Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 9 (individuele tijdrit) Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 9 (individuele tijdrit)

Na anderhalve week koersen is het moment weer aangebroken om de tijdritfiets van stal te halen. Zijn roze trui is hij kwijt, maar als er één rit is waar Tom Dumoulin de Maglia Rosa kan heroveren dan is het wel die van morgen. De tijdrit is zeker niet honderd procent geschikt voor de pure hardrijder, een parcours op het lijf geschreven van de kopman van Giant-Alpecin. De hamvraag is hoe de in België wonende Maastrichtenaar hersteld is van zijn uppercut in Arezzo. Hoe zit het trouwens met Fabian Cancellara? Kan de Zwitser Dumoulin bekampen om de dagzege na zijn door ziekte gehypothekeerde start in Nederland?

Bekijk hier de starttijden voor de tijdrit van vandaag.

Parcours
Vandaag wordt het klassement opnieuw door elkaar geschud. We zijn namelijk toe aan de tweede tijdrit van deze Giro. 40,5 kilometer met de nodige techniciteit en hoogtemeters. In principe een prima parcours voor Tom Dumoulin dus.

Na de start in Radda in Chianti is er een kleine afdaling van een kilometer. Dan loopt de weg enkele kilometers lichthellend omhoog. Tot kilometerpaal 14,5 gaat het vervolgens voortdurend op en af. Na 11 kilometer ligt overigens het eerste van drie tussenpunten.

In de verraderlijke bijtrapafdaling die dan volgt zullen de tijdritspecialisten en klassementsrenners alle risico’s van dien moeten nemen om een goede tijd te klokken. Tijdens de afdaling passeren de renners het tweede tussenpunt.

Op twaalf kilometer van de meet kunnen de klimmers zich pas echt uitleven op de klim in Panzano in Chianti. Waarschijnlijk zullen we heel wat fietswissels zien aan de voet van de klim. Vanaf de top, waar de laatste tussentijd gemeten wordt, gaat het nog zeven kilometer bergaf tot de aankomst. Vlak voor de finishlijn in Greve in Chianti ligt nog een haakse bocht naar links. Oppassen met die stugge tijdritfietsen dus.

Favorieten
Hoewel de achtste etappe niet verliep zoals gehoopt, blijft Tom Dumoulin toch onze topfavoriet. Een beter parcours bestaat er haast niet voor de ex-rozetruidrager. Met het oog op de Olympische Spelen, waarbij de tijdrit ook veel hoogtemeters bevat, is dit bovendien een uitstekende test voor de Limburger.

Fabian Cancellara blijft het grootste enigma voor aanvang van de tijdrit. De Zwitser hield zich sinds de start in Apeldoorn erg afzijdig met maar één doel: schitteren in heuveltijdrit richting Greve. Veel positieve signalen kregen we nog niet te zien van Cancellara, maar morgen zou het best wel eens prijs kunnen zijn. Al had de Trek-kopman misschien iets minder hoogtemeters willen zien. Wie wel al wat moois heeft laten zien deze Giro is Bob Jungels. Tot gisteren nestelde de leider in het jongerenklassement zich netjes in de top vijf van de algemene klassering, maar na een mindere dag viel hij terg naar plek veertien. Kan hij in de heuveltijdrit de orde herstellen en het duel Dumoulin-Cancellara verstoren?

Nog een grote outsider is de Costa Ricaan Andrey Amador. Op gebied van stuurmanskunsten moet je de Movistar-renner niets meer bijleren en dat hij meer dan behoorlijk een heuvel kan bedwingen bewees de superknechtg van Valverde vandaag nog op de stoffige grindwegen richting Arezzo. Vincenzo Nibali lijkt na een matig resultaat in de eerste bergrit weer aan de beterhand. De heuveltijdrit is prima gelegenheid om zich in de roze trui te fietsen. Dan moet de Haai van Messina wel afrekenen met Ilnur Zakarin, de nummer twee in het algemeen klassement. Hij heeft in het verleden al bewezen dat hij mits wat hoogtemeters een uitstekende prestatie kan afleveren tegen de klok.

De tweede Nederlandse hoop is Steven Kruijswijk, die haast geruisloos naar de derde plek in de algemene stand gefietst is. Met een sterke tijdrit kan hij misschien nog wat opqchuiven in het klassement. Dat zal ook de opdracht zijn van Alejandro Valverde. El Imbatido maakte in de slotfase vandaag de beste indruk. Als hij in de tijdrit opnieuw een topdag heeft, zullen weinig klassementsrenners een betere tijd kunnen neerzetten. Gezien zijn fenomenale openingstijdrit verdient ook Primoz Roglic twee sterren.

Rigoberto Uran, Diego Ulissi en roze trui Gianluca Brambilla zijn de nummers één, twee en vijf van de heuveltijdrit in de Giro van 2014. Of zij morgen ook een rol van betekenis spelen, valt nog af te wachten. Brambilla wil uiteraard nog minstens een dag langer in de Maglia Rosa rondrijden, maar het wordt geen eenvoudige klus om die trui te verdedigen.

De favorieten volgens Cycling Story:
***** Tom Dumoulin
**** Bob Jungels, Fabian Cancellara
*** Andrey Amador, Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin
** Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang, Alejandro Valverde, Primoz Roglic
* Tanel Kangert, Tobias Ludvigsson, Rigoberto Uran, Diego Ulissi, Gianluca Brambilla