Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) heeft de tweede etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Duitser was in Nijmegen de sterkste in de massasprint, nadat hij perfect werd afgezet door zijn ploegmaats. Arnaud Démare (FDJ) en Sacha Modolo (Lampre-Merida) stonden niet op de foto. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) behield de roze leiderstrui, na een prachtige dag door eigen land.

Tussen Arnhem en Nijmegen (190 kilometer) was er vandaag nog een hoofdprijs te verdienen. In Berg en Dal lag een klimmetje van de vierde categorie, dus de eerste bergtrui was daar te verdienen. Onze landgenoot Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) had zijn zinnen op deze prijs gezet en ging trok zoals verwacht ten aanval. De 38-jarige Tjalingii kreeg de Spanjaard Omar Fraile (Dimension Data) en de Italiaan Giacomo Berlato (Vini-Fantini) met zich mee. Zij kregen een maximale voorsprong van negen minuten.

De in Arnhem woonachtige Tjallingii werd luidkeels aangemoedigd door het massaal aanwezige Nederlandse publiek. Iedereen gunde hem de bergtrui tijdens zijn afscheidstournee, maar er werden geen cadeautjes uitgedeeld door zijn medevluchters. De explosieve Fraile was duidelijk te rap in de sprint bergop. De samenwerking tussen de drie was daarna verder te zoeken. Berlato wilde nog wat publiciteit meepakken en trok solo verder, na de eerste passage over de finish in Nijmegen. Met nog circa tien kilometer te gaan was ook zijn liedje uitgezongen.

In de laatste van twee plaatselijke ronden van 9,6 kilometer, ondernam niemand meer een uitvalspoging. De sprintersploegen maakten zich op voor een aangekondigde massaspurt. FDJ en Etixx-Quick Step namen de beste posities in op de Oranjesingel, waarna de sprint werd aangetrokken voor Arnaud Démare. De Fransman liet zich vanuit zijn rug echter compleet verrassen door Marcel Kittel, die maakte het karwei vervolgens met veel machtsvertoon af. Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) was op plaats vier de eerste Nederlander.

Kittel boekte in ons land zijn derde etappezege in de Giro d’Italia. Opvallend: hij won nog nooit een etappe in Italië. Zijn eerste twee dagzeges veroverde hij immers in Ierland (2014). Dankzij een formidabele tijdrit stond hij al op een knappe vijfde plaats en door de bonificatieseconden is hij Tom Dumoulin tot op één seconde is genaderd. Morgen ligt de aankomst in Arnhem en kan hij La Maglia Rosa afpakken. Een derde plaats is voor hem voldoende.

Giro d’Italia 2016 – Uitslag etappe 2: