Morgen is het zover: de start van de 99ste Ronde van Italië. Zes jaar na de openingstijdrit in Amsterdam ontvangt Nederland de Giro weer. Dit keer vormt Apeldoorn het startdecor. Tom Dumoulin krijgt een uitgelezen kans om in eigen land de roze trui te veroveren. We nemen alvast het parcours en de favorieten van de individuele tijdrit onder de loep.

Parcours

Voor het eerst sinds 2012 begint de Ronde van Italië opnieuw met een rit tegen de klok. Vier jaar geleden won Taylor Phinney in het Deense Herning. Het parcours in Apeldoorn is weliswaar vier kilometer korter maar toch vrij vergelijkbaar met dat van de proloog in Utrecht in de Ronde van Frankrijk van vorig jaar. Een omloop voor mannen met een grote versnelling dus.

Vanuit de prachtige Velodrome Omnisport van Apeldoorn duiken de renners de binnenstad in. Ze komen slechts een handvol scherpe bochten tegen op hun pad. In die verraderlijke bochten is het vooral zaak om niet onderuit te gaan, maar toch genoeg snelheid te bewaren, want ze zouden wel eens cruciaal kunnen zijn in de strijd om de roze trui. Toch lijken de tijdrijders vooral het verschil te kunnen maken op de lange rechte stukken.

Meteen na de start zijn er al twee linkse bochten, maar daarna volgt een lang recht stuk van maar liefst 1,7 kilometer. Na een rechtse bocht kunnen de tempobeulen weer een dikke kilometer een groot verzet ronddraaien langs het kanaal. Twee 90°-bochten leiden de renners één voor één weer naar het stadscentrum.

Het enige tussenpunt ligt na 4,8 kilometer. In het tweede gedeelte zitten nog enkele flauwe bochtjes in het parcours en weer een lang stuk volgas van bijna twee kilometer. Dichtbij de finish duiken nog twee haakse bochten naar rechts op. Na 9,8 kilometer klokken de renners op de Loolaan hun eindtijd.

Favorieten

Dit keer is er geen Rohan Dennis of Tony Martin om Tom Dumoulin van de zege te houden zoals in de Tour. Dit seizoen eindigde hij als drie keer tweede in een tijdrit achter verrassende namen als Izaguirre, Pinot en Matthews. In Apeldoorn moet het voor het eerst dit jaar raak zijn. Samen met de Olympische tijdrit in Rio is dit zijn hoofddoel van het seizoen. Het vlakke parcours lijkt in elk geval op zijn maat getekend, maar dat kan zeker ook gezegd worden van Fabian Cancellara.

In zijn afscheidsjaar wil de Beer van Bern een belangrijk hiaat op zijn palmares invullen: de roze trui. In de andere grote rondes droeg hij al vaak de leiderstrui, maar in Italië lukte het nog niet. De eerlijkheid gebiedt ons wel te vertellen dat hij nog maar twee keer de Giro betwistte, in 2007 en 2009. Zijn tijdritcapaciteiten is de 35-jarige Zwitser helemaal nog niet kwijt, getuige zijn tijdritzeges in Algarve en Tirreno-Adriatico. Gisteren voelde de Zwitser zich echter ziek op training, zo meldt hij op Twitter. Met buikgriep en koorts twee dagen voor de Giro is het nog maar de vraag of hij effectief zal kunnen starten.

 

Als Dumoulin noch Cancellara wint, mogen we gewag maken van een grote verrassing. Al liggen er wel kapers op de kust. Jos van Emden bijvoorbeeld. In eigen land wil hij ongetwijfeld zijn stunt uit de tijdrit van de Eneco Tour vorig jaar herhalen. Ook de 23-jarige Bob Jungels wil met een roze trui de Giro aanvatten. De Luxemburger behaalt wisselvallige resultaten in tijdritten, maar in Romandië zag het er met een derde plaats in de tijdrit van 15 km meer dan behoorlijk uit. Als hij opnieuw een topdag heeft in Apeldoorn, zal hij erg dicht eindigen.

Ook Anton Vorobyev is zo’n renner. De ene keer is het alles, de andere keer niets. In een grote ronde moet hij zijn tijdritcapaciteiten nog steeds bewijzen. Vorig jaar was hij na de tweede etappe in de Giro al uitgeteld. Hopelijk voor de jonge Rus haalt hij Turijn dit keer wel. Bij Movistar rekenen ze in de openingstijdrit vooral op Andrey Amador. Voor de Costa Ricaan is de afstand van nog geen 10 km perfect om een prima tijd neer te zetten, al hadden er voor hem wellicht wat meer bochten in mogen zitten.

Het Oostenrijks-Zwitserse duo Stefan Küng en Matthias Brändle gaat ongetwijfeld voor een dichte ereplaats. De enige rittenkoers die Küng dit seizoen tot dusver betwistte, was de Driedaagse De Panne-Koksijde met een zevende plaats in de eindstand. Brändle lijkt nog op zoek naar zijn hoogvorm van vorig seizoen. Het is nog maar de vraag of hij zijn knappe zevende plek uit de proloog in de Tour van 2015 kan herhalen.

De favorieten volgens Cycling Story:

***** Tom Dumoulin

**** Fabian Cancellara, Bob Jungels

*** Anton Vorobyev, Jos van Emden, Stefan Küng,

** Matthias Brändle, Andrey Amador, Martijn Keizer, Tobias Ludvigsson

* Moreno Moser, Manuele Boaro, Ramunas Navardauskas, Jack Bobridge, Michael Hepburn