Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) is de winnaar van de eerste etappe van de Giro d’Italia! Onze landgenoot was op het 9,8 kilometer lange tijdritparcours in Apeldoorn de snelste. Hij was slechts met een miniem verschil van slechts 22 duizendsten(!) van een seconde rapper dan de verrassende Sloveen Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo). Dumoulin kreeg daarmee in Apeldoorn de eerste roze trui van 2016 omgehangen en zorgde voor een fenomenaal wielerfeest in eigen land.

Het was Tobias Ludvigsson, een ploegmaat van Dumoulin, die met 11’11” een zeer scherpe richttijd neerzette. De Zweed ging als 51 (van 198 renners) van het startblok en hij mocht anderhalf in de hotseat zitten. Toen moest hij immers plaatsmaken voor Roglic, die de tijdrit van zijn leven afleverde. De ex-schansspringer zette met 11’03” een waanzinnige tijd neer en was liefst acht tellen sneller dan Ludvigsson.

Om 16.47 uur begon Tom Dumoulin aan zijn jacht op La Maglia Rosa. De Limburger ging uitstekend van start, want aan het meetpunt na 4,8 kilometer zette hij de snelste tussentijd neer. Hij was drie seconden sneller dan Roglic, maar in de laatste rechte lijn werd duidelijk dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden. Het werd ook een thriller. Gelukkig voor Dumoulin en heel wielerminnend Nederland zat hij met 0,022 aan de goede kant van de score.

Enkel de Zwitsers Stefan Küng (BMC Racing Team) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) konden zijn droom dan nog aan duigen rijden. Küng gaf op het tussenpunt slechts één tel toe en leek Dumoulin serieus te gaan bedreigen. Even later dook de talentvolle Zwitser echter de hekken in, toevallig in de bocht waar ook Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) ten val was gekomen. Alle ogen waren daarna gericht op Fabian Cancellara, maar de belangrijkste medefavoriet was niet in goeden doen. Spartacus kampte de afgelopen dagen met buikgriep en was niet in optimale conditie aan de start verschenen. Cancellara kon dan ook nimmer aanspraak maken op de zege. Hij gaf uiteindelijke veertien tellen toe op Dumoulin.

De Nederlander zag dat gebeuren en toen ook de als laatste gestarte Michael Hepburn (Orica-GreenEDGE) niet aan zijn tijd geraakte, kwam de ontlading. Dumoulin kreeg ook direct een felicitatie van de aanwezige Koning Willem-Alexander. Dumoulin werd dankzij zijn fenomenale zege de zevende Nederlander in het prachtige roze. Ons land kreeg daarmee een prachtig cadeau op een zeer geslaagde opening van de 99e Giro d’Italia.

Uitslag Giro d’Italia 2016 – etappe 1 (individuele tijdrit):