Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 19 Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 19

Spektakel onder de favorieten bleef vandaag uit, morgen zal dat zonder twijfel anders zijn. Dan bereiken we het dak van de Giro en trekken we de Franse grens over. Voor roze trui Kruijswijk is het dé gelegenheid om de tegenstand definitief (is dat al niet gebeurd?) knock-out te slaan. Een korte etappe, dat betekent wellicht ook een hele dag een spervuur van aanvallen. Aan Kruijswijk om de gevaren te pareren.

Parcours

Als voorspel op de laatste klassementsbepalende rit van morgen kan deze bergetappe van het Italiaanse Pinerolo naar het Franse Risoul wel tellen. Ook vandaag mag je dus spektakel verwachten. De etappe van 161 km begint vrij vlak. Na 38 km koers begint het peloton lichtjes te klimmen. Pas 67 kilometer later kunnen de renners voor het eerst weer de pedalen stilhouden voor een afdaling. Zo lang gaat het immers bergop tot de top van de Colle Dell’Agnello.

Daar ligt overigens de Cimma Coppi, het hoogste punt in de Giro: 2744 meter boven zeeniveau. Officieel is de Colle Dell’Agnello ‘maar’ 21 kilometer lang. In de eerste helft van deze klim zullen weinig renners echt in de problemen komen, maar daarna loopt het stijgingspercentage fors op. Twee stroken van 15% verhogen de gemiddelde stijgingsgraad in de tweede helft van de berg namelijk tot 9,3%.

In de daaropvolgende afdaling van 43 kilometer mogen de berggeiten zich opladen voor de slotklim naar Risoul. In 2014 pakte Rafal Majka op deze berg de ritzege. De Pool van Tinkoff is ook in deze Giro van de partij. De helling naar Risoul loopt een stuk beter dan de Colle Dell’Agnello. Het stijgingspercentage schommelt voordturend tussen 5 en 9%. Op het einde gaat het wel even naar 10%. Op die strook kan de uiteindelijke ritwinnaar het definitieve nekschot uitdelen.

De winnaar van deze etappe ontvangt de Trofeo Torriani. Deze prijs is vernoemd naar voormalig Giro-organisator Vincenzo Torriani die in 1996 overleden is. Wie de rit wint met de hoogste bergtop in de Giro, de Cimma Coppi, krijgt die trofee.

Favorieten

Alejandro Valverde lijkt ondanks een serieuze achterstand nog erg gretig om de Giro alsnog op z’n naam te zetten. Hij zal de wedstrijd allicht vroeg willen openen met zijn team om roze trui Kruijswijk in de problemen te brengen. Als hij de Nederlander niet kan afschudden, zal El Imbatido ongetwijfeld volop inzetten op een tweede ritzege.

Afrekenen met Steven Kruijswijk wordt geen eenvoudige klus. De druk van de roze trui lijkt hem allerminst parten te spelen. In de eerste plaats wil hij uiteraard zijn klassement veiligstellen, een etappezege is dan bijkomstig. Maar als hij in de slotkilometer nog genoeg jus in de benen heeft, zal de verrassing van deze Ronde van Italië het niet laten om de tegenstand lik op stuk te geven. Dat geldt ook voor Ilnur Zakarin. De nummer vijf in het klassement lijkt tot de drie beste klimmers in deze rittenkoers te behoren, maar of zich dat de komende dagen nog in een overwinning vertaalt, is twijfelachtig. Afwerken lijkt immers zo moeilijk voor de Rus.

Esteban Chaves moest in de zestiende etappe, een rit vergelijkbaar met deze, vanuit de achtergrond terugkeren. Als hij nu wat attenter koerst, zou hij zonder veel problemen moeten kunnen meedoen voor de winst. Zijn sterk eindschot kan wel eens van pas komen in de Franse Alpen. Rafal Majka is intussen vrij anoniem naar plek zes in de rangschikking geglipt. In de vorige bergrit was het wat minder, dus is het nu het moment om zich te herpakken. Twee jaar geleden won hij in Risoul een Tour-etappe. Een herhaling in de Giro is niet onmogelijk.

Wat moeten we nu nog denken van Vincenzo Nibali? Het ene moment denk je dat hij fluitend de medeklassementsmannen volgt en bij de eerstvolgende versnelling hapt de haai naar adem. Om zijn top 5-klassering niet te verliezen mag hij niet nog zulke inzinkingen krijgen de komende dagen. Benieuwd of de kopman van Astana ook geen zin heeft om al vroeg de debatten te openen op de Colle Dell’Agnello.

Mocht de vroege aanval voorop blijven dan denken wij aan renners als Fuglsang, Ulissi, Pirazzi, Sioutsou en Uran. Zij hebben een respectabele achterstand in het klassement op leider Kruijswijk, maar beschikken wel over voldoende klimcapaciteiten om met wat voorgift voor de ritzege te strijden.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Alejandro Valverde

**** Steven Kruijswijk, Ilnur Zakarin

*** Esteban Chaves, Rafal Majka, Vincenzo Nibali,

** Domenico Pozzovivo, Bob Jungels, Sergey Firsanov, David Lopez Garcia

* Jakob Fuglsang, Diego Ulissi, Stefano Pirazzi, Kanstantin Sioutsou, Rigoberto Uran