Petr Vakoc (Etixx-Quick Step) heeft zich de sterkste getoond in de Brabantse Pijl. Het grote talent uit Tsjechië haalde het na 203 kilometer koers voor Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert) en Tony Gallopin (Lotto-Soudal). Maurits Lammertink (Roompot-Oranje Peleton) was op plaats zeven de beste Nederlander.

Op het plaatselijke parcours rond Overijse ging Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton) in de laatste ronde met zijn kenmerkende zware verzet in de aanval. Onze landgenoot was in zijn eentje echter niet opgewassen tegen de jagende groep en werd in de laatste tien kilometer weer gegrepen.

De groep van circa 35 renners bleef bijeen tot de beklimming van de IJskelderlaan, waar vervolgens vijf man wegreden. Vakoc, Gallopin en Gallopin toonden zich bergop de sterkste. Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) en David Tanner (IAM Cycling) konden het trio nog volgen. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin), die zijn rentree maakte na ziekte in de Ronde van Catalonië, moest nipt passen.

Alaphilippe offerde zich vervolgens op voor Vakoc en zette zijn ploegmaat perfect af in de slotkilometer. Vakoc pakte al gauw overtuigend over op de Schavei en niemand had een antwoord op zijn versnelling bergop. De 23-jarige renner kwam solo aan en boekte zo zijn derde overwinning van het seizoen. De kampioen van zijn land schreef eerder al de Franse koersen Classic Sud Ardèche en Royal Bernard Drôme Classic op zijn naam. Met deze zege bevestigde hij nog maar eens zijn grote potentieel.

Uitslag Brabantse Pijl 2016: