Mikel Nieve is alles behalve een veelwinnaar, maar als hij toeslaat is het een zege met allure. De Spanjaard van Team Sky voegde net als in 2011 een Giro-rit aan zijn palmares toe. Nieve kwam na 170 kilometer door de bergen solo aan in Cividale del Friuli en mocht voor de vierde keer in zijn profloopbaan juichend over de streep rijden.

Een omvangrijke groep van 32 renners ging ten aanval en na de eerste twee cols was deze groep al uitgedund tot 24 man. Cannondale en Lampre-Merida hadden beide drie coureurs mee in de vlucht, dus namen zij het zware werk voor hun rekening. Landa verspilde weinig energie, waardoor hij daarvan optimaal kon profiteren de beslissende fase.

Op de Cima Porzus (1e categorie) kon immers alleen de Amerikaan Joe Dombrowski (Cannondale) zijn demarrage beantwoorden. Maar dit was ook slechts van korte duur. Landa begon zo aan een solo van ruim dertig kilometer, maar hij bleek duidelijk de sterkste bergop. Eenmaal boven had hij een marge van 27 tellen op Joe Dombrowski en Giovanni Visconti. Het gat werd in de afdaling alleen nog maar groter. Visconti (Movistar) ging nog in de achtervolging tijdens de slotklim. Tevergeefs, want de winst van Landa kwam nimmer meer in gevaar.

Daarachter ontstond een interessant gevecht om de leiderstrui. De grote namen deelden speldenprikken uit en dat was voldoende op leider Bob Jungels (Etixx-Quick Step) te lossen bij beklimming van de vierde alsmede laatste berg. Jungels kwam daar met een achterstand van 50 seconden op de groep favorieten over de top. Andrey Amador (Movistar) reed toen virtueel in het roze. Jungels deed er nog alles aan om zijn leiderstui te redden, maar in de laatste zes vlakke kilometers viel de schade niet meer te repareren.

Amador is zodoende de eerste Costa Ricaan in de geschiedenis die La Maglia Rosa aan mag trekken. Er werd tot op de streep nog fel gesprint om de vier resterende bonificatieseconden en deze prestigestrijd werd verrassend gewonnen door Vincenzo Nibali (Astana). De Italiaan sprong daardoor zowel over Alejandro Valverde (Movistar) als de weer sterk rijdende Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) heen in het algemeen klassement. Nibali staat nu derde achter Jungels en nieuwe leider Amador.