Parijs-Roubaix 2016 – Favorieten en kanshebbers
Achtergronden Laatst bijgewerkt 15 april 2016 12:57 Tim van Dijk
Het is één van de mooiste koersen van het jaar: Parijs-Roubaix. De heroïek druipt van De Hel van het Noorden af en doet de harten van de wielerfans sneller kloppen. Zondag worden de matadoren weer over 25 slechte kasseistroken gestuurd. Wie dokkert het beste over de stenen richting de befaamde wielerbaan van Roubaix? Cycling Story stelde de volgende lijst met favorieten en kanshebbers op voor de 114e editie van Parijs-Roubaix.
Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.
1. Peter Sagan (Tinkoff)
De wielerwereld raakt niet over Peter Sagan uitgepraat. Het machtsvertoon waarmee de wereldkampioen solo naar de overwinning reed in de Ronde van Vlaanderen heeft enorme indruk gemaakt. Sagan is met zijn klasse en uitstraling de onbetwiste ster van het huidige peloton. De bewondering voor de Slowaak kan nog groter worden als hij na Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen ook Parijs-Roubaix naar zijn hand zet. Hij steekt in zijn beste vorm ooit, dus ondenkbaar is het zeker niet. Sagan werd als eens zesde in 2014, dus de voormalige veldrijder kan ook op dit terrein uitblinken. De concurrentie kan hun borst natmaken.
2. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo)
Fabian Cancellara is bezig aan zijn afscheidstournee als prof en tot op heden is die van een zeer hoog niveau. Strade Bianche: 1e, E3 Harelbeke: 4e, Gent-Wevelgem: 4e en 2e in De Ronde. In Roubaix wil hij echter de ultieme kroon op zijn werk zetten. Dit is zijn lievelingskoers. Een vierde kassei in zijn prijzenkast zou zijn prachtige loopbaan helemaal afmaken. Cancellara komt dan op gelijke hoogte met niemand minder dan Roger De Vlaeminck en Tom Boonen.
3. Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo)
Deze Vlaming is ook geboren voor de kasseien. In 2011 debuteerde hij met een 20e plaats in Parijs-Roubaix en toen werd al duidelijk dat Sep Vanmarcke terug zou keren om deze monumentale klassieker ooit op zijn naam te schreven. Het is hem voorlopig nog niet gelukt, maar in 2013 was hij zeer dichtbij. Fabian Cancellara klopte hem echter in een sprint-à-deux op de Vélodrome. Zondag krijgt de klassiekerspecialist een nieuw kans. De benen zijn alvast uitstekend, getuige zijn derde plaats in Vlaanderen. Kan hij nu wel de beslissende versnelling beantwoorden? Wij schatten de kans hoog in.
”Parijs-Roubaix voor de vijfde keer winnen is de enige reden waarom ik nog koers.”Tom Boonen
4. Tom Boonen (Etixx-Quick Step)
”Parijs-Roubaix voor de vijfde keer winnen is de enige reden waarom ik nog koers.” Tom Boonen laat er geen enkele twijfel over bestaan. Alles is dit seizoen afgestemd op deze ene dag. Het moet nog één keer gebeuren! Op de Vlaamse hellingen miste hij de explosiviteit, maar voor de kasseien beschikt hij nog over genoeg ‘power’. Zondag wil hij in zijn geliefde koers ouderwets schitteren en voor de vijfde keer de sterkste zijn. Daarmee zou hij alleen recordwinnaar worden en Roger De Vlaeminck achter zich laten. Boonen beleefde in 2002 als 21-jarige neoprof hier zijn sensationele doorbraak met een derde plek. Vlaanderen had een nieuwe lieveling. Boonen zou uitgroeien tot een groot kampioen door onder andere Parijs-Roubaix vier keer te winnen (2005, 2008, 2009, 2012). Maakt hij 14 jaar na dato de cirkel helemaal rond?
5. Niki Terpstra (Etixx-Quick Step)
Niki Terpstra werd in 2014 de laatste Nederlandse winnaar. Hij mag met zijn capaciteiten zeker niet ontbreken tussen deze grote namen. In Vlaanderen kwam hij weliswaar tekort op de Paterberg, maar dit is een compleet andere koers. Bovendien zal grote baas Patrick Lefevere de boel flink op scherp hebben gezet. Etixx-Quick Step liep in alle (semi-)klassiekers achter de feiten aan en de kopmannen konden nimmer met de besten mee. Woensdag won Marcel Kittel nog wel de Scheldeprijs, maar dat is slechts een pleister op de wonde. Voor Roubaix kan hun sterkte in de breedte wel sterk in hun voordeel spelen. Ze zullen van zeer ver de koers openbreken. Men wil tonen dat zij hier de baas zijn. De mannen van Lefevere gingen namelijk in 12 van de laatste 20 edities met de overwinning aan de haal. Na de woorden van Lefevere zal de druk zeer groot zijn. In het verleden sloeg de ploeg dan wel hard toe. De rest is dus gewaarschuwd voor hun offensief.
6 t/m 10. Lars Boom (Astana), Alexander Kristoff (Katusha), Luke Rowe (Team Sky), Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick Step)
Lars Boom, de nummer vier van 2015, is de tweede Nederlandse troef voor de hoofdprijs. De Brabander heeft zich naar eigen zeggen nog nooit zo sterk gevoeld in het voorjaar. Boom had vorige week zondag superbenen, maar vier lekke banden stonden een absolute topklassering in de weg. Als hij ditmaal geen pech kent, dan gaat hij heel ver komen. Zdenek Stybar, net als Boom een voormalig kampioen veldrijden, is bij vanaf zijn debuut in 2013 altijd ijzersterk geweest in deze koers: 6e, 5e en 2e. Dat duidt op veel kunde. Daarom zien wij hem opnieuw als belangrijke kanshebber. Luke Rowe is ook een man voor de komende jaren. De 26-jarige Brit werd vorig jaar 8e, maar zette deze winter weer een stap vooruit in zijn ontwikkeling. Zo werd hij knap vijfde in de Ronde van Vlaanderen. Schrijf hem maar op. Tot slot zijn daar nog Alexander Kristoff en Stijn Vandenbergh, twee onverwoestbare kerels die gemaakt zijn voor dit werk.
Outsiders: Dylan van Baarle, Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Scott Thwaites (Bora-Argon 18), Laurens De Vreese (Astana)
Parijs-Roubaix is de koers van de verrassingen. Zo zegevierden in het verleden renners als Stuart O’Grady (2007) en Johan Vasummeren (2011). Ieder jaar dient ook iemand zich wel aan als veelbelovende renner voor de toekomst in deze loodzware klassieker. Jens Keukeleire sprintte vorig jaar bijvoorbeeld mee om de zege en finishte knap als zesde. Wellicht is die rol nu weggelegd voor een metgezel uit dit rijtje. Bevestigt onze landgenoot Dylan van Baarle zijn grote belofte na zijn zesde plek in Vlaanderen? Hoe ver geraken Jasper Stuyven, winnaar bij de junioren, en Laurens De Vriese? Beide renners zijn bezig aan een sterk voorjaar en zijn de jokers uit Vlaanderen. Scott Thwaites is ook bezig aan enkele constante maanden. Zo eindigde de 26-jarige Brit in de top-20 van De Omloop (16e), Kuurne (10e), Le Samyn (2e), Nokere Koerse (13e), Dwars door Vlaanderen (8e) en de Ronde (20e). Komt dan nu die verdiende uitschieter?
De favorieten voor Parijs-Roubaix 2016 volgens Cycling Story:
***** Sagan
**** Cancellara, Vanmarcke
*** Boom, Boonen, Tersptra
** Kristoff, Rowe, Stybar, Vandenbergh
* Van Baarle, Keukeleire, Stuyven, Thwaites, De Vreese
Jokers: Petit en Sénéchal
Geen gerelateerde artikelen.