Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 17 Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 17

Eindelijk krijgen de sprinters nog eens het woord. Voor roze trui Kruijswijk en andere klassementsmannen is het vooral zaak om op reserve zonder kleerscheuren de etappe door te komen. In het puntenklassement kan er nog wel wat veranderen, al wordt het bijzonder moeilijk om Giacomo Nizzolo nog uit de rode trui te fietsen. De Italiaan is bovendien topfavoriet voor de zeventiende etappe.

Parcours

Het is intussen alweer zes dagen geleden dat de sprinters nog eens aan zet waren. Voor de slotrit in Turijn krijgen Nizzolo en co nog een laatste kans op een ritzege in de Ronde van Italië van 2016. De eerste honderd kilometer zijn vrij geaccidenteerd. Op de Passo Sant’Eusebio vallen nog drie, twee en één punt te verdienen voor het bergklassement.

In de tweede helft van de koers gaat het niet meer bergop. In Cassano D’Adda zien de sprinters de finish liggen vanop 600 meter. Eerst moeten ze nog de scherpe rechtse bocht overleven. Voor de rest vergt de finale weinig techniciteit. Hopelijk krijgen we nog een mooie rechttoe-rechtaansprint te zien vooraleer het eindklassement de komende dagen in een definitieve plooi gelegd wordt.

Nog voor de start van deze etappe hebben al heel wat sprinters het eindstation van hun Giro bereikt. De rappe mannen die nu nog in koers zijn, krijgen na deze spurtersrit nog een kans in Turijn, maar daarvoor moeten ze eerst nog drie vermoeiende bergritten betwisten.

Favorieten

Aangezien de grootste sprintnamen als Kittel, Greipel en Viviani al een tijdje thuis zijn, schuift Giacomo Nizzolo een rijtje op. De Italiaan van Trek-Segafredo reed tot dusver al drie keer top drie en draagt door de opgaves van zijn grootste concurrenten de rode puntentrui. Met een zege zou hij een serieuze stap zetten richting eindwinst in het puntenklassement. Raar maar waar zou het de eerste ritoverwinning in de Giro zijn voor Nizzolo.

De Trek-renner moet dan wel afrekenen met landgenoten als Sacha Modolo en Matteo Trentin. Modolo lijkt in deze Giro een beetje in de schaduw te staan van zijn ploegmaat Ulissi, maar voor deze rit lijkt de impulsieve sprinter van Lampre-Merida beter geschikt. Ook Matteo Trentin zou graag een Giroritje meepikken. Verder dan twee zesde plaatsen kwam de 26-jarige renner nog niet, maar nu er heel wat toppers ontbreken is dit een uitgelezen kans.

Nu Caleb Ewan er niet meer bij is, rekent men bij Orica-GreenEdge op Luka Mezgec. De Sloveen kon de afgelopen weken weliswaar nog weinig klaar maken. Dat kan niet gezegd worden van Alexander Porsev. De bonkige Rus van Kathusha sprintte al vier keer top zeven. Op pure snelheid komt hij net iets te kort tegen nog deelnemende sprinters als Nizzolo en Modolo, maar door de vermoeidheid na de bergritten liggen de verhoudingen misschien al anders. Nog een Italiaan die wil meedingen voor de zege is Kristian Sbaragli. Vorig jaar profiteerde de sprinter van Dimension Data in de Vuelta ook van de afwezigheid van enkele tegenstanders.

Nikias Arndt moet de Duitse eer verdedigen in de sprint, al zullen heel wat concurrenten moeten falen opdat de Giant-Alpecin-renner echt de overwinning kan mleegraaien. Voor Diego Ulissi, Enrico Battaglin en Sonny Colbrelli is de finish morgen allicht wat te vlak, maar bij een minder gestoffeerd deelnemersveld zijn ook zij niet kansloos.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Giacomo Nizzolo

**** Matteo Trentin, Sacha Modolo

*** Luka Mezgec, Alexander Porsev, Kristian Sbaragli

** Nikias Arndt, Diego Ulissi, Enrico Battaglin, Sonny Colbrelli

* Rick Zabel, Ramunas Navardauskas, Heinrich Haussler Roger Kluge, José Joaquin Rojas