Giro d’Italia 2016 – Parcours en favorieten etappe 2 Giro d’Italia 2016 – Parcours en favorieten etappe 2

De proloog zit erop. Tom Dumoulin heeft het met 0,01 seconden voorsprong waargemaakt. Daardoor mag de Maastrichtenaar in Arnhem in de roze leiderstrui vertrekken. 190 kilometer verder in Nijmegen mogen de sprinters zich al een eerste keer met elkaar meten. Dit zijn het parcours en de favorieten van de tweede Nederlandse etappe.

Parcours

Na 135 vlakke kilometers doorkruist het peloton een wat heuvelachtiger gebied rond Berg en Dal. Het is daar dat de eerste gecategoriseerde helling van deze Giro ligt. Een vroege vluchter die wat publiciteit wil oprapen, kan op dit korte klimmetje van maximaal 11% zijn slag slaan en zo de bergtrui veroveren. We zijn dan nog 35 kilometer verwijderd van de finish.

In Nijmegen liggen er nog twee plaatselijke rondes van bijna negen kilometer. De brede wegen zullen voor een hevige strijd zorgen tussen de verschillende sprinterstreintjes. Dat maakt het weliswaar gevaarlijker voor valpartijen. Zeker wanneer de kopmannen voor het eindklassement zich ook vooraan in het peloton willen nestelen. Omstreeks kwart na vijf wordt er op de Oranjesingel in Nijmegen om de overwinning gesprint.

Favorieten

Marcel Kittel is zonder meer de uitgesproken topfavoriet. Met al acht overwinningen dit seizoen voert de Duitse spurtbom de zegestand aan en zijn team Etixx-Quick Step verwacht van hem dat hij zijn erelijst de komende weken nog wat verder uitbouwt. Kittel heeft zeker niet zijn best mogelijke trein ter beschikking, maar met Jungels, Wisniowski en Sabatini moet hij zich prima uit de slag kunnen trekken. Over het vormpeil van de Duitser bestaat absoluut geen twijfel. Zijn vijfde plaats in de proloog sprak meer dan boekdelen. Helaas voor Kittel zal een ritoverwinning net niet volstaan voor de roze trui, tenzij hij nog een tussensprint meepikt.

Ook die ander Duitse topspurter, André Greipel, is van de partij. Hij kende een voorjaar vol fysieke problemen en kon tot dusver nog geen beroep doen op superbenen zoals in de Tour van vorig jaar. In de Ronde van Turkije wist hij wel een keer knap ploegenwerk van Lotto-Soudal af te werken.  Greipel zal erop gebrand zijn om zijn landgenoot te kunnen kloppen, alleen al maar met het oog op het kopmanschap op het WK in Qatar later dit seizoen.

De grootste concurrentie mag Kittel misschien wel verwachten van Caleb Ewan. Hij begon als een tornado aan het seizoen en reeg de zeges aan elkaar. Benieuwd of de piepjonge Australiër ook in dit goed gestoffeerde sprintersfestijn kan zegevieren. Wie zeker dicht bij een overwinning zal komen, is Elia Viviani. Sinds zijn overgang naar Sky lijkt hij echt de stap gemaakt te hebben naar de spurttop. In eigen land zal hij het niet nalaten om Kittel en co te kloppen.

Nog een Italiaan om naar uit te kijken is Giacomo Nizzolo. In de voorjaarsklassiekers stak hij ettelijke keren zijn neus aan het venster. Naar goede gewoonte doet hij dat jaarlijks ook in de Giro. In dit fantastische sprintersveld komt hij wellicht te kort, maar met Nizzolo weet je maar nooit.

Italië zit vol met spurttalent. Matteo Pelucchi, Sonny Colbrelli en Sacha Modolo zijn nog zo’n voorbeelden, al zal het voor die laatste twee morgen allicht te vlak zijn. De 22-jarige Jakub Mareczko heeft geen problemen met een vlakke aankomst. In zijn tweede seizoen als prof versloeg hij als grote namen als Greipel en Viviani, tot woede van de spurter van Sky zelfs. Nu mag hij zich voor het eerst echt meten met de rasspurters in een internationale topwedstrijd. In de tijdrit viel het alvast niet mee voor de jonge Italiaan. Hij eindigde namelijk als laatste. Ook Arnaud Démare en de Sloveen Luka Mezgec zijn twee renners om morgen in de gaten te houden.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Marcel Kittel

**** Elia Viviani, Caleb Ewan

*** André Greipel, Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo

** Jakub Mareczko, Arnaud Démare, Matteo Pelucchi, Luka Mezgec

* Sonny Colbrelli, Eduard Michael Grosu, Nikias Arndt, Moreno Hofland, Alexander Porsev