Girotip 1: Domenico Pozzovivo

Giro d'Italia Laatst bijgewerkt 5 mei 2017 21:08 Redactie

Aftellend naar de Girostart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 1: Domenico Pozzovivo.

Met Pozzovivo noem ik direct een kanshebber voor het eindpodium. De kleine Italiaan (1.65m/53kg) lijkt gemaakt voor het zwaardere klimwerk en ook in de tijdrit bewees hij in eerdere rondes zich met de absolute top te kunnen meten. Beheersing van deze twee disciplines zijn een vereiste om tot een goed resultaat te komen, in de Giro misschien nog meer dan bijvoorbeeld de Tour of Vuelta. Dit jaar zijn de bergetappes minder extreem dan eerdere jaren, maar terug van weggeweest is de klimtijdrit. Tijdens de klimtijdrit in de Giro van 2014 werd Pozzovivo vijfde.

Dr. Pozzovivo, zoals de bijnaam van de afgestudeerd econoom luidt, staat aan de vooravond van zijn tiende Girodeelname en dit jaar moet het gaan gebeuren voor hem. In 2015 behoorde hij ook tot de favorieten maar in etappe twee verspeelde hij zijn kansen voor een goed klassement en in etappe drie viel hij na een zware valpartij uit. De 32-jarige Italiaan in Franse dienst viel al vaker uit: in de negen edities waarin hij startte haalde hij slechts vijf keer de eindstreep. Maar, haalt hij dit jaar Turijn dan is de kans op een topnotering groot. In ’08, ’12, ’13, ’14, reed hij top-10.

Hoewel Pozzovivo met name in de kleinere wedstrijden tot winst komt, laat hij af en toe zien waartoe hij in staat is. Zo won hij in 2015 de derde etappe van de Ronde van Catalonië door op de laatste klim weg te springen uit de groep met favorieten als Porte, Contador en Uran. Zijn grootste overwinning tot dusver is er een zonder glans: in de vijftiende etappe van de Giro van 2014 wordt Pozzovivo tweede achter voormalig ploegmaat Emannuelle Sella. Sella wordt later op bloeddoping betrapt en uit de uitslag verwijderd waardoor Pozzovivo zonder verdere huldiging alsnog in de boeken komt.

Verder is het voor de rasklimmer te hopen dat hij voldoende steun krijgt uit zijn ploeg want naast de Italiaanse kopman komt zijn ploeg AG2R met een aantal Franse renners, waaronder Jean-Christophe Péraud. De bijna 39-jarige Péraud stopt dit jaar met wielrennen, maar gaat tijdens zijn Giro-debuut voor etappewinst en een top-5 notering in het eindklassement. Ook Péraud verwacht daarbij door de hele ploeg te worden gesteund.

 

Doe mee aan het Cycling Story Koersspel tijdens de Giro d’Italia en wordt de beste ploegleider!