Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 7 Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 7

Na de eerste aankomst bergop mogen de sprinters zich weer uitleven in de zevende etappe van de Ronde van Italië. Onderweg is er weliswaar nog wat klimwerk waar enkele spurters het lastig kunnen krijgen. Kan Marcel Kittel opnieuw zijn snelle benen tonen, of zorgt André Greipel voor een hattrick bij Lotto-Soudal?

Parcours

Op vrijdag de dertiende zijn de sprinters in theorie weer aan zet. Met amper twee betekenisvolle klimmetjes, één van tweede en één van vierde categorie, mogen de klimmers vandaag herstellen na de eerste bergrit van gisteren met aankomst op de zware Aremogna.

Na ruim tien kilometer koers doemt het zwaarste obstakel van de dag al op: Le Svolte di Popoli, een klim van tweede categorie die zo’n negen kilometer lang is. Nadien gaat het nog een hele tijd op en af. De renners passeren onderweg langs L’Aquila dat in 2009 getroffen werd door een zware aardbeving die aan meer dan 300 mensen het leven kostte.

Op veertig kilometer van het einde van de 211 km lange etappe bereikt het peloton de top van de Valico della Somma. Ondanks een lengte van 17 km bergop is het niet meer dan een helling van vierde categorie. Spurters kunnen eventueel wel losgeschud worden, maar in de lange afdaling en het vlakke stuk richting de finish kunnen de spurtteams zich mogelijk nog herpositioneren.

In de laatste twee kilometer liggen nog enkele scherpe bochten die kamikazesprinters ongetwijfeld zullen bevallen. Met de datum in het achterhoofd is de kans op valpartijen hier groot. In de slotkilometer is er nog één snelle rechtse bocht vooraleer er weer gebikkeld word om de zege in een massasprint. In 2014 won Nacer Bouhanni de sprint in Foligno. Wie volgt hem op?

Favorieten

Hoewel er in principe weer een sprint op het menu staat, is Kittel niet onze vijfsterrenman. Die eer gaat naar zijn landgenoot André Greipel. De reden daarvoor is de lange helling van vierde categorie. Kittel werd deze Giro immers al op minder lastige klimmetjes gelost en het is zeker niet uitgesloten dat het op de helling richting Spoleto opnieuw van dat is.

Maar ondanks zijn weergaloze sprint in Benevento verwachten we niet dat de Gorilla Marcel Kittel kan verslaan in een rechtstreeks duel. Daarom krijgt de spurtbom van Etixx-Quick Step vier sterren, net als Arnaud Démare. Na twee tweede plaatsen zou het wel eens raak mogen zijn voor de winnaar van Milaan-San Remo.

Elia Viviani heeft net als Kittel veel moeite met de hellingen. Op pure snelheid is hij wellicht de tweede in rang, maar vermoedelijk zal het bergje van 17 kilometer zijn sporen nalaten. Moreno Hofland kan een stuk beter overweg met hoogtemeters, maar op sprintsnelheid komt hij dan weer tekort om echt aanspraak te kunnen maken op een zege. Als op een dag alles in zijn plooit valt, is een ritzege echter geen utopie. Sacha Modolo is ongetwijfeld uit op revanche. Opgehouden door een valpartij kon hij zijn sprintkansen bergop tegen Greipel niet verdedigen. Met enkele verraderlijke bochten aan het eind zal de soms ietwat roekeloze Italiaan zich ook op het vlakke in zijn element voelen.

Als de grootste namen onder de sprinters er in de slotfase niet meer bij zijn, kan Sonny Colbrelli zijn slag slaan. Al zal er wellicht toch wel minstens eentje zijn die sneller is en toch zijn wagonnetje heeft kunnen aanhaken bergop. Caleb Ewan heeft nog niet de uitslagen kunnen rijden die je van hem zou verwachten. Sprinten tegen de wereldtop in een grote koers is zelfs voor een supertalent als Ewan geen sinecure. Ook Nizzolo en Porsev krijgen twee sterren. Zeker die eerste zal de slag bergop niet missen. En met een vlekkeloze aanloop naar de spurt kan er veel voor de Italiaan van Trek.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** André Greipel

**** Marcel Kittel, Arnaud Démare

*** Elia Viviani, Moreno Hofland, Sacha Modolo

** Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Caleb Ewan, Alexander Porsev

* Kristian Sbaragli, Alexey Tsatevich, Matteo Pelucchi, Luka Mezgec, Nikias Arndt