Waalse Pijl 2016 – Favorieten en kanshebbers Waalse Pijl 2016 – Favorieten en kanshebbers

Wie kan Alejandro Valverde kloppen op de befaamde Muur van Huy? De Spanjaard was de laatste twee jaar oppermachtig en gaat voor de triologie. Uitdagers zijn er genoeg. Cycling Story stelde de volgende lijst met favorieten en kanshebbers op voor de 80e editie van de Waalse Pijl.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Er is maar één uitgesproken topfavoriet voor de Waalse Pijl en dat is Valverde. De voorbije twee jaar stond op hem geen maat in Huy. De Spanjaard sloeg de Amstel Gold Race verrassend over, maar boekte zondag in eigen land wel een etappezege in de Ronde van Castillië y Leon. Valverde won maandag zijn tweede rit en daarmee ook het eindklassement. Hij is klaar voor een hattrick.

2. Daniel Martin (Etixx-Quick Step)
De Muur van Huy is deze Ier ook op lijf geschreven. Al jaren blinkt Martin uit op steile aankomsten. In 2014 was hij zelfs al dichtbij de overwinning met een tweede plaats. Vorig jaar behoorde hij ook tot de topfavorieten, maar toen haalde hij de finish niet na een pijnlijke val. Bij zijn nieuwe werkgever, Etixx-Quick Step, zegevierde hij al dit seizoen al twee keer op een finish bergop. Volgt woensdag nummer drie?

3. Sergio Henao (Team Sky)
Team Sky heeft wat goed te maken na een teleurstellende Amstel Gold Race. De Colombiaan was op plaats 28 de beste renner van de Britse topploeg. Henao is niet de snelste in een vlakke sprint en dat werd nog maar eens duidelijk. Deze finish is met zijn explosieve klimmersbenen een compleet ander verhaal. Dat tonen zijn tweede (2013) en zevende plaats (2015) wel aan. Na zijn ijzersterke optreden in de Ronde van het Baskenland (tweede in het eindklassement) mogen we opnieuw veel van Henao verwachten in deze klassieker.

4. Michael Albasini (Orica-GreenEDGE)
Albasini heeft ook een uitstekende staat van dienst in de Waalse Pijl. De 35-jarige Zwitser piekt ieder jaar naar deze race en eindigde de voorbije vier jaar liefst twee keer op het podium. Tot op heden noteerde hij in 2016 nog geen enkele noemenswaardige uitslag. Klimt hij toch weer met de sterkste naar boven?

5. Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
Na zeven deelnames is een elfde plaats (2012) zijn beste klassering. Een renner in absolute topvorm kan echter verrassend uit de hoek komen. En dus houden wij rekening met Gasparotto. De Italiaan gaf de beste indruk op de Cauberg en vloerde de Deen Michael Valgren Anderson vervolgens vakkundig in de sprint. Gasparotto (34) schreef de Amstel Gold Race daarmee voor de tweede keer op zijn naam. Vorige week was hij bovendien al tweede in de Brabantse Pijl. Een topnotering in de Waalse variant valt gezien zijn huidige vormpeil niet uit te sluiten.

6 t/m 10. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), Warren Barguil (Team Giant-Alpecin), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Daniel Moreno (Team Movistar), Joaquim Rodriguez (Katusha)
Vorig jaar lag de aankomst van de derde etappe in de Tour de France op de Muur van Huy. Alexis Vuillermoz zorgde met een derde plek toen voor een grote verrassing. Hij werd daarom al getipt voor deze Waalse Pijl, maar door een val in de Amstel Gold Race is hij helaas afwezig. De Fransen hebben hun hoop nu gevestigd op een trio uit de fantastische lichting coureurs. Alaphilippe was vorig jaar de sensatie met een tweede plaats. Zijn zesde plek in de Gold Race biedt veel perspectief. Zeker nadat hij deze winter kampte met de Ziekte van Pfeiffer. Gallopin, vijfde in de al genoemde Tourrit, en rasklimmer Barguil hebben ook het nodige potentieel. De twee Spanjaarden in dit rijtje hebben zich al ruimschoots bewezen. Moreno (2013) en Rodriguez (2012) staan beide op de fraaie erelijst. Moreno zal zich nu echter op moeten offeren voor Valverde, terwijl Rodriguez afgelopen zondag ten val kwam in ‘onze’ klassieker. Het is dus even afwachten of de ervaren specialisten als vanouds kunnen schitteren.

Outsiders. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo), Wout Poels (Team Sky), Dylan Teuns (BMC Racing Team), Tim Wellens (Lotto Soudal), Adam Yates (Orica-GreenEDGE)
De Nederlanders vielen weer tegen in de Amstel Gold Race. Ze waren de hele koers onzichtbaar en uiteraard weer kansloos in de sprint voor een aansprekende ereplaats. Bauke Mollema was op plek 14 pas de eerste landgenoot. Onze toppers zijn ook hier niet meer dan outsiders voor de winst. De finish bergop moet Kelderman en Poels echter beter liggen. Dat geldt ook voor de veelbelovende youngsters Teuns (24), Wellens (24) en Yates (23). Wat kunnen zij tussen de gerenommeerde namen? Na de koers van zondag zijn we vooral benieuwd naar Wellens, die wél durfde aan te vallen vlak voor de Cauberg. De Belg maakte de nodige indruk met zijn sterke aanval. Hij pakte in zijn eentje 17 seconden voorsprong, maar het gat was te klein om de jagende meute achter zich te houden op de Cauberg. Toch hield hij lang stand. Wellicht had hij Gasparotto kunnen volgen als hij had ook had gewacht, want hij was zeer goed. Wellens kwam in de sprint nog als tiende over de meet. Zijn benen zijn dus dik in orde.

De favorieten voor de Waalse Pijl 2016 volgens Cycling Story:
***** Valverde
**** Henao, Martin
*** Alaphilippe, Albasini, Gasparotto
** Barguil, Gallopin, Moreno, Rodriguez
* Kelderman, Poels, Teuns, Wellens, Yates

Joker: Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)