Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) heeft zich als neoprof direct getoond aan de gehele wielerwereld. De 21-jarige Italiaan werd de verrassende winnaar van de tiende etappe in deze 99e Giro d’Italia. Ciccone was de sterkste renner uit een kopgroep van 13 renners.

Er reden met Giovanni Visconti (Movistar), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) en Nicola Boem (Bardiani-CSF) drie renners aan de leiding, toen Ciccone met negen metgezellen in de tegenaanval ging. De namen: Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Darwin Atapuma (BMC), Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF) Riccardo Zoidl (Trek-Segafredo), Ivan Rovny (Tinkoff), Guillaume Bonnafond (AG2R La Mondiale), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Egor Silin (Katusha) en Nathan Brown (Cannondale). Op 70 kilometer van de streep was de samensmelting een feit.

Preidler begon in zijn eentje met voorsprong aan de Pian del Falco, een col van de eerste categorie. De Oostenrijker werd nog voor de top nog bijgehaald door Ciccone, Pirazzi en Cunego. Het duo van Bardiani-CSF ging vol voor de bergpunten, maar liet zich in de luren leggen door Cunego. Die nam zo weer de bergtrui over van Tim Wellens. Het trio dook gezamenlijk de lastige afdaling in, maar Ciccone kwam daar alleen te zitten. Zijn ploegmaat Pirazzi miste een bocht en blokkeerde daarbij de weg voor Cunego.

Ciccone vergrootte zijn voorsprong in de afzink en moest alleen nog de slotklim naar finishplaats Sestola bedwingen. Rovny ging nog achter hem aan, maar geraakte niet meer in de buurt van de ritzege. Daarvoor was Ciccone te sterk op de col van de derde categorie (7 kilometer à 5%). Rovny kwam op 42 seconden achterstand als tweede over de meet, terwijl John Darwin Atapuma na 1’20” de top-drie vervolledigde.

In de groep der favorieten werd er nooit gereden voor de dagoverwinning, maar wel voor de felbegeerde roze trui. Leider Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) moest lossen op de Pian del Falco en dus zag Andrey Amador, de nummer drie in de stand, zijn kans schoon. Hij reed weg in de afdaling en pakte een halve minuut op zijn concurrenten. Brambilla daalde fantastisch naar beneden en keerde terug bij alle toppers. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) zat toen al niet meer in die groep, want hij liet het lopen op de zware klim. De Limburger heeft veel last van een zitvlakblessure en opgave lijkt dichtbij.

Brambilla zette zich direct op kop in de groep roze trui, want hij wilde de marge op Amador verkleinen. De Italiaan was namelijk namelijk van plan om zijn ploegmaat Bob Jungels de leiderstrui te bezorgen. Die stond immers slechts één seconde achter hem. Amador mocht dat feestje niet verstoren. Brambilla offerde zich op voor Jungels en mede dankzij het harde werk van de Italiaan hield Amador slechts een luttele tel over aan de meet. Dat was voor Jungels ruimschoots voldoende om La Maglia Rosa te grijpen. De 23-jarige Luxemburger is zo de vijfde leider in deze Ronde van Italië.

Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) bevond zich weer tussen de klassementsmannen en was op plek twaalfde beste Nederlander in de rituitslag. Onze landgenoot staat ook nog altijd op een mooie vierde plaats in de algemene stand na tien ritten. Kruijswijk mocht bovendien een concurrent voor het podium wegstrepen, want Mikel Landa (Team Sky) stapte na 65 kilometer ziek af. Landa stond voor de etappe op plaats acht en de Spanjaard gold als één van de absolute topfavorieten voor eindwinst.