Amstel Gold Race 2016 – Favorieten en kanshebbers Amstel Gold Race 2016 – Favorieten en kanshebbers

De Amstel Gold Race, de enige klassieker van ons land, staat weer voor de deur! Het mooie Valkenburg is zondag andermaal voor één dag het middelpunt van de wielersport. Wie kunnen schitteren in de heuvels van Limburg? Cycling Story stelde de volgende lijst met favorieten en kanshebbers op voor de 51e editie van de Amstel Gold Race.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

De laatste kilometers van de Amstel Gold Race 2015:

1. Michael Matthews (Orica-GreenEdge)
Voor de Amstel Gold Race valt er vooraf geen uitgesproken topfavoriet aan te wijzen. Niemand steekt qua vorm ver boven de rest uit. Wij zetten Matthews bovenaan ons lijstje. De Australiër is in rap tempo uitgegroeid tot een potentiële winnaar van zware klassiekers. Op de heuvels kan hij de wereldtoppers met zijn explosiviteit volgen en heeft zijn sprint als extra wapen. In dit peloton heeft beschikt hij over het sterkste eindschot. Vorig jaar was hij al derde en volgens ons gaat hij opnieuw dicht bij de zege zijn.

2. Michal Kwiatkowski (Team Sky)
Een jaar geleden werd hij in de sprint geklopt door Kwiatkowski. De Pool boekte zo een prachtige zege in zijn regenboogtrui. De voormalig wereldkampioen is vanzelfsprekend opnieuw een belangrijke kandidaat. Dit voorjaar was hij bijvoorbeeld al de sterkste in de E3 Harelbeke. Kwiatkowski piekt echter naar deze week, waar hij wil schitteren in de drie Ardennenklassiekers. Iemand om serieus rekening mee te houden.

3. Rui Costa (Lampre-Merida)
Voor Costa zijn de Limburgse heuvels ook geen onbekend terrein meer. De Portugees stond al zes keer aan de start, met een vierde plaats in 2015 als zijn beste klassering. De wereldkampioen van 2013 lijkt ook klaar te zijn voor het komende drieluik. Costa werd namelijk zevende in de sterk bezette Ronde van het Baskenland. In de vierde rit toonde hij met een tweede plek bovendien aan dat het met zijn sprint eindschot ook wel goed zit. Vaak toch een voorwaarde om hoog te scoren in de Amstel Gold Race.

4. Petr Vakoc (Etixx-Quick Step)
Na zijn fantastische overwinning in de Brabantse Pijl kan je niet meer om dit grote talent heen. De pas 23-jarige Tsjech maakte indruk met zijn versnelling bergop, die hem de zege opleverde. Een bevestiging van zijn potentieel. Want alle wielerkenners zijn het erover eens dat hij een gouden toekomst voor zich heeft. We zijn benieuwd hoe ver hij nu al kan komen in een grotere en langere klassieker. Zelf heeft hij aan vertrouwen geen gebrek. Woensdag zei hij na de winst: ”Maar ik heb hier getoond dat steile klimmetjes mij wel liggen, dus ik hoop dit ook te kunnen doen op de Cauberg. De lengte van de koers schrikt me niet af. Ik heb hard gewerkt aan mijn uithoudingsvermogen. Ik hou van lange, harde koersen.”

5. Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
De Belg mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Gilbert is met drie zeges (2010, 2011 en 2014) immers dé man van de Cauberg. Bovendien greep hij op deze plek in 2012 de felbegeerde wereldtitel. ‘Phil’ heeft echter geen perfecte voorbereiding achter de rug. Dinsdagochtend kwam het tot een handgemeen met een agressieve bestuurder, die hem en ploegmaat Loïc Vliegen bijna van de weg reed. Bij het handgemeen brak Gilbert zijn middelvinger op drie plaatsen en kon als een gevolg niet deelnemen aan de Brabantse Pijl. Het is afwachten of hij zondag zonder last kan koersen. Zo ja, dan doet hij waarschijnlijk een serieuze gooi naar een vierde triomf.

6 t/m 10. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert), Sergio Henao (Team Sky), Tim Wellens (Lotto Soudal)
Zowel Gasparotto als Gallopin had in de slotkilometer van de Brabantse Pijl geen antwoord op de demarrage van Petr Vakoc. Zij werden echter wel respectievelijk tweede en derde, waardoor ze zeker een paar sterren verdienen. Gasparotto is zelfs een oud-winnaar, hij zegevierde in 2012. Alaphilippe was in 2015 de absolute revelatie in de heuvelklassiekers. De Fransman werd als debutant namelijk tweede in de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. Dit voorjaar kampte hij met de Ziekte van Pfeiffer, maar hij is op de weg terug. Woensdag had hij al weer een belangrijk aandeel in de zege van ploegmaat Vakoc. In tegenstelling tot voorgaande namen kunnen Henao en Wellens niet rekenen op hun sprint. Zij zullen aan moeten vallen en beide hebben daar de benen voor. Henao (6e in 2013) werd knap tweede in de Ronde van het Baskenland, dus dat geeft vertrouwen. Wellens wordt ook steeds sterker. Een vroegtijdige aanval van hem is dan ook gevaarlijk. Het leverde hem al ritwinst op in de zware slotetappe van Parijs-Nice. Vorig jaar boekte hij ook succes met zijn offensieve tactiek in een heuvelachtige koers als de GP de Montréal.

Outsiders. Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Warren Barguil (Team Giant-Alpecin), Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo), Roman Kreuziger (Tinkoff)
Vier van de vijf renners in dit rijtje moeten anticiperen om aanspraak te maken op de hoofdprijs. Enkel de ervaren Gerrans kan gokken op een sprint. Een lepe coureur die er altijd staat op de belangrijke momenten zoals deze. Opvallend: hij was al drie keer derde in de Amstel Gold Race (2011, 2013, 2014). Kreuziger heeft de Amstel verrassend genoeg al wel op zijn palmares staan. Hij voltooide in 2013 een fraaie solo. Kan hij dat opnieuw? In het Baskenland maakte hij bergop alvast indruk als meesterknecht van winnaar Alberto Contador. Kelderman werd daar keurig tiende, waardoor hij de belangrijkste Nederlandse troef in ‘onze’ klassieker lijkt. Wout Poels (Team Sky), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Cannondale) en Maurits Lammertink (Team Roompot-Oranje Peloton) zijn de overige speerpunten voor ons land.

De favorieten voor de Amstel Gold Race 2016 volgens Cycling Story:
***** Matthews
**** Costa, Kwiatkowski
*** Gallopin, Gilbert, Vakoc
** Alaphilippe, Gasparotto, Henao, Wellens
* Bakelants, Barguil, Gerrans, Kelderman, Kreuziger

Joker: Jelle Vanendert (Lotto Soudal). Tweede in 2012 en 2014.

Vijf renners die voor een verrassing kunnen zorgen: Bob Jungels (Etixx-Quick Step), Adam Yates (Orica-GreenEDGE), Dylan Teuns (BMC Racing Team), Alexey Lutsenko (Astana) en Alexey Tsatevich (Katusha)