Peter Sagan (Tinkoff) heeft op prachtige wijze de 100e Ronde van Vlaanderen op zijn palmares gezet. De wereldkampioen reed op de Paterberg weg van de rest en voltooide met een solo van 13 kilometer een zeer groot nummer. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) werd in zijn laatste Ronde tweede, voor Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo). De monumentale klassieker kreeg daarmee hetzelfde podium als Gent-Wevelgem.

De jubileumeditie van Vlaanderens Mooiste kende een nerveuze aanvangsfase. Zo duurde het liefst 75 kilometer voordat een groepje de zegen kreeg van het peloton. Zes man vormden uiteindelijk de juiste vlucht, met Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise), Imanol Erviti (Movistar) en onze landgenoot Wesley Kreder (Team Roompot-Oranje Peloton) als meest bekende namen. De nervositeit ging echter niet weg en zo gingen de eerste renners tegen de vlakte. Onder andere Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Geraint Thomas (Team Sky) en Arnaud Démare (FDJ) waren op 140 kilometer van de meet betrokken bij een valpartij. Démare, de winnaar van Milaan-San Remo, moest zelfs opgeven.

De Vlaamse wielerfans zagen ook twee van hun kanshebbers uitvallen. Tiesj Benoot (Lotto Soudal) viel over een bidon, waarna de nummer vijf van vorig jaar zijn weg niet kon vervolgen vanwege een diepe snee in zijn linkerelleboog. Pijnlijker was de crash van Greg Van Avermaet, één van de absolute topfavorieten. Op 103 kilometer van de streep verloor Manuel Quinziato zijn evenwicht en de Italiaan zorgde voor een waar domino-effect, want liefst vier ploegmaats van BMC werden meegesleurd in zijn val. Van Avermaet wist meteen dat het foute boel was en kon van ontgoocheling zijn tranen niet bedwingen. De koers moest verder zonder de Vlaamse hoop. Later zou in het ziekenhuis blijken dat Van Avermaet zijn sleutelbeen heeft gebroken en uitgeschakeld is voor de rest van het voorjaar.

Vooraan ontstond er een nieuwe situatie. We kregen immers zeven leiders: Greipel, Gruzdev, Claeys, Politt, Houle, Van Hoecke en Erviti. De laatste drie waren de overblijvers uit de vlucht van de dag. Bij de eerste passage van de Oude Kwaremont hadden ze een voorsprong van twee minuten. Dat weerhield Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick Step) er echter niet van om in de tegenaanval te gaan op de befaamde helling. De Belg kreeg onze landgenoot Dylan van Baarle (Cannondale) met zich mee en samen reden zij in één ruk naar de kopgroep, waar Houle inmiddels was afgehaakt.

Daarachter was de koers inmiddels helemaal losgebarsten. Er kwam een spervuur aan demarrages en zo ontstonden er meerdere groepjes in de aanloop naar de steile Koppenberg, waar Lars Boom op kop van de groep der favorieten zijn benen testte en indruk maakte. Van Baarle deed hetzelfde op de Taaienberg, want Van Hoecke en Politt konden zijn tempoversnelling niet volgen. En ook Gruzdev was al eerder afgehaakt. De Taaienberg bleek ook zwaar voor vele andere renners, aangezien de de grote groep verbrokkeld over de Taaienberg geraakte. Er waren dan nog 36 kilometer te rijden tot de finish in Oudenaarde.

De groepjes vloeiden toch weer samen en de rust keerde voor korte duur terug. Peter Sagan en Michal Kwiatkowski schudden de boel flink wakker door met een verrassingsaanval. De nummers 1 en 2 uit de E3 Harelbeke wisten op kousenvouten weg te rijden. Het zorgde voor een korte aarzeling bij de overige grote namen. Sep Vanmarcke doorzag het gevaar en maakte de sprong naar het gevaarlijke duo. Het zou een zeer belangrijk moment in de koers blijken.

Het trio begon met een minuut achterstand aan de achtervolging op de kopgroep. De drie werkten goed samen, waardoor de samensmelting op 23 kilometer van het einde al een feit was. Zo begonnen we met 8 leiders voor de laatste keer aan de Kwaremont. Sagan voerde daar de forcing en enkel Sep Vanmarcke kon mee. Cancellara moest nu ook zijn duivels ontbinden. Spartacus liet iedereen met een verschroeiende versnelling achter zich, maar bleef hangen op twaalf seconden van de twee leiders in de koers.

Aan de voet van de Paterberg, de laatste helling van de dag, was de Zwitser er nog altijd niet bij. Cancellara moest zo vanaf de tweede rij toekijken hoe Sagan op imponerende wijze afstand nam van Vanmarcke. De Belg parkeerde compleet, maar kon nog net aanhaken bij Cancellara. Sagan was echter vertrokken voor een formidabele solo van 12 kilometer. De drager van de regenboogtrui was overduidelijk de sterkste van de dag, want de twee achtervolgers nooit meer dichter dan 17 tellen. Aan het de meet bedroeg hij verschil zelfs bijna een halve minuut. Er stond vandaag geen maat op Peter Sagan. De 100e Ronde van Vlaanderen kreeg zo na een enerverende koers een schitterende winnaar. Fabian Cancellara werd een mooie nummer twee en ook Sep Vanmarcke mocht zich terecht op het podium.

Alexander Kristoff won het sprintje om de vierde plaats. Dylan van Baarle werd knap zesde en de 23-jarige Nederlander was zo de eerste landgenoot in de uitslag.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2016: