Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) heeft zijn roze trui weer terugveroverd! De Limburger eindigde knap als tweede in de vierde etappe en nam de leiderstrui over van Marcel Kittel (Etixx-Quick Step), voor wie het heuvelachtige parcours te zwaar was. De dagzege ging na een fraaie solo naar de sterke Italiaan Diego Ulissi (Lampre-Merida). Achter Ulissi en Dumoulin finishte Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) als derde en zorgde daarmee voor een mooie Nederlandse uitslag.

Team Giant-Alpecin, de ploeg van Dumoulin, had duidelijk zijn zinnen gezet op het terugpakken van La Maglia Rosa. Op de tweede klim van derde categorie, op circa 50 kilometer van de meet, reden zij in een strak tempo omhoog om Marcel Kittel overboord te gooien. En de formatie slaagde in deze opzet. Kittel moest lossen en werd op een achterstand van 1’40” gezet. Met wat hulp van ploeggenoten en het gezakte tempo in het peloton keerde hij toch nog terug. Door het golvende profiel moest hij het grote peloton met nog 15 kilometer te gaan toch definitief laten rijden.

Na de gecategoriseerde klimmen was er weinig sprake van controle, dus kregen we veel demarrages. Een groep van vijftien man wist een gaatje te slaan en bereikte met een half minuutje voorsprong de voet van de Via del Fortino. Op tien kilometer van de finish in Praia a Mare was dit het laatste obstakel van de dag. Deze helling van 1,8 kilometer (à 7,7%) was zeer venijnig, met een steil stuk van liefst 18(!) procent. Diego Ulissi reed daar weg van zijn medevluchters en bleef fraai uit de greep van de groep der favorieten.

Achter winnaar Ulissi reden Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk in de slotkilometer nog weg bij de overige klassementsrenners. De Nederlanders hielden hun sprintende concurrenten nog net achter zich. Zij raapten daarmee ook nog respectievelijke zes en vier bonificatieseconden op. Mede dankzij deze bonus staan zij nu op de plaatsen één en vier in het algemeen klassement. De Giro is dus uitstekend begonnen voor onze landgenoten. Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) moest in deze vierde etappe na één dag wel afstand doen van de blauwe bergtrui.