Giro d’Italia 2016 – Parcours en favorieten etappe 11 Giro d’Italia 2016 – Parcours en favorieten etappe 11

De roze trui is na de tweede bergrit weer van eigenaar veranderd. Kan Bob Jungels zijn leiderstrui verdedigen in de geaccidenteerde finale naar Asolo, of geeft hij zijn truitje zelf nog wat meer glans met een zege? In de elfde etappe kan de winnaar zowel een spurter, klassementsman als aanvaller zijn. Daarom zetten we de eerste ritwinnaar op Italiaanse bodem opnieuw bovenaan in de favorietenlijst.

Parcours

Na de loodzware 2016 kilometer van gisteren, staat het Giro-peloton opnieuw een lange etappe te wachten. 227 kilometer van Modena naar Asolo. 205 kilometer lang is het parcours biljartvlak. Je kan je terecht afvragen waarom de etappe dan toch zo lang moet zijn.

Twintig kilometer vooraleer de winnaar het zegegebaar maakt, komen de renners boven op de Forcella Mostaccin, een helling van slechts drie kilometer maar wel met een maximale stijging van 16%. Voor de echte klassementsmannen zal de klim wellicht geen grote rol van betekenis spelen, maar voor renners van de tweede rij die iets willen forceren, is dit een uitgelezen kans.

Ook de resterende twintig kilometer zijn allesbehalve vlak. Drie nijdige hellinkjes scheidt de renners van de aankomst in Asolo. Vooral de slotklim richting Asolo zal serieus doorwegen. De helling begint op vijf km van de streep en loopt gemiddeld 6% op tot 3,5 km van de finish. Op deze klim zou het wel eens kunnen dat de klassementsmannen elkaar bestoken.

Na de klim volgt er immers enkel nog een afdaling richting de Viale Tiziano Vecellio. Een parcours op maat van een meesterdaler als Vincenzo Nibali. In 2010 pakte de Haai van Messina dan ook niet voor niets zijn eerste grote profzege in Asolo. Kan hij dat kunststukje zes jaar na datum herhalen?

De winnaar van deze etappe valt bijzonder moeilijk te voorspellen. Het profiel leent zich immers voor een ontsnapping tot het einde, maar als de klassementsrenners zin hebben in bonificatieseconden kan het net zo goed zijn dat de absolute toppers om de zege strijden. Of wie weet overleeft er wel een sprinter met punch.

Favorieten

Net als vandaag is de kans reëel dat de vroege ontsnapping voorop blijft. Mocht dat het geval zijn, dan denken we bij de mogelijke ritwinnaar aan namen als Adam Hansen, Nathan Haas of Simon Clarke. Maar bij de inschatting van de favorieten gaan we ervan uit dat het peloton de koplopers weer inrekent.

Diego Ulissi krijgt van Cycling Story de meeste sterren. De ritwinnaar in Praia Mare krijgt een geaccidenteerde finale voorgeschoteld die voor hem gemaakt lijkt. De helling van 6% op enkele kilometers van de meet is voor de Italiaan een fluitje van een cent. De kopman van Lampre zal niet alleen een van de snelst sprintende overlevers zijn, maar kan ook perfect een soloactie tot een goed einde brengen.

De twee grootste favorieten voor het eindklassement, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali, kunnen strijden voor bonificatieseconden. Valverde kan eventueel nog wachten op de slotsprint, terwijl Nibali de laatste helling als springplank moet gebruiken om zich in de afdaling te storten. Al zal niemand de Siciliaan zomaar vrij spel geven bij een aanval.

Drie Italiaanse sprinters die meer dan behoorlijk een heuvel kunnen verteren zijn Sonny Colbrelli, Enrico Battaglin en Matteo Trentin. Colbrelli werd derde in de Amstel Gold Race en moet in principe dit parcours dus ook aankunnen, al zouden de plannen van Valverde en Nibali roet in het eten kunnen gooien. Battaglin lijkt voor deze finale de aangewezen man bij LottoNL-Jumbo, meer dan Moreno Hofland. De Italiaanse rappe man won al eerder twee heuvelachtige Giro-ritten. Ook Matteo Trentin zou wel eens met de zege kunnen gaan lopen, al moet hij zich misschien opofferen voor roze trui Jungels.

Winnen in de Maglia Rosa? Het kan voor Bob Jungels. Hij zal zoals in de openingsrit in de Ronde van Oman moeten uitpakken met een splijtende aanval in het slot. Rigoberto Uran en Esteban Chaves verdedigen de Colombiaanse eer in deze rit. Vooral Uran zal dit jaar nog weinig grotere kansen krijgen op ritwinst in de Ronde van Italië. Ramunas Navardauskas, de bronzen medaille van het WK in Richmond, won in 2014 een gelijkaardige rit in de Tour. Waarom zou het dan niet ook in de Giro kunnen?

Tot slot moeten we ook rekening houden met aanvallers als Cunego, Brambilla, Visconti en Wellens. De eerste drie namen hebben vandaag wel het volle pond moeten geven. Wellens daarentegen mikt na zijn verloren bergtrui vanaf morgen op een tweede etappezege.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Diego Ulissi

**** Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali

*** Sonny Colbrelli, Enrico Battaglin, Matteo Trentin

** Bob Jungels, Rigoberto Uran, Esteban Chaves, Ramunas Navardauskas

* José Joaquin Rojas, Damiano Cunego, Giovanni Visconti, Gianluca Brambilla, Tim Wellens