Vandaag is het zover: de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen. De spanning voor ‘Vlaanderens Mooiste’ is te snijden. Hieronder vind je onze laatste reeks nieuwtjes voor vertrek.

Devenyns wel, Bodnar niet aan de start

Dries Devenyns kan toch van start gaan in de 100ste Ronde van Vlaanderen. De 32-jarige ‘régional de l’étape’ voelt zich voldoende fit na zijn ziekte van de afgelopen week.  Minder goed gaat het momenteel met Maciej Bodnar, een van de belangrijkste knechten van Peter Sagan. Op training gisteren draaide een tak in zijn voorwiel en de Pool smakte tegen de grond. Gevolg: een dubbele kaakbreuk. Bodnar leek nochtans goed in vorm, getuige zijn overwinning in de slottijdrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Paolini rijdt de Ronde van Vlaanderen

Althans de Ronde voor wielertoeristen. De Italiaan, die na zijn positieve dopingplas wacht op een vonnis van het dopingtribunaal, geniet nog steeds van het dokkeren over de Vlaamse kasseien. Of hij dat ooit nog in de professionele wielersport zal doen, lijkt steeds minder waarschijnlijk. Met enkele vrienden beklom Paolini, die duidelijk enkele kilootjes is aangedikt, de steile heuvels van de Vlaamse Ardennen. De 16.000 wielertoeristen beleefden de dag van hun leven, maar eentje kan het helaas niet meer navertellen. Een 56-jarige Ier, die met zijn zoon fietste, stierf op de Oude Kwaremont na een hartaanval.

Eerste supporters om 7.00 op Brugse markt

Elk jaar staan de eerste gegadigden al erg vroeg aan het startpodium. Ook nu is dat niet anders. Om zeven uur vanochtend meldden de eerste wielerfans zich al aan de Brugse Halletoren. Ze moeten nog ruim twee uur wachten voor de renners het startblad tekenen, maar dat deert de fans niet op deze hoogdag. Vlaams wielerjournalist Maarten Vangramberen postte een foto op Twitter van de vroege vogels.

Ook in de rest van de Brugse straten kan je intussen over de koppen lopen. Wie een glimp wil opvangen van de renners moet er bijzonder vroeg bij zijn.

“Ronde van Vlaanderen van 2017 in Gents Kuipke”

De bijna 4.000 leden van de Facebookgroep ‘Ik mis De Muur’ hebben nog steeds een wrang gevoel bij het ‘nieuwe’ parcours van de Ronde van Vlaanderen. Ze vinden dat de Muur van Geraardsbergen nooit uit het parcours had mogen verdwijnen. Om hun ongenoegen te uiten, posten ze regelmatig cartoons, filmpjes of fictieve artikels. Ook op de dag van de Ronde pakt de groep uit met een spottend artikel. Volgens hen zal de Ronde van Vlaanderen volgend jaar doorgaan op de wielerpiste van het Gentse Kuipke. “Renners zijn het toch al gewoon om in rondjes te rijden. Bovendien hebben de VIP’s geklaagd over de parkeergelegenheid aan de Oude Kwaremont”, schrijven ze met enig sarcasme in het artikel.