Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 15 (klimtijdrit) Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 15 (klimtijdrit)

Verbazing in de Ronde van Italië: een Nederlander is misschien wel op weg naar eindwinst in de Giro. Steven Kruijswijk moet in de laatste van drie tijdritten zijn voorsprong proberen uit te bouwen. Met de klimmersbenen die hij momenteel heeft en het ideale parcours is dat zeker niet onmogelijk.

Zie ook: Volledige startlijst klimtijdrit etappe 15

Parcours
Vandaag kan Steven Kruijswijk een serieuze uppercut uitdelen in de laatste tijdrit van deze Giro, een kimtijdrit welteverstaan. Het parcours van deze krachtmeting tegen de klok is simpel: één helling van eerste categorie, de Alpe di Siusi ook betekend als de Seiser Alm. De eerste twee kilometer mogen de klimemrs hun benen warm draaien op de vals platte strook van 1,8%. Nadien gaat het vrij constant omhoog, gemiddeld zo’n 8,4%.

Na amper vier km, nog voor de steilere stroken, ligt het enige tussenpunt. Na 7,5 km, zo’n drie km van de meet, duikt het steilste stukje van 11% op. In de laatste kilometer zakt het stijgingspercentage naar 7%, maar ook na zo’n zware beproeving is ook dat niet van de poes.

In een klim van elf kilometer kunnen de verschillen serieus oplopen tussen de favorieten. De laatste klimtijdrit in de Giro dateert van 2014. Die tijdrit op de Cimma Grappa was wel een pak langer: 27 km. Nairo Quintana versloeg toen Fabio Aru en Rigoberto Uran met respectievelijk 17 seconden en anderhalve minuut voorsprong. Enkel Uran is opnieuw van de partij. Kan Steven Kruijswijk net als Quintana destijds een definitieve optie nemen op de roze trui of wordt de strijd om de eindzege alleen maar spannender?

Favorieten
Niet Nibali, niet Valverde, maar Steven Kruijswijk lijkt op dit ogenblik de sterkste klimmer in koers. Met een roze trui om de schouders en meer dan behoorlijke voorsprong op eerste achtervolger Nibali kan de Noord-Brabander de klimtijdrit met vertrouwen aanvatten. Als hij nu ook nog de druk, die de leiderstrui met zich meebrengt, kan weerstaan, dan zou hij zijn voorsprong op de concurrenten in het klassement zomaar kunnen uitdiepen.

Esteban Chaves lijkt na zijn overwinning in de koninginnenrit de grootste uitdager van Kruijswijk. Tijdritten is niet zijn sterkste kant, maar nu het bergop gaat, zullen weinigen hem overtroeven in strijd om de ritzege. Met anderhalve minuut bonus heeft Kruijswijk in de algemene stand wel enige marge op de kopman van Orica-GreenEdge.

Vincenzo Nibali is op papier een van de sterkste tijdrijders onder de klassementsrenners, maar wat is dat nog waard in een klimtijdrit? Na de onbeantwoorde aanval van Kruijswijk op de Passo Valparola zal de Italiaanse kampioen toch met enkele vraagtekens starten. Hij moet 41 seconden goedmaken om de Maglia Rosa over te nemen.

Als Nibali al begint te twijfelen aan zijn kansen op de eindzege, dan kan al wie nu komt het al helemaal vergeten. Ilnur Zakarin en het Movistar-duo Andrey Amador en Alejandro Valverde. Het drietal kwam duidelijk tekort toen Chaves, Kruijswijk en Nibali het gaspedaal volledig indrukten. Met een achterstand boven de drie minuten lijkt de operatie ‘roze trui in Turijn’ een verloren zaak. Benieuwd of een van hen morgen wat van zijn achterstand kan afknabbelen.

Morgen zal de individuele pikorde tussen de favorieten pas echt statistisch duidelijk worden. Voor Kruijswijk zou het zeker geen slechte zaak zijn om nog wat meer voorsprong bij elkaar te klimmen, want de dagen nadien zullen de sterke blokken van Astana en Movistar de Nederlander ongetwijfeld mangs alle kanten bestoken. Het zwakste punt van Kruijswijk is zijn team LottoNL-Jumbo. Dat de 28-jarige ronderenner er in het hooggebergte alleen voor staat, beseffen de teams van concurrenten maar al te goed.

De favorieten volgens Cycling Story:
***** Steven Kruijswijk
**** Esteban Chaves, Vincenzo Nibali
*** Ilnur Zakarin, Andrey Amador, Alejandro Valverde
** Rafal Majka, Rigoberto Uran, Domenico Pozzovivo, Jakob Fuglsang
* Mikel Nieve, Bob Jungels, Michele Scarponi, Stefano Pirazzi, Sebastian Henao