André Greipel heeft de zevende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De 211 kilometer lange vlakke etappe liep zoals voorspeld uit op een massasprint. Niet voorspeld was dat Marcel Kittel niet meedeed in de sprint, dit wegens een fietswissel in de laatste zes kilometer. Greipel mocht daarmee alweer zijn tweede etappezege deze Giro op zijn naam schrijven en de derde op rij voor team Lotto Soudal. In het algemeen klassement zijn er geen grote veranderingen en Tom Dumoulin behoudt daarmee de roze trui.

,,Drie ritzeges is meer dan we hadden verwacht”, zei Greipel vol ongeloof na de derde ritzege op rij van zijn ploeg Lotto Soudal. Met zijn overwinning bezorgde hij zijn thuisland de dertigste zege ooit in de Giro d’Italia. ,,We hebben inmiddels drie van de zeven etappes gewonnen: dat is ook voor ons indrukwekkend.” Hij bedankte na de finish zijn ploeggenoten op wie hij ‘altijd kan terugvallen’. ,, Hard werken is de sleutel naar succes: ik ben tevreden dat ik nog altijd competitief ben.”

Tom Dumoulin kreeg na afloop een nieuwe roze leiderstrui uitgereikt; in het algemeen klassement verdedigt hij een voorsprong van een kleine halve minuut op Jakob Fuglsang en Ilnur Zakarin. ,,Ik neem de Giro van dag tot dag en we zullen zien waar dit eindigt. Ik zou nooit zo lang in de roze trui hebben gereden als ik niet zo’n goede ploeg om me heen had gehad. Ik weet zeker dat Georg Preidler en Tobias Ludvigsson me zullen helpen.”

In de etappe van zaterdag moeten de renners de deels onverharde beklimming naar de Alpe di Poti bedwingen, maar dat is geen reden voor paniek voor de Nederlandse klassementsrijder. ,,We beklimmen slechts de gravelwegen, we dalen niet af, dus ik ben niet bang.” Na de top van de Alpe di Poti volgt een afdaling van ongeveer 20 kilometer naar aankomstplaats Arezzo, waar de Giro al elf keer finishte: in 2003 was sprintkoning Mario Cipollini de laatste winnaar in deze Italiaanse stad.

Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 7: