Mathew Hayman (Orica-GreenEDGE) is de sensationele winnaar van de 114e Parijs-Roubaix! De 37-jarige Australiër pakte de overwinning in zijn 15e(!) deelname. Hayman reed de hele dag in de aanval en was op de befaamde Vélodrome van Roubaix sneller dan Tom Boonen (Etixx-Quick Step), Ian Stannard (Team Sky), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) en Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data). Boonen had na een weergaloze koers de kans op een vijfde zege voor het grijpen, maar liep het ultieme record op een fietslengte mis.

In het eerste uur werd er zeer hard gekoerst om weg te geraken. Pas in het tweede uur kreeg een kopgroep van 16 man de zegen van het peloton. De vluchters, met daarbij ook Matthew Hayman, kregen een voorsprong van bijna vier minuten. Er zat geen Nederlander mee in deze aanval.

Op 115 kilometer van de aankomst brak de koers verder open. Een valpartij op de strook van Maing zorgde voor een splitsing in het peloton. 22 renners gingen in de achtervolging op de kopgroep. In deze groep zaten met Tom Boonen, Sep Vanmarcke en Edvald Boasson Hagen diverse grote namen. Belangrijke favorieten als wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) hadden de slag gemist. Ook onze landgenoten Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) en Lars Boom (Astana) zaten in het tweede gedeelte. Al snel liep het verschil op naar een minuut.

Tom Boonen maakte een sterke indruk. Op de kasseien van Haveluy reed hij samen moet ploegmaat Tony Martin, Ian Stannard, Edvald Boasson Hagen, Robert Wagner en Luke Durbridge weg bij de rest. Zij hielden de marge vast tot de befaamde passage van het Bos van Wallers, maar daarna sloot onder andere Vanmarcke terug aan. Met nog 60 kilometer kwam deze interessante groep tot bij de koplopers.

Cancellara en Sagan moesten nu toch in actie komen en plaatsten een flinke tempoversnelling op strook 12: Orchies. Zij naderden de omvangrijke kopgroep tot op 35 seconden, maar waren samen niet opgewassen tegen de meerderheid vooraan. De strijd was helemaal gestreden toen Fabian Cancellara tegen de vlakte ging op de zware strook van Mons-en-Pévèle,, waarbij Niki Terpstra over hem heen viel. Sagan kon de valpartij enkel met veel kunst- en vliegwerk ontwijken. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen kwam nog in een achtervolgende groep met een goede Ramon Sinkeldam (Team Giant-Alpecin) terecht, maar geraakte nimmer meer vooraan.

Vooraan hadden de mannen van Team Sky al voor spektakel gezorgd. In een modderige bocht schoven Salvatore Puccio en Luke Rowe onderuit. Even later wist Danny van Poppel een bocht niet te houden. Van de vier Sky-coureurs bleef zodoende alleen Ian Stannard overeind. Rowe keerde nog terug, waardoor we uiteindelijk met tien renners aan de volle finale begonnen.

Sep Vanmarcke had de beste benen op de kasseien en gooide op Carrefour de l’Arbre zijn troeven op tafel met een imponerende aanval. De rest kon zijn wiel simpelweg niet houden. Met nog 15 kilometer tot de finish had hij een kleine voorsprong van tien tellen te pakken. Dit bleek echter niet voldoende. Boonen, Boasson Hagen, Stannard en Hayman sloegen de handen ineen en kregen de kloof redelijk snel gedicht. Wat volgde was een zenuwslopend slot waarin iedereen wel eens zijn kans waagde.

Hayman was de laatste die een poging ondernam om solo aan te komen in Roubaix. Tom Boonen wilde echter niet plooien met het record in het vizier. De Vlaamse publiekslieveling, die alles op deze ene dag had gezet, stond met vier zeges vooraf nog altijd op gelijke hoogte met Roger De Vlaeminck. Samen draaide het duo de oude wielerbaan van Roubaix op. Het overige drietal keerde uit geslagen positie toch nog terug en de vijf gingen na een prachtige strijd om de zege sprinten.

Hayman nam de koppositie en trok de sprint op gang. Boonen zat wat ingesloten aan de binnenkant, geraakte er nog wel uit, maar kwam er niet meer langs. Hayman zette zo op 37-jarige leeftijd nog een monumentale klassieker op zijn palmares en de ervaren Australiër kon dat na de streep nauwelijks bevatten. Boonen moest genoegen nemen met de tweede plek, terwijl Stannard het podium van de 114e editie compleet maakte.

Ramon Sinkeldam was op plaats vijftien (+2’20”) de beste landgenoot in de klassering.

Uitslag Parijs-Roubaix 2016: