Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) heeft de Giro d’Italia verlaten. Onze landgenoot stapte bij de bevoorrading in de elfde etappe van zijn fiets en gaf op. Dumoulin kampte al enige dagen met een vervelende blessure aan zijn zitvlak.

Dumoulin kende een droomstart van deze Giro door in Apeldoorn met een miniem verschil het roze te pakken in de openingstijdrit. De volgende twee dagen pronkte hij voor eigen volk met de leiderstrui en mede dankzij hem werd de Giro-passage door Gelderland een groot wielerfeest. Dat hij op dag drie La Maglia Rosa verloor aan Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) mocht de pret niet drukken.

In de vierde etappe pakte hij hem bovendien al weer terug met een knappe tweede plaats. Vervolgens mocht hij nog drie dagen genieten van het roze. De Limburger was in de achtste rit niet in goeden goed en zakte naar plaats elf in het klassement. Een dag later kwam de individuele tijdrit, een hoofddoel van Dumoulin in deze ronde. Met een vijftiende plaats werd dat een tegenvaller en na afloop werd naar buiten gebracht dat hij last had van zijn zitvlak.

De situatie verbeterende niet genoeg op de rust, want dinsdag liet hij het lopen op de col van eerste categorie. Dumoulin kwam binnen op dertien minuten en uitte toen al twijfels over het voorzetten van deze Giro. Woensdag ging hij nog wel van start, maar kneep onderweg in de remmen. Zo zag ook Marco Pinotti, coach bij BMC Racing Team, die het nieuws meldde via Twitter. Even later werd de opgave van Dumoulin ook bevestigd door de organisatie.