In deze serie wordt in aanloop naar de Tour iedere dag een renner uitgelicht. Welke renners, anders dan de traditionele toppers, zijn de moeite waard om in de gaten te houden, waar en waarom?
Vandaag in deel 1 Laurens ten Dam.

De palmares van Laurens ten Dam bevat twee overwinningen bij de profs, waarvan de meest recente van acht jaar geleden is. Hij zit in de herfst van zijn carrière en zal misschien wel zijn laatste Tour rijden, net als zo vaak in dienst van een ander. Graag wil ik even stilstaan bij LTD, want welke wielrenner is met zo weinig overwinningen zó populair geworden?

Laurens ten Dam heeft niets te verbergen en mede dat maakt hem zo populair. Hij deelt iedere rit met zijn 90.000 volgers op Strava (NikiTerpstra en Michał Kwiatkowski moeten het met ‘slechts’ 55.000 doen) en geen barbecue of kampeertripje met zijn gezin wordt overgeslagen op Instagram. Tussen het barbecueën is hij ook nog wielrenner. En wat voor een; er zijn er maar weinig die zo kunnen afzien als Ten Dam.

Na een overwinning in Polen in dienst van Unibet in 2006 en aansluitend een aantal prima ereplaatsen, kwam Ten Dam vanaf 2008 uit voor Rabobank. Direct behaalt hij zijn tot dan toe laatste overwinning. Dat gebeurde in het Critérium International, waar hij zijn eerste Tourdeelname veiligstelde. In die Tour toonde hij de wereld voor het eerst zijn spierballen door in een bergetappe, in dienst van Denis Menchov, driemaal Ricardo Ricco terug te halen. Ricco had weinig sympathisanten in het peloton en de tot dan toe onbekende Ten Dam werd een bekendheid. Hij eindigde in zijn eerste Tour als beste Nederlander op een tweeëntwintigste plaats. Net achter de oude Stéphane Goubert en voor de jonge Maxim Monfort.

2013. Na een winter vol dopingonthullingen kon het Nederlandse wielrennen wel een impuls gebruiken. De Tour van dat jaar werd de Tour van Bau en Lau die bekroond werd met een dertiende plaats voor Ten Dam. Het jaar erop werd hij zelfs negende. Helaas kregen deze mooie resultaten geen passend vervolg. De oorzaak is vaak een valpartij of de gevolgen daarvan. Want Ten Dam valt weleens en doet dat net zoals hij afziet: hard! Dit heeft hem al een aantal topklasseringen gekost. Mart Smeets herkende in 2011 Catweazle in het bebloede en verwilderde uiterlijk na opnieuw een val.
TenDam2 TenDam1

Ondanks dat hij nooit als kopman voor de Tour is uitgespeeld, was hij drie keer de best geklasseerde Nederlander. De kans dat hem dit opnieuw gaat lukken lijkt nihil, maar als knecht van kopman Tom Dumoulin en Warren Barguil zullen we hem regelmatig in beeld zien. Met zijn baard vol snot zal hij alles geven in een poging zijn oude ploeggenoten Bauke Mollema en Wilco Kelderman op achterstand te rijden. Of wordt er misschien een ouwe-jongens-krentenbrood pact gesloten?

 

Speel tijdens de Tour mee met het Cycling Story Koersspel en word de beste ploegleider