn debuut ook voor een podiumplek in de Tour. In het Critérium du Dauphiné bleek dat hij bergop nog heel wat moet bijschaven aan zijn conditie, maar een straffe soloritoverwinning bewees wel dat de benen van de Italiaan helemaal niet zo slecht waren als de ritten voordien deden vermoeden.

Met Cataldo, Fuglsang, Kangert, Rosa en Tiralongo als klimknechten heeft Aru een team ter beschikking dat bergop kan wedijveren met Team Sky. Zeker als hij ook nog eens de steun krijgt van Vincenzo Nibali, in mei nog wonderbaarlijk winnaar van de Ronde van Italië. Al is het maar de vraag in welke mate de ex-Tourwinnaar Aru zal helpen, een renner met wie hij als klap op de vuurpijl niet zo goed overeenkomt.

Op de tweede dag van de Tour wordt Aru 26 jaar. Op Côte de La Glacerie (derde categorie) kan hij zichzelf misschien wel een vroegtijdige gele trui cadeau doen, al is zo’n korte nijdige helling niet helemaal op zijn lijf geschreven. Het zal eerder wachten zijn op de grote cols vooraleer Fabio Aru zich echt zal laten gelden.

Julian Alaphilippe (24, Etixx-Quick Step)

De winnaar van het jongerenklassement in het Critérium du Dauphiné concurreerde zowaar ex-ritwinnaar Zdenek Stybar uit het goed gestoffeerde team van Etixx-Quick Step. In zijn eerste grote ronde tout court kan de Fransman ontdekken hoe hij drie weken koers verteert.

Rustig meedrijven met het peloton is weliswaar niet de bedoeling. In de sprintritten zal hij in eerste instantie de gashendel mogen opendraaien voor Marcel Kittel. In etappes die finishen op of net na een korte helling zal Alaphilippe in duo met Dan Martin voor de ritzege sprinten. Op drie juli is zijn eerste grote afspraak, want dan eindigt de tweede etappe met een slotklim van drie kilometer.

Alaphilippe koestert dus al meteen een gele droom. In het hooggebergte wist hij zich in de Dauphiné beter dan verwacht uit de slag te trekken, wat resulteerde in een zesde plek in de eindstand. In de Tour mag hij de toppers zo lang mogelijk proberen te volgen op de cols, maar zijn team verwacht van de Tourdebutant niet dat hij in Parijs al aankomt met een goed klassement.

Ilnur Zakarin (25, Katusha)

Na zijn exit in de Giro d’Italia door een heftige tuimelperte in de afdaling van de Colle dell’Agnello wordt Ilnur Zakarin door Katusha opgevist voor de Ronde van Frankrijk. De breuken in zijn schouderblad en sleutelbeen zijn geheeld, maar de Rus mist wel competitieritme, want sinds de Giro heeft hij geen enkele koers meer betwist.

Zijn hoofdtaak zal er dan ook in bestaan om kopman Joaquim Rodriguez zo lang mogelijk bij te staan in de cols. Al is Zakarin natuurlijk een vreemde snuiter die niet te verlegen is om ook zijn eigen kans te gaan. Zijn resultaten dit jaar zijn in elk geval een stukje beter dan die van zijn leider. Zowel in Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië als de Ronde van Romandië reed hij top zeven. In de Giro was hij overigens ook goed op weg om een plek bij de eerste vijf veilig te stellen.

Afhankelijk van het algemeen klassement zal Zakarin in zware bergritten ook mogen meeglippen in een omvangrijke kopgroep met klimmers van de tweede rij om zo een gooi te doen naar en etappezege. Eerst is het natuurlijk afwachten hoe hij hersteld is van zijn val in Giro. Katusha neemt in ieder geval toch een (berekend) risicootje door Zakarin te selecteren.

Segio Henao (28, Team Sky)

Nu de afwijkende bloedwaarden op zijn biologisch paspoort zijn uitgeklaard, kan Sergio Henao zich weer voor honderd procent op de koers concentreren. Voor de Ronde van Frankrijk geldt er maar één doel bij Team Sky: Chris Froome aan een derde eindzege helpen. Op de cols zal de Britse brigade naar goede gewoonte een versmachtend tempo opleggen en Froome uiteindelijk in een zetel afzetten. Henao zal met de Tourwinnaar van 2013 en 2015 in zijn wiel het tempo mee opdrijven.

Voor eigen klassementsambities is er geen plaats bij Sky. Dat ondervond Geraint Thomas vorig jaar al en daarom vertrok Richie Porte naar BMC. Springveer Henao zal bij etappes met de finish op de top van een korte, snedige helling allicht voor eigen rekening mogen rijden, maar die kansen zullen eerder schaars zijn.

Mikel Landa (26, Team Sky)

Als je de taak van Sergio Henao in de Tour en het verhaal van Ilnur Zakarin in de Giro in één renner verenigt, krijg je Mikel Landa. De klimmer van Sky viel weliswaar niet uit de Giro, maar moest als medetopfavoriet ziek de strijd staken. In tegenstelling tot Zakarin heeft Landa wel het Critérium du Dauphiné nog in de benen. Een bemoedigende twaalfde plek in de eindklassering stelde de Spanjaard gerust.

