Giro d’Italia 2016 – Parcours en favorieten etappe 13 Giro d’Italia 2016 – Parcours en favorieten etappe 13

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) verkeert al sinds de openingstijdrit door Apeldoorn in topvorm. Onze landgenoot koerst constant en staat op een knappe vierde plaats in het klassement. Woensdag viel hij zelfs aan, maar kreeg hij geen ruimte van zijn concurrentie. Wordt zijn offensieve tactiek vrijdag wel beloond met een prachtige ritzege? Er zijn echter genoeg kapers op de kust.

Parcours
Na een biljartvlakke dag is het vandaag weer alle hens aan dek voor de klimmers. In de 170 km tussen Palmanova en Cividale del Friuli liggen vier gecategoriseerde hellingen. De eerste doemt op na 49 km, de Montemaggiore. De klim van eerste categorie loopt de eerste twee kilometer gemiddeld 6,6% omhoog. De volgende zes kilometer wordt het pas echt steil: gemiddeld 10,5% met een maximaal stijgingspercentage van 15% vlak voor de top.

De niet-gecategoriseerde Passo San Martino leidt de renners naar de tweede officiële helling, de Crai, die negen kilometer duurt. Vooral de eerste vier kilometer lopen serieus bergop, gemiddeld net geen 10%. Vanaf de top van de Crai krijgt het peloton vijftig kilometer relatieve rust.

Op veertig kilometer van de streep begint de finale met de Cima Porzus (eerste categorie), bijna negen kilometer steil bergop. De zwaarste strook bedraagt 16%. Voor renners in de tweede helft van de top tien, of wie weet zelfs een kandidaat-eindwinnaar, kan deze helling het perfecte decor zijn voor een verrassingsaanval.

De Cima Porzus wordt na een afdaling van ruim tien kilometer meteen gevolgd door de laatste klim van de dag, de Valle (tweede categorie). Bijna nergens zakt het stijgingspercentage op dit bergje van zes kilometer onder 8%. Een solo opzetten zal voor de beste klimmer desondanks niet simpel zijn. De afdaling duurt acht kilometer en daarna moet een eventuele solist het nog zeven kilometer uithouden op het vlakke. Maar als het veld echt uit elkaar geslagen wordt door de opeenvolging van hellingen is er uiteraard veel mogelijk.

T15_MadonnaDC_2_alt

Giro d’Italia 2016 – De favorieten voor etappe 13 volgens Cycling Story:
***** Valverde
**** Nibali, Zakarin
*** Kruijswijk, Chaves, Amador
** Formolo, Jungels, Majka, Uran
* Hesjedal, Pozzovivo, Ulissi, Firsanov, Pirazzi

Joker: Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale)