Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 18 Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 18

Na een krankzinnige ontknoping is Matteo Trentin de winnaar van etappe 18 geworden. Na de langste rit in deze Giro leken Moreno Moser (Cannondale) en Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) samen om de zege te gaan sprinten. Vanuit het niets dook Trentin, een ploegmaat van Brambilla, echter nog op uit de achtergrond en ging er met de overwinning vandoor. Zo kwamen de beide ploegmaten juichend over de streep.

Met liefst 244 kilometer voor de boeg wist iedereen vooraf dat dit zo’n typische overgangsrit ging worden. Een omvangrijke kopgroep van 24 renners kreeg de zegen van het peloton en zij mochten de hele dag op pad. Hun voorsprong zou ook een groot deel van de etappe liefst meer dan tien minuten bedragen. Bij de 24 renners zat met Pim Ligthart (Lotto Soudal) één landgenoot, maar die zou geen rol van betekenis spelen in de finale.

De rit kabbelde voort en het was wachten op de Pramartino (2e cat.), de scherprechter in de finale. Op deze 4,6 kilometer lange klim werd zoals verwachting de schifting gemaakt. Met een stijgingspercentage van 10,5% kwamen de beste klimmers bovendrijven en in dit geval waren dat Moser en Brambilla. De top lag op 20 kilometer van de aankomst en na een technische afdaling kwamen ze met een geruststellende voorsprong aan bij de Via Principe d’Ajaca. Tijdens de tweede passage van deze zeer korte, maar steile kasseistraat (540m aan 14%) probeerden de twee Italianen elkaar te lossen, maar ze bleken te sterk aan elkaar gewaagd.

In de laatste twee kilometer was een sprint-à-deux niet meer te ontlopen. Althans, iedereen dacht dat deze etappe zo zou eindigen. Niemand had immers meer rekening gehouden met Trentin. Brambilla wel, want die had bij het omkijken zijn naderende ploegmaat waargenomen en hield wijselijk zijn benen stil. Moser was zich echter nergens van bewust en trok niet vol door richting de meet. Dit gaf Trentin de gelegenheid om vanuit kansloze positie naar de twee koplopers te knallen. De Italiaan kwam met nog 200 meter te gaan bij zijn landgenoten en schoot er al sprintend hard voorbij. De wakker geschrokken Moser reageerde nog wel, maar dat mocht niet meer baten. De coureur van Cannondale legde het op verbazende wijze af tegen het Quick Step-duo.

Steven Kruijswijk kon de gehele dag rekenen op zijn sterke adjudanten van LottoNL-Jumbo en kwam ook op de beklimmingen nimmer in de problemen. Met name Enrico Battaglin bleek daar van enorm grote waarde door alles onder controle te houden. De favorieten kwamen samen aan en Kruijswijk verloor het sprintje om de ereplaatsen alleen nog van Alejandro Valverde (Movistar). Er veranderde dus ook niets in de top van het klassement.