De negentiende etappe is voor Steven Kruijswijk uitgelopen op een regelrechte nachtmerrie. Onze landgenoot kwam dramatisch ten val in de afdaling van de Colle dell’Agnello en verloor na een lange lijdensweg 4’54” op ritwinnaar Vincenzo Nibali (Astana). Kruijswijk zakte door het grote tijdsverlies naar de derde plaats en het is nog maar de vraag of hij de fysieke alsmede mentale klap nog te boven komt. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) profiteerde dankzij zijn derde en gaat als leider de laatste zware bergetappe in.

Lange tijd leek er niets aan de hand voor Kruijswijk (LottoNL-Jumbo). De klassementsleider was weer onaantastbaar bergop en bereikte in het gezelschap van Nibali en Chaves de top van de Colle dell’Agnello, het hoogste punt in deze 99e Giro d’Italia. In een van de eerste bochten van de afdaling ging het echter gruwelijk mis. Kruijswijk vloog uit de bocht en sloeg over de kop in een muur van sneeuw. Hij stond gelukkig snel op, maar moest wachten op de neutrale wagen om zijn fiets weer in orde te brengen. Na wat gepruts kon hij zijn weg weer vervolgen.

Een fietswissel zorgde echter voor extra tijdsverlies. Bijkomend probleem was dat Kruijswijk geïsoleerd kwam te zitten in de bijtrapafdaling. Neerlands hoop moest al een enorme inspanning leveren om tot bij een volgend groepje te komen. In het valleigedeelte van twintig kilometer kon Kruijswijk rekenen om enige steun van Carlos Verona (Etixx-Quick Step), die zijn kopman Bob Jungels bijstond, maar het meeste werk kwam toch op zijn schouders terecht. Voor Nibali en Chaves verliep het scenario stukken beter. Zij hadden beide een ploegmaat uit de kopgroep terug laten zakken, waardoor zij zonder al te veel krachten te verspelen snel uitliepen om de roze trui.

Aan de voet van de slotklim naar Risoul (12,9 km à 7%) bedroeg de achterstand van Kruijswijk op de groep Nibali/Chaves al meer dan twee minuten. Hij probeerde de schade te beperken, maar de val en de geleverde inspanningen hadden hem teveel krachten gekost. De krakende Kruijswijk moest onder andere Jungels laten rijden. Nibali had na een tegenvallende Giro plots zijn beste benen gevonden en de Italiaan liet Chaves bij de derde versnelling achter. De Haai van Messina was niet meer te stoppen en klom overtuigend naar de ritzege. Mikel Nieve (Team Sky) werd tweede, nadat hij Chaves net voor de meet was gepasseerd.

De lijdensweg was voor Kruijswijk toen nog niet ten einde. Pas na 4’54” bereikte hij moegestreden en zeer gedesillusioneerd de finish. Hij begon met een voorsprong van drie minute als leider aan de rit, maar staat nu 1’05” op van nieuwe leider Chaves. Dankzij zijn sterke solo volgt Nibali op 44 tellen van de Colombiaan. Het is echter nog onzeker of Kruijswijk zaterdag van start gaat. Hij heeft een breukje in zijn rib alsook pijn aan zijn voet en zij. De eindzege is door één momentje plots heel ver weg. Een gigantische deceptie voor hem en heel wielerminnend Nederland.

Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 19: