Met de 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik komt er zondag een einde aan het klassiekerseizoen. De stokoude koers kent dit jaar een zwaardere finale en als we de weersverwachtingen mogen geloven, kunnen we winterse toestanden verwachten met erg lage temperaturen en zelfs smeltende sneeuw. Eén ding lijkt zeker: wie Alejandro Valverde verslaat, wint Luik-Bastenaken-Luik. Cycling Story stelde de volgende lijst met favorieten en kanshebbers op voor La Doyenne.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Alejandro Valverde (Movistar Team)
Na zijn vierde zege in de Waalse Pijl is Alejandro Valverde de torenhoge favoriet in Luik-Bastenaken-Luik. De alweer 35-jarige Spanjaard was al drie keer (’15, ’08, ’06) de beste en verkeert in blakende vorm getuige zijn overwinning woensdag op de Muur van Huy. En exact een week geleden domineerde hij de Ronde van Castilië en León met twee ritzeges en het eindklassement. Opvallend detail: El Imbatido heeft van zijn 78 profoverwinningen er slechts 20 buiten de Spaanse landsgrenzen geboekt. Daarbij zaten zeven Belgische successen, inderdaad: vier keer de Waalse Pijl en drie keer Luik-Bastenaken-Luik. Nieuw ‘buitenlands’ succes lonkt voor Alejandro Valverde.

2. Daniel Martin (Etixx-Quick Step)
Daniel Martin mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. De Ier heet een specialist in dit werk en won de koers in 2013. In 2014 reed hij in een kansrijke positie, maar smakte hij onderuit met de finish in zicht: weg succes. Bij zijn nieuwe werkgever, Etixx-Quick Step, zegevierde hij dit seizoen al twee keer op een finish bergop en woensdag was hij 3de in de Waalse Pijl achter Alejandro Valverde en ploegmaat Julian Alaphilippe. ,,De Amstel Gold Race heb ik bewust laten schieten”, zei Martin tijdens een persmoment van zijn ploeg. ,,De liefde tussen mij en die wedstrijd is niet groot. In tegenstelling tot Luik-Bastenaken-Luik.” Valverde moet zondag rekening houden met deze neef van oud-Tourwinnaar Stephen Roche.

Daniel Martin eindigde derde in de Waalse Pijl. © ASO/G.Demouveaux.

Daniel Martin eindigde derde in de Waalse Pijl. © ASO/G.Demouveaux.

3. Simon Gerrans (Orica GreenEDGE)
Met zijn 35 jaar is ex-winnaar Simon Gerrans (’14) een leeftijdsgenoot van Alejandro Valverde. De Australiër ontbrak op de startlijst van de Waalse Pijl, maar gezien zijn optredens in de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland zit het met de vorm wel goed. Eerder dit seizoen won hij voor de vierde keer het eindklassement en in de Gold Race viel Gerrans met de 11de plaats net buiten de top 10. Zondag is hij de kopman van een sterk Orica GreenEDGE, waarin hij kan rekenen op onder anderen de Yates-broertjes en Michael Albasini.

4. Joaquim Rodríguez (Team Katusha)
Hoewel er door zijn uitslagen dit seizoen stilaan wordt getwijfeld of Purito Alejandro Valverde nog zou kunnen verontrusten, zijn we ervan overtuigd dat Luik-Bastenaken-Luik op zijn lijf is geschreven. Bovendien gloort er hoop na zijn 5de plaats onlangs in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard eindigde al drie keer op het podium van L-B-L, maar won nog nooit. Zijn versnelling woensdag op de Muur van Huy lijkt een voorbode op een sterke prestatie zondag.

Joaquim Rodriguez won nog nooit Luik-Bastenaken-Luik. © Paumer/Kåre Dehlie Thorstad.

Joaquim Rodriguez won nog nooit Luik-Bastenaken-Luik. © Paumer/Kåre Dehlie Thorstad.

5. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)
Samen met Daniel Martin vormt Julian Alaphilippe een interessante tandem in het Etixx-kamp, die het leven van Alejandro Valverde wel eens heel zuur kan maken op de Côte d’Ans zondag. Het duo omringde de Spanjaard woensdag al op het podium van de Waalse Pijl en aast op het hoogste treetje. De 23-jarige Fransman was vorig jaar een sensatie met tweede plaatsen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en zijn 6de plek in de Gold Race en de 2de plek in de Waalse Pijl bieden opnieuw veel perspectief. Zeker nadat hij deze winter kampte met de Ziekte van Pfeiffer. ,,Vorig jaar was ik trots op die tweede plaats, nu koers ik om te winnen”, de ex-veldrijder is klaar voor zijn eerste grote klapper.