Hoewel hij misschien zelf een top vijf in zijn mars heeft, zal hij op de cols de bodyguard van Froome spelen. Mocht de kopman om een of andere reden Parijs niet halen, kan de Bask de rol overnemen, maar binnen zijn eigen ploeg liggen met Sergio Henao en vooral Geraint Thomas nog andere kapers op de kust. Maar in eerste instantie moet Landa dus als laatste of als voorlaatste pion (na Thomas) plaatsnemen in de bergtrein van Froome. De reden waarom hij vertrok bij Astana – te weinig voor eigen rekening mogen rijden – lijkt zich op die manier te herhalen bij Sky.

Domenico Pozzovivo (33, AG2R-La Mondiale)

De herfst van zijn carrière breekt stilaan aan en dat is voor Domenico Pozzovivo het signaal om zich na tien deelnames aan de Giro ook eens in het circus van de Tour te mengen. Het kopmanschap moet hij overlaten aan Romain Bardet, maar als luxeknecht zal de Italiaan niet misstaan. Als vrijbuiter mag hij daarnaast zelf voor ritzeges strijden.

Hopelijk voor de Italiaan zijn de benen wel wat beter dan in de Giro. De eerste twee weken kon hij de schade nog beperken, maar in de slotweek zakte Pozzovivo er helemaal doorheen en wist hij zich maar net in de top twintig te handhaven. Met het oog op de Tour zal dat mentaal niet deugd gedaan hebben. Misschien zal een rol als vrije pion hem beter liggen.

Diego Rosa (27, Astana)

Net als zijn kopman Aru, debuteert Diego Rosa in de Tour. De 27-jarige Italiaan ontbolsterde dit jaar volledig in de Ronde van het Baskenland toen hij met meer dan drie minuten voorsprong op een kransje toppers een solovlucht afrondde. Misschien krijgt hij in de Tour daar ook wel de kans toe wanneer luitenanten van de favorieten ten aanval trekken in het hooggebergte.

Toch zal het voor Rosa vooral zaak zijn om Fabio Aru drie weken lang in de gaten te houden en zich leeg te rijden voor zijn landgenoot. In het Critérium du Dauphiné mocht hij zijn eigen kans gaan in de algemene klassering. Hij eindigde verdienstelijk achtste, maar zonder pech voor Aru zal er van klassementsambities in de Tour geen sprake zijn voor Diego Rosa.

Petr Vakoc (24, Etixx-Quick Step)

Julian Alaphilippe mag zijn eerste Tour aanvatten met zijn maatje Petr Vakoc. De twee zaten samen in de opleidingsploeg van Etixx-Quick Step, stapten samen over naar de profs en maken nu dus ook samen hun Tourdebuut. De ex-Tsjechische kampioen wordt beloond voor zijn prima voorjaar waarin hij vier overwinningen behaalde.

De Brabantse Pijl is zonder meer de meest spraakmakende zege. De manier waarop hij de taaie Gasparotto uit de wielen kletste, sprak boekdelen. Sinds die dag is het qua resultaten wel wat bergaf gegaan met Vakoc. Hij wist geen enkele keer meer in de top tien te finishen, behalve in de Tsjechische kampioenschappen (derde in de tijdrit, vierde op de weg).

Wat zijn precieze rol wordt, is voor de buitenwereld nog niet helemaal duidelijk. In de bergen zal hij allicht Alaphilippe en Martin zo lang mogelijk moeten steunen. Ook in de sprinttrein zal hij een plaatsje innemen. Als hij voor eigen succes mag gaan, zal het wellicht vanuit een ontsnapping moeten gebeuren de tot het einde draagt.

Dylan Groenewegen (23, Team LottoNL-Jumbo)

Ook een Nederlandse topper mag zich opmaken voor zijn eerste Tour de France. Dylan Groenewegen versloeg dit jaar al sprinttoppers als Greipel, Sagan en Bouhanni in een rechtstreeks duel. Op het allerhoogste niveau mag hij op 23ste al bewijzen dat hij ook Cavendish en andere Kittels aankan. In de Ster ZLM Toer bewees hij onlangs dat hij in topvorm verkeert en zijn felbevochten Nederlandse titel bevestigt dat eens te meer.

Hopelijk voor Groenwegen heeft LottoNL-Jumbo hem niet te vroeg geselecteerd voor de grootste koers van het jaar. In het verleden bleek bijvoorbeeld bij de broertjes van Poppel dat een (te) vroeg debuut wel eens aardig kan tegenvallen, al werd Danny van Poppel in 2013 wel derde in de door valpartijen ontsierde openingsetappe op Corsica. Dat winnen een bijzonder moeilijke zaak wordt tegen sprinters die de Tourritzeges haast niet meer geteld krijgen, beseft Groenewegen uiteraard. Maar ondanks zijn jonge leeftijd zal hij niet te beroerd zich om zich in het sprintgeweld te storten. Een dichte ereplaats moete er zeker in zitten.

Jasper Stuyven (24, Trek-Segafredo)

Met zijn eerste klassieke overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne en een vijfde plaats in de E3 Harelbeke is het voorjaar van de jonge Belg meer dan geslaagd. Vorig jaar viel Stuyven nog net naast de selectie, maar nu krijgt hij de kans om ook in de Tour het beste van zichzelf te geven.

Op het vlakke zal de voormalige juniorenwereldkampioen zijn kopman Bauke Mollema moeten beschermen. In overgangsritten daarentegen mag hij mogelijk wel zijn eigen kans gaan om in de vroege ontsnapping mee te glippen. In een sprint met een uitgedund peloton is hij bovendien niet kansloos. Dat bewees hij vorig seizoen al met een ritzege in de Vuelta. Al was de tegenstand daar toen niet van het genre Sagan.