Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 21 Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 21

De leiderstruien zijn verdeeld, het verhaal van de 99ste Giro d’Italia is bijna geschreven. Nog één ritzege valt er te rapen voor de sprinters. De roze trui veranderde nog van schouders. Vincenzo Nibali moet nog 163 kilometer ongehavend blijven richting Turijn om zijn twee Ronde van Italië uit zijn carrière te winnen.

Parcours

Nog 163 kilometer en de Giro zit er weer op. Vorig jaar verzorgde Milaan het sluitstuk, nu is het de beurt aan Turijn. Hellingen zijn er niet meer. Cuneo is de laatste startplaats van de Giro. Daarna gaat het met een gezapig tempo naar de binnenstad van Turijn.

In de Noord-Italiaanse stad leggen de renners zeven plaatselijke ronden van 8,5 kilometer af. Er zit telkens een klein knikje in het parcours, maar dat zal zeker niet volstaan om de sprinters die nog aanwezig zijn te vermurwen.

Een massasprint lijkt dus een logische uitkomst. Maar Iljo Keisse bewees vorig jaar samen met Luke Durbridge dat de slotrit, hoe vlak die ook mag zijn, niet altijd op een sprint hoeft uit te draaien. Benieuwd of de sprintersploegen zich een tweede keer misrekenen.

Favorieten

Nog één kans krijgt Giacomo Nizzolo dit jaar om zijn verdiende Girorit in de wacht te slepen. Hij is wellicht de snelste van alle renners die nog in koers zijn, maar telkens is er wel eentje die de Italiaan te slim af is. Bij de vorige sprintkans was Roger Kluge nog de boosdoener. Als dit keer alles volgens plan gaat, moet het eindelijk prijs zijn.

Matteo Trentin heeft wel al een ritzege te pakken, weliswaar (nog) niet in een massasprint. Toch zal de concurrentie aan hem een kwaaie klant hebben. Sacha Modolo is op pure snelheid minstens de evenknie van Nizzolo, al heeft zich dat in deze Giro nog maar zelden in uitslagen vertaald. Maar na het succes van ploegmaat Ulissi in deze rittenkoers wil Modolo niet met lege handen naar huis.

Nikias Arndt benaderde Nizzolo het dichtst in de zeventiende etappe. Vindt hij in de chaos in Turijn opnieuw zijn optimale sprintersbenen terug? Alexander Porsev lijkt na de uitputtende bergritten wat aan snelheid ingeboet te hebben in vergelijking met de Nederlandse ritten. Voor deze laatste etappe zal de Rus zich nog wel een keer kunnen opladen om alles uit de kast te halen.

Als er iemand een nummer kan opvoeren zoals Roger Kluge dan is het wel Ramunas Navardauskas. In een compacte sprint komt hij ongetwijfeld tekort, maar bij een verrassingsaanval zullen de sprintteams er werk aan hebben om hem tot de orde te roepen. Twee Italianen die minder dan verwacht hun neus aan het venster staken zijn Sonny Colbrelli en Kristian Sbaragli, maar één ritzege volstaat natuurlijk om hun kleurloze Giro uit te wissen. Dat geldt tot slot ook voor Heinrich Haussler.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Giacomo Nizzolo

**** Sacha Modolo, Matteo Trentin

*** Nikias Arndt, Alexander Porsev, Ramunas Navardauskas

** Sonny Colbrelli, Kristian Sbaragli, Roger Kluge, Heinrich Haussler

* Eduard Michael Grosu, Diego Ulissi, Pim Ligthart, Rick Zabel, José Joaquin Rojas