De 51e Amstel Gold Race is gewonnen door Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert). De 34-jarige Italiaan schreef de Nederlandse klassieker ook al in 2012 op zijn naam. Gasparotto reed op de uitloper van de Cauberg weg met Michael Valgren Andersen (Tinkoff) om de Deen na 248,7 kilometer vervolgens vakkundig te vloeren in een sprint-à-deux. Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) was de snelste van de grote groep achtervolgers en klopte van frustratie op zijn stuur.

De enige klassieker van ons land, kende net als voorgaande edities, lange tijd een zeer gesloten karakter. Van de oorspronkelijke kopgroep van elf renners, hielden zes vroege vluchters tot diep in de finale stand. Pas op veertien kilometer van het einde werden De Laurens De Vreese (Astana), Alex Howes (Cannondale), Matteo Montaguti (AG2R-La Mondiale), Matteo Bono (Lampre-Merida), Fabien Grellier (Direct Energie) en Larry Warbasse (IAM Cycling) in de kraag gevat door het uitgedunde peloton.

Op de Bemelerberg durfde niemand te gaan, maar op acht kilometer van het einde durfde voormalig winnaar Roman Kreuziger (Tinkoff) wel te demarreren. Zijn aanval werd echter direct gecounterd door Tim Wellens (Lotto-Soudal). Er zat veel kracht achter de versnelling van de 24-jarige Belg. De talentvolle renner pakte zo knap een voorsprong van 17 seconden. Wellens zette goed door en draaide solo de Cauberg op. De grote groep van circa 40 renners volgden slechts tien seconden later.

Wellens had dan ook geen schijn van kans toen Gasparotto op het steilste stuk aanzette en over hem heen knalde. Enkel landgenoot Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale) kon op de bekendste helling van Nederland mee in het wiel van Gasparotto. Bakelants moest op de top wel een klein gaatje laten naar Gasparotto. Hij aarzelde vervolgens even, waarna Michael Valgren Andersen op kousenvoeten weg sloop. Verrassend genoeg reageerde niemand op de Deen, die met nog 2,1 kilometer te gaan de aansluiting vond bij Gasparotto.

Alle grote namen hadden de hele koers verstoppertje gespeeld met het oog op de laatste passage van de Cauberg. Zelfs daar durfde niemand van de topfavorieten zijn troeven op tafel te gooien. Bang om de eigen kansen in een eventuele sprint te verspelen, wilde men ook niet het het kleine gat naar de twee koplopers dichten. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal) zette zich in de slotkilometers nog wel op kop voor kopman Tony Gallopin, maar hij kreeg geen enkele steun in de achtervolging.

Gasparotto en Valgren Andersen draaiden samen direct goed rond en zij keken bovendien in de lange rechte lijn geen seconde meer om. Het tweetal bleef zo zonder problemen uit de greep van de groep der favorieten. Gasparotto ging vervolgens de spurt op 200 meter van de meet aan en was veel te snel voor zijn metgezel. De ervaren renner van het Belgische Wanty-Gobert Gobert zette de Amstel Gold Race zodoende voor de tweede keer op zijn erelijst.

In de sprint om de ereplaatsen waren de Nederlanders andermaal kansloos voor een topklassering. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) eindigde op plaats 14 en was nog de beste landgenoot in de uitslag. Maurits Lammertink hoorde namens het Pro-continentale Roompot-Oranje Peloton op de Cauberg bij de sterkste coureurs, maar raakte jammer genoeg ingesloten. Lammertink kwam als zestiende over de finish, maar voor hem had er zeker een top-10 plaats ingezeten.

Uitslag Amstel Gold Race 2016: