André Greipel (Lotto Soudal) heeft met een grote knal afscheid genomen van de 99e Ronde van Italië. De Duitse krachtpatser was zoals verwacht iedereen de baas tijdens de massasprint van de twaalfde etappe, een eentonige rit door het biljartvlakke parcours.

De Lotto-ploeg controleerde de koers en in de twee plaatselijke ronde (8 kilometer per stuk) hadden ze altijd het heft in handen. Het treintje Lars Bak, Tim Wellens, Adam Hansen, Sean De Bie en Jürgen Roelandts zette Greipel op imponerende wijze af. De Gorilla boekte vervolgens zijn derde ritzege in deze Giro en kan dus met een zeer tevreden gevoel uit de ronde stappen.

Bij het uitkomen van de laatste bocht had enkel Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) nog het wiel van Greipel, maar de kleine Australiër kwam er niet eens naast. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) eiste de derde plaats voor zich op en de Italiaan lijkt na het vertrek van Greipel de belangrijkste kandidaat voor de rode puntentrui. Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) werd ditmaal zesde.