Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 5 Giro d’Italia 2016 – Favorieten etappe 5

Gisteren kregen de renners voor het eerst wat meer hoogtemeters te verwerken. In de vijfde etappe gaan we weer een stapje verder. Toch zal het moeilijk worden om vooraan zonder sprinters aan te komen in Benevento. De lichthellende aankomststrook met kasseitjes staat in elk geval wel garant voor spektakel.

Parcours

Met 233 kilometer is de vijfde rit tussen Praia a Mare en Benevento nog niet eens de langste. Rit 19 van Muggio naar Pinerolo reikt nog een kilometertje verder. Hoewel het morgen de hele dag op en af gaat, is er maar één klim die punten oplevert voor de bergtrui. Meteen na de start beginnen de renners al aan die heuvel, de Fortino. Daarna volgen vijftig vlake kilometers. Vervolgens gaat het honderd kilometer lang op en af, weliswaar zonder gecategoriseerde hellingen.

De ploegen van sprinters die niet vies zijn van een heuvel moeten in de heuvelzone proberen om snelle mannen als Kittel op achterstand te fietsen. Op 60 km van de finish zitten de heuvels erop. Een eventueel geloste spurter heeft dan nog wel wat tijd om zich terug in het peloton te nestelen. Bij het binnenrijden van Benevento, met nog zes km te gaan, moeten de renners een dikke kilometer omhoog aan gemiddeld 2,9%.

De aankomst is op maat van machtsspurters, à la Sacha Modolo. De laatste kilometer loopt licht bergop, gemiddeld 3,4%. Maar dat is niet alles, want de weg richting het Piazza Castello ligt bovendien bezaaid met kasseitjes. In principe zouden de rasspurters dit moeten aankunnen, maar de mannen met een machtige versnelling bergop zijn hier zeker niet kansloos.

Favorieten

Hoewel de aankomst op papier niet helemaal op zijn maat is, blijft Marcel Kittel de grote favoriet. Het roze is hij kwijt, dus kan zijn ploeg Etixx-Quick Step de verantwoordelijkheid om in het peloton op kop te rijden delen met Giant-Alpecin. Veel zal opnieuw afhangen van hoe Kittel afgezet wordt in het sprintje bergop. De Duitser bewees in de Ronde van Dubai alvast dat hij ook op een nog veel zwaardere helling een mooie eindspurt kan afleveren.

Elia Viviani lijkt op pure snelheid Kittel het dichtst te benaderen. Ook hij heeft liever een vlakke sprint, maar met goede benen zal hij in Benevento toch niet ver van de zege zijn. Sacha Modolo sprint wel graag lichtjes bergop. In de vlakke massasprint in Nijmegen werd de Italiaan van Lampre-Merida al derde. Gezien de lichthellende finish in de vijfde etappe zou hij nog hoger moeten kunnen eindigen.

André Greipel timmert aan zijn terugweg naar de sprinttop. In Arnhem werd hij verdienstelijk vierde, weliswaar erg ver achter Marcel Kittel. Dat hij twee ritten later zijn achterstand al heeft goedgemaakt, lijkt onwaarschijnlijk, maar in een vals platte sprint weet je maar nooit met de Gorilla. Voor de kleine Caleb Ewan is de hellingsgraad wel een geschenk. Het probleem blijft echter dat hij moeite heeft om vanuit een kansrijke positie de sprint aan te vatten. Kunnen Orica-GreenEdge en de 21-jarige Australiër dat oplossen in de vijfde rit?

Giacomo Nizzolo wil vermoedelijk nog steeds meedingen voor de puntentrui. Zijn derde plaats in de rit naar Arnhem was in ieder geval een opsteker. Een nieuwe plek in de top drie zou geen overbodige luxe zijn. Verder is het ook uitkijken naar de Nederlandse hoop Moreno Hofland die in eigen land al aardige sprints liet zien. En wat met Arnaud Démare na zijn tweede en achtste plek in Nederland? Hou tot slot Italianen als Colbrelli, Sbaragli, Pelucchi en Battaglin in het oog.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Marcel Kittel

**** Elia Viviani, Sacha Modolo

*** André Greipel, Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo

** Sonny Colbrelli, Moreno Hofland, Arnaud Démare, Alexander Porsev

* Eduard Michael Grosu, Nikias Arndt, Kristian Sbaragli, Matteo Pelucchi, Enrico Battaglin