Julian Alaphilippe (r) feliciteert Alejandro Valverde na de Waalse Pijl. © ASO/G.Demouveaux.

Julian Alaphilippe (r) feliciteert Alejandro Valverde na de Waalse Pijl. © ASO/G.Demouveaux.

6 t/m 10. Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert), Rui Costa (Lampre-Merida), Roman Kreuziger (Tinkoff), Vincenzo Nibali (Astana Pro Team), Samuel Sánchez (BMC Racing Team)
Met een 2de plaats in de Brabantse Pijl, zijn glansrijke overwinning in de Gold Race en de 5de stek in de Waalse Pijl mag Enrico Gasparotto niet ontbreken in dit rijtje favorieten. Afgelopen zondag reed de Italiaan op de uitloper van de Cauberg weg met Michael Valgren Andersen (Tinkoff) en vloerde de Deen vervolgens vakkundig in een sprint-à-deux. Een nieuwe topnotering valt gezien zijn huidige vormpeil niet uit te sluiten. Oud-wereldkampioen Rui Costa reed dit seizoen al sterk in de Ronde van Oman, Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland, maar een overwinning laat vooralsnog op zich wachten. Vorig jaar was de Portugees vierde in Luik en samen met ploegmakker Diego Ulissi eindigde hij woensdag in de Waalse Pijl in de top 10, een man om rekening mee te houden dus. In zes deelnames eindigde Roman Kreuziger drie keer in de top 10, vorig jaar nog was de Tsjech goed voor de 5de plek. Met de 12de plaats in de Gold Race en de 11de woensdag in de Waalse Pijl, liet de Tinkoff-renner zien dat het met de vorm wel snor zit. Vincenzo Nibali won vorig najaar met de Ronde van Lombardije zijn eerste grote klassieker en bereidde zich de afgelopen week in de Ronde van Trentino voor op de Giro d’Italia, die in mei in Nederland start. Het is onduidelijk in welke vorm de Italiaan zondag verkeert, maar in 2012 was hij al eens tweede in Luik. Met een 6de plek op de Muur van Huy bewees de oude krijger Samuel Sánchez (38) dat hij nog niet hoeft te worden afgeschreven. Hoewel zijn uitslagen in La Doyenne de afgelopen seizoenen niet hoopgevend zijn, heeft de Spanjaard in het oranje van Euskaltel meermaals laten zien goed uit de voeten te kunnen in de Waalse klassieker.

Enrico Gasparotto, winnaar van de Gold Race. © Paumer/Kåre Dehlie Thorstad.

Enrico Gasparotto, winnaar van de Gold Race. © Paumer/Kåre Dehlie Thorstad.

Outsiders. Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Chris Froome (Team Sky), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Wout Poels (Team Sky), Tim Wellens (Lotto Soudal)
Net als Nibali reed Romain Bardet afgelopen week de Ronde van Trentino, in plaats van de heuvelklassiekers. Met louter top 10-klasseringen in de Italiaanse rittenkoers, lijkt de Fransman klaar voor de wedstrijd waarin hij vorig jaar als 6de eindigde. Met Chris Froome heeft Luik-Bastenaken-Luik een vette Tour de France-vis aan de haak geslagen, maar of de Brit zondag een hoofdrol gaat spelen is nog maar de vraag. Op zijn palmares pronken slechts overwinningen in meerdaagse wedstrijden en spreken zijn uitslagen in La Doyenne niet bepaald tot de verbeelding (beste uitslag: 36ste). Toch moet het met de vorm van Froome wel goed zitten, getuige zijn optreden in de Ronde van Catalonië en zijn overwinning in de Herald Sun Tour, eerder dit seizoen. Bauke Mollema sloeg woensdag de Waalse Pijl over omdat hij zich volledig wilde richten op de laatste koers van het klassiekerseizoen. De Nederlander wil ongetwijfeld een vervolg geven aan zijn sterke 6e plaats in 2012. Wout Poels en Tim Wellens kunnen bogen op meerdere sterke prestaties dit seizoen. De Nederlander van Team Sky eindigde keurig als 4de in de Waalse Pijl, terwijl Wellens naar een sterke 10de plek in de Gold Race reed. We zijn benieuwd wat beide heren kunnen uitrichten in de 253 kilometer lange koers.

Bauke Mollema on Twitter

De favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik 2016 volgens Cycling Story:
***** Valverde
**** Gerrans, D. Martin
*** Alaphilippe, Gasparotto, Rodríguez
** R. Costa, Kreuziger, Nibali, S. Sánchez
* Bardet, Froome, Mollema, Poels, Wellens

Joker: Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)