Amstel Gold Race 2016 – Parcours Amstel Gold Race 2016 – Parcours

Na de jubileumeditie van vorig jaar raast de Amstel Gold Race voor de 51ste keer door Zuid-Limburg. Veel is er niet veranderd aan het parcours vergeleken met de vorige jaren. Maar even uw geheugen opfrissen, kan geen kwaad. 

Starten doen de renners zoals gewoonlijk op het marktplein van Maastricht. Na amper negen kilometer duikt de eerste helling al op: de Slingerberg. Met een stijging van gemiddeld 5,4% is het een leuke opwarmer voor de kopmannen. In totaal staan er 34 Limburgse heuvels op het programma verdeeld over 258 kilometer. Een speeltuin dus voor de heuvelspecialist.

Na 56 kilometer passeert het peloton een eerste keer aan de finish in Vilt. Net daarvoor moet de Cauberg al eens beklommen worden. De tweede keer dat het circus over de ‘Gilbert-berg’ trekt, zitten we al 109 kilometer en vijftien hellingen verder in de wedstrijd.

De Bemelerberg (900 m, 7%) na 183 kilometer biedt kansen voor renners die de finale vroeg willen openen. Al zijn ze op dat moment wel nog 75 kilometer verwijderd van de finish.

De echte finale ontspringt vaak pas op de Eyserbosweg, veertig kilometer voor de meet. Met 900 meter en een stijgingspercentage van 9% (met een stuk tot 17%) is deze klim nog zwaarder dan de Cauberg. Wat dan gezegd van de Keutenberg die enkele kilometers verderop ligt. Naar verluidt gaat het steilste stuk maar liefst 22% omhoog. De rest van de klim loopt een stuk vlotter, maar doet ongetwijfeld pijn aan de kuiten.

Na de Keutenberg gaat het peloton al voor de derde keer naar de Cauberg in Valkenburg en de aankomst in Vilt. Dan staat er nog 22 kilometer op het menu. De Geulhemmerberg en de Bemelerberg zorgen voor het voorprogramma van het slotspektakel op de Cauberg (800 m, 7,5%, max. 12%). In normale omstandigheden kan je er geld op inzetten dat Philippe Gilbert hier weer een splijtende demarrage plaatst. Na zijn verkeersakkefietje en blessure is het nog maar de vraag of hij in staat is om zijn kunststukje dit jaar te herhalen. Door de parcourswijziging sinds 2013 volstaat als eerste de top bereiken niet meer voor de zege, zoals Kwiatkowski vorig jaar bewees toen hij Gilbert bergop niet kon volgen, maar wel won.

De finish ligt, zoals we het intussen gewoon zijn, op de Rijksweg in Vilt, 1,8 kilometer na de top van de Cauberg. In een poging om voorop te blijven speelt de windrichting een cruciale rol. Ook de verstandhouding met eventuele metgezellen is hier cruciaal.