Diego Ulissi (Lampre-Merida) heeft zijn tweede ritzege in de Giro d’Italia te pakken. De Italiaan was in rit 11 na een enerverende finale in een sprint-à-trois rapper dan Andrey Amador (Movistar) en Bob Jungels (Etixx-Quick Step), respectievelijk de nummers twee en één uit de stand. Laatstgenoemde had wel genoeg marge om Amador achter zich te houden in het klassement.

De wielerliefhebber kon genieten van een spannende slotfase. Het was circa 25 kilometer volle bak naar de finish. Het begon met de beklimming van de Forcella Mostaccin (3km à 16%), een col van de vierde categorie. Toen de vluchters werden gegrepen, deed Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) de boel ontploffen. Onze landgenoot is duidelijk in topvorm, want door zijn toedoen brak het peloton compleet in stukken. Kruijswijk kwam met de concurrentie in zijn zog als eerste boven op de top.

Vincenzo Nibali (Astana) geldt als meesterdaler en maakte gebruik van zijn unieke capaciteit. De Italiaan nam risico’s in de afzink en sloeg samen met Alejandro Valverde (Movistar) en Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) een gat van tien seconden. Daarachter kwam diverse groepjes samen en door een prima samenwerking, kon het gat weer gedicht vormen. Amador maakte dan van het moment van samensmelting gebruik om een nieuwe aanval te plaatsen.

Jungels zag zijn roze trui in gevaar komen en had weinig bedenktijd nodig om achter de Costa Ricaan aan te springen. De Luxemburger reed in één ruk naar zijn naaste belager. Kruijswijk probeerde ook de oversteek te maken, maar kreeg geen ruimte. Amador en Jungels vonden elkaar en geraakten met een tiental seconden voorsprong aan de voet van het laatste obstakel. Op vijf kilometer van de meet lag nog een venijnige helling (1,5 kilometer à 6%).

Dit was een ‘puncher’ van het kaliber Diego Ulissi op het lijf geschreven en waagde de sprong. Valverde zat op zijn wiel, maar kon het tempo niet volgen. Ulissi kon zijn krachtsinspanning doortrekken en kwam vlak voor de top bij het leidersduo. Met name Jungels op kop alles geven en zo kon het trio in de resterende drie kilometers uit de greep blijven van de achtervolgers. Ulissi was vervolgens zoals verwacht de snelste van de drie.

Kruiswijk kwam uiteindelijk als vijftiende over de meet. Tegenover zijn uitstekende rijden, stond vandaag het uitvallen van Tom Dumoulin. De Limburger droeg vijf dagen de roze trui, maar stapte tijdens deze etappe helaasaf vanwege een zitvlakblessure. Dumoulin had daar al enkele dagen last van, dus zijn opgave kwam niet als een complete verrassing.