Nikias Arndt (Team Giant-Alpecin) is de laatste dagwinnaar van de 99e Giro d’Italia geworden. De Duitser kwam als tweede over de eindstreep in de massasprint, maar kreeg de zege toegewezen nadat de Italiaan Giacomon Nizzolo (Trek-Segafredo) door de jury werd teruggezet naar plaats twaalf. De Italiaan week te ver van zijn lijn af en hinderde daarbij zijn landgenoot Sacha Modolo (Lampre-Merida).

Een Nederlands duo had vooraf een aanval aangekondigd en de erkende hardrijders voerden hun plannetje uit. Jos van Emden en Maarten Tjallingii maakten er een ware koppeltijdrit van, maar het duo van LottoNL-Jumbo wist niet voor een stunt te zorgen. Van Emden werd in de laatste tien kilometer teruggeroepen door het peloton. Vervolgens mondde de rit uit in een sprint van een zeer uitgedund peloton, mede als gevolg van een valpartij.

Vincenzo Nibali (Astana) kwam na een regenachtige dag zonder problemen de slotdag door en de eindwinnaar werd door de Italiaanse fans als een held onthaald in Turijn. De Haai van Messina zette zo voor de tweede keer de ronde van zijn land op zijn palmares.

Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 21